Czołówka dla biegacza

Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kids80 pisze:Właśnie P@wle,
Kupiłem wczoraj petzla Tikka XP2 i dałem za nią 159,00 zł. Dzisiaj byłem ją wypróbować i daje rade :-). Ale mam możliwość jej zwrócenia i tu jest pytanie: czy Twój Mactronic działa podobnie - tzn czy daje tyle samo światła i baterie tak samo długo trzymają ? bo jeżeli tak to chyba wolę oddać Petzla kupić Mactronica a zaoszczędzone pieniążki wydać na co innego :-) Miałeś może możliwość porównania tych czołówek ? Bo swego czasu pisałeś coś chyba o Petzl myo ?
Tikka jest popularną czołówką wśród biegaczy, nie miałem możliwości jej porównania, ale ma swoje atuty. 80 lumenów to niemało światła, a waga niecałe 90g to na pewno zaleta. Pytanie tylko, jak szeroko świeci - MYO RXP2, dzięki dyfuzorowi, bardzo fajnie rozpraszała światło, było go wystarczająco i pod nogami, i na boki. Mój Mac emituje taki duży okrąg, który rozświetla przede mną mniej więcej trzy-, czterometrową ścieżkę, a na boki daje taki poblask. Myo na mój gust produkuje światło przyjaźniejsze dla oka, mniej kontrastowe (odsyłam do zdjęć, które wklejałem). Podoba mi się. Jej odpowiednikiem może być Epic Mactronic'a, tez z "rozpraszaczem" i 180cioma lumenami. Tam dodatkowo dostjesz w kpl kabelek połączeniowy, by przy dużych mrozach wypiąć tylna kieszeń i schować "pod pazuchę", wydłużając czas działania baterii. Jest w cenie Twojej Tikki.
Trzeba pamietać o dwóch rzeczach: 1. każdy z nas inaczej odbiera "ciemność" i inną ma potrzebę światła, 2. zimą śnieg mocno odbija światło, pomagając nam i nawet słabsze czołówki powinny sobie radzić - w ubiegłym sezonie, w podmiejskim lesie/parku było na tyle jasno od światła rozproszonego i odbitego, że można było nawet bez światełka biegać :).

Co do baterii - używam znanych i sprawdzonych aku Sanyo Eneloop, treningi moje nie trwają dłużej niż 2h, światła mam pod dostatkiem (mimo, że aku pracują z niższym napięciem, niż baterie), a gdy wracam ładuję i mam gotowe na kolejny wypad.
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
PKO
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

P@weł pisze: Co do baterii - używam znanych i sprawdzonych aku Sanyo Eneloop, treningi moje nie trwają dłużej niż 2h, światła mam pod dostatkiem (mimo, że aku pracują z niższym napięciem, niż baterie), a gdy wracam ładuję i mam gotowe na kolejny wypad.
Standardowych 2000mAh czy tych nowych mocniejszych? Baterie dołaczone do K1+ powoli się kończą i czas chyba wymienić :).
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jestem prawie zdecydowany na Petzl MYO RXP 2 - powiedzcie mi proszę: czy są jakieś różnice miedzy wersjami 2012 a 2013? Sprzedawcy internetowi wykazuja się sporą twórczością w dodatkach do oryginalnej nazwy :/ a i ceny są różne.

Rozważam jeszcze Fenix HP25 (ktoś coś?)
Awatar użytkownika
szfagir
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:19
Życiówka w maratonie: 04:42:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja zakupiłem Petzl MYO RXP 2 i jest rewelacyjna:) Używam głownie w mieście w ciemnych uliczkach, albo tam gdzie nie jestem pewien gruntu pod nogami i sprawdza się super. @blazko jeśli jesteś w stanie przełknąć cenę to wg mnie rewelacyjna lampka.
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie pytam o cenę tylko o te różne modele.
Na allegro i w sklepach online każdy nazywa sobie te lampki jak chce.
z "2" bez "2", model 2012, model 2013. Z tego nic nie rozumiem, bo na stronie producenta nie ma czegoś takiego jak modele oznaczane rokiem.
Awatar użytkownika
szfagir
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:19
Życiówka w maratonie: 04:42:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poszukaj nurtujących Cię informacji na http://www.light-test.info/. Osobiście posiłkowałem sie tą stroną przy wyborze lampki.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blazko, wcześniej bywał problem z kabelkiem zasilającym, w nowej podobno poprawiono defekt. Co do szczegółów niech się wypowiedzą użytkownicy :)

kojer, standardowe AA 2000mAh
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blazko pisze:Nie pytam o cenę tylko o te różne modele.
Na allegro i w sklepach online każdy nazywa sobie te lampki jak chce.
z "2" bez "2", model 2012, model 2013. Z tego nic nie rozumiem, bo na stronie producenta nie ma czegoś takiego jak modele oznaczane rokiem.

sprawdź w opisach: najnowsze mają w trybie boost 205 lumenów, starsze wersje 160;
a czemu sprzedawcy dodają w nazwie "2"? nie mam zielonego pojęcia:)
podawanie po nazwie roku produkcji jest wg mnie OK, przykładowo Petzl w 2012 wprowadził mocniejsze diody do Tikki XP 2 oraz Tikki Plus 2, a nazw nie zmienił
(nie mylić z Tikkami bez numerku "2" - to ich najstarsze modele małych czołówek sprzed ładnych paru lat);
pzdr
gl
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42

Nieprzeczytany post

Tyle tu dyskusji na temat różnych drogich czołówek, dlatego zamieszczam trzy zdjęcia z dzisiejszego biegania i porównanie dwóch naszych czołówek. Ta zlewej to MACTRONIC HLS-NL3 EPIC, takie jak tu: http://allegro.pl/nowosc-lampa-czolowa- ... 29215.html
Ta z prawej to czołówka, za którą ja dałem 15 zł, taka jak ta: http://allegro.pl/latarka-czolowa-led-c ... 98269.html
Dodam, że czołówka z lewej była nieco dalej z przodu, niż ta z prawej, czyli miała małą przewagę na tą z prawej. Sami zobaczcie, jaka jest różnica w jasności pomiędzy markową, a beznazwowcem, na korzyść tej drugiej.
Zdjęcia są ogólnie kiepskie, ale padała mżawka. Robione były z ręki aparatem ustawionym pomiędzy mną a Żoną.
Popatrzcie i sami oceńcie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2013, 22:38 przez terenowiec, łącznie zmieniany 4 razy.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki. Popraw proszę linki do aukcji (przycisk "URL" u góry).
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s

Nieprzeczytany post

15zł i tak daje?! jutro zamawiam. czekam na link :)
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jakoś tam poprawiłem. Może jeszcze spróbuję poprawić
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli ta z allegro rzeczywiście ma tylko 160 lm, to nie jest tak mocna jak na twoich zdjęciach. Ta twoja to raczej coś takiego (jeśli deklarowane wartości cokolwiek znaczą):
http://allegro.pl/cree-led-zoom-3w-lamp ... 60970.html
http://allegro.pl/latarka-czolowa-led-a ... 84356.html
http://allegro.pl/super-latarka-czolowa ... 63214.html
http://allegro.pl/super-latarka-czolowa ... 42472.html
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
kids80
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A przy dzisiejszej pogodzie niestety nic nie daje rady :-( mega mgła odbija każde światło :-)
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kangor podałeś zł linki - to nie te czołówki. Twoje wyglądają zupełnie inaczej o mojej. Moja wygląda dokładnie tak samo (identycznie) jak ta zamieszczona w moim linku powyżej, z ta różnicą, że ja za swoją zapłaciłem 15 zł. Jest to sklep internetowy obok ul. Karmelkowej we Wrocław, ale ja tam kupuję osobiście, dlatego nie znam adresu ani nazwy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ