Przysiady a krzesełko + przysiady z wyskokiem
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Od momentu ukazania się tematu dot. przysiadów wprowadziłem je do mojego treningu. Problem tkwi w tym, że muszę zrobić bardzo dużą ilość powtórzeń zanim zacznę czuć jakikolwiek ból. Mój kolega, koszykarz, zaproponował wykonywanie następującego ćwiczenia:
30s krzesełka następnie 30s przysiadów z wyskokiem. Nie ukrywam, że po wykonaniu zaledwie kilku serii czułem a właściwie nie czułem nóg a następnego dnia miałem zakwasy. Pytanie moje brzmi czy efekty będą takie same? (W artykule dot. przysiadów nie zostały zawarte żadne alternatywne ćwiczenia więc wywnioskowałem, że to jest najlepszy sposób na rozwój czworogłowego uda). Zaznaczam, że nie mam sztangi czy karnetu na siłownie.
Pozdrawiam.
Od momentu ukazania się tematu dot. przysiadów wprowadziłem je do mojego treningu. Problem tkwi w tym, że muszę zrobić bardzo dużą ilość powtórzeń zanim zacznę czuć jakikolwiek ból. Mój kolega, koszykarz, zaproponował wykonywanie następującego ćwiczenia:
30s krzesełka następnie 30s przysiadów z wyskokiem. Nie ukrywam, że po wykonaniu zaledwie kilku serii czułem a właściwie nie czułem nóg a następnego dnia miałem zakwasy. Pytanie moje brzmi czy efekty będą takie same? (W artykule dot. przysiadów nie zostały zawarte żadne alternatywne ćwiczenia więc wywnioskowałem, że to jest najlepszy sposób na rozwój czworogłowego uda). Zaznaczam, że nie mam sztangi czy karnetu na siłownie.
Pozdrawiam.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
A robisz przysiady w pełnym zakresie ruchu? Przeczytałeś komentarze do tego artykułu?
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Rozgrzewający Się
Bylon pisze:A robisz przysiady w pełnym zakresie ruchu? Przeczytałeś komentarze do tego artykułu?
Tak, przeczytałem, w szczególności referaty osoby, której ksywki nie pamiętam

- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
No to w takim razie dobrze. Ta duża ilość powtórzeń to jest w jakich granicach - 20, 30, 50? Uściślij proszę, od tego wiele zależy.
Krzesełka nie polecam w zbyt dużych ilościach ze względu na duże napięcie (największe możliwe), jakie się podczas jego wykonywania tworzy w kolanie. Z tego powodu plusy krzesełka (stałe, duże napięcie mięśni) są w dużej mierze zastępowane przez kontuzjogenność i możliwość przeciążenia.
Z kolei przysiady z wyskokiem to świetna alternatywa dla przysiadów, bardzo dobrze rozwijająca mięśnie nóg. Kiedy je jednak robisz, musisz sobie zdać sprawę z celu: przy przysiadach z wyskokiem nie będzie to już taka czysta wytrzymałość. Zauważ, że zaproponował Ci je kolega koszykarz - nie dziwota, że właśnie on, bo w koszykówce skoczność jest bardzo ważnym elementem, a przysiady z wyskokiem mogą ją dobrze kształtować.
W każdym razie - przysiady z wyskokiem jak najbardziej w celu wzmacniania nóg, ale raczej nie jako jedyne, jeśli myślisz o bieganiu. Co więcej przysiady z wyskokiem sprzyjają rozwojowi masy mięśniowej kończyn dolnych, więc jeśli chcesz tego uniknąć, uważaj na to ćwiczenie.
Na marginesie, ile powtórzeń wykonujesz w ciągu takich 30 sekund? Raczej nie jestem zwolennikiem treningów opartych o czas, kiedy mamy możliwość liczenia powtórzeń danego ćwiczenia.
Co do alternatywnych ćwiczeń na uda - wykroki (do przodu), zakroki (do tyłu), przeskoki z wykroku. Oto najlepsze możliwe, jeżeli nie liczyć przysiadów. Czworogłowy uda potrafi jeszcze drastycznie wymęczyć L-sit/poziomka, ale ćwiczenia tego raczej nie polecę biegaczom, bo większość z nich nie będzie go w stanie wykonać.
Krzesełka nie polecam w zbyt dużych ilościach ze względu na duże napięcie (największe możliwe), jakie się podczas jego wykonywania tworzy w kolanie. Z tego powodu plusy krzesełka (stałe, duże napięcie mięśni) są w dużej mierze zastępowane przez kontuzjogenność i możliwość przeciążenia.
Z kolei przysiady z wyskokiem to świetna alternatywa dla przysiadów, bardzo dobrze rozwijająca mięśnie nóg. Kiedy je jednak robisz, musisz sobie zdać sprawę z celu: przy przysiadach z wyskokiem nie będzie to już taka czysta wytrzymałość. Zauważ, że zaproponował Ci je kolega koszykarz - nie dziwota, że właśnie on, bo w koszykówce skoczność jest bardzo ważnym elementem, a przysiady z wyskokiem mogą ją dobrze kształtować.
W każdym razie - przysiady z wyskokiem jak najbardziej w celu wzmacniania nóg, ale raczej nie jako jedyne, jeśli myślisz o bieganiu. Co więcej przysiady z wyskokiem sprzyjają rozwojowi masy mięśniowej kończyn dolnych, więc jeśli chcesz tego uniknąć, uważaj na to ćwiczenie.
Na marginesie, ile powtórzeń wykonujesz w ciągu takich 30 sekund? Raczej nie jestem zwolennikiem treningów opartych o czas, kiedy mamy możliwość liczenia powtórzeń danego ćwiczenia.
Co do alternatywnych ćwiczeń na uda - wykroki (do przodu), zakroki (do tyłu), przeskoki z wykroku. Oto najlepsze możliwe, jeżeli nie liczyć przysiadów. Czworogłowy uda potrafi jeszcze drastycznie wymęczyć L-sit/poziomka, ale ćwiczenia tego raczej nie polecę biegaczom, bo większość z nich nie będzie go w stanie wykonać.

"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Mozesz robic wypady na jedną nogę (choc wtedy znacznie mocniej pracuje tył uda) albo przysiady z obciazeniem (na siłowni lub plecak plus 2-3 zgrzewki wody).
- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
Bylon nie dołuj biegaczy tego ćwiczenia (z podłogi) nie będzie w stanie wykonać 90% populacji.Bylon pisze: Czworogłowy uda potrafi jeszcze drastycznie wymęczyć L-sit/poziomka, ale ćwiczenia tego raczej nie polecę biegaczom, bo większość z nich nie będzie go w stanie wykonać.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
@Adam - akurat przysiady z plecakiem to jest bardzo zły pomysł. Próbowałem kiedyś (obciążenie ok. 15 kg) i nie da się z takim cusiem zrobić poprawnego przysiadu - środek ciężkości za bardzo z tyłu i to nas ciągnie.
Inna sprawa, że ogólnie plecak się sprawdza w ćwiczeniach chałupniczych - na chwilę obecną mam w nim naładowane ok. 17 kg, na stałe, czasem zakładam do podciągania lub pompek.
@Kfadam - no przecież piszę, że to raczej ćwiczenie nie dla biegaczy, ale jakby któryś był wszechstronnie rozwinięty i poziomkę ciągnął, to warto, żeby wiedział, że to ćwiczenie także na prostownik uda.
Myślę, że raczej z 97-99% populacji nie da rady - a szkoda, bardzo szkoda...
Inna sprawa, że ogólnie plecak się sprawdza w ćwiczeniach chałupniczych - na chwilę obecną mam w nim naładowane ok. 17 kg, na stałe, czasem zakładam do podciągania lub pompek.
@Kfadam - no przecież piszę, że to raczej ćwiczenie nie dla biegaczy, ale jakby któryś był wszechstronnie rozwinięty i poziomkę ciągnął, to warto, żeby wiedział, że to ćwiczenie także na prostownik uda.
Myślę, że raczej z 97-99% populacji nie da rady - a szkoda, bardzo szkoda...

- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
Tak podstawowe ćwiczenie gimnastyczne które jest/było w programie wf szkoły średniej tyle że na poręczach. No cóż miałem fart i chodziłem do szkoły gdzie program był realizowany. Na przełomie lat 70/80 zwolnienie z wf. miała gora 1 osoba na kilka klas.Mateusz Listek pisze: Faktycznie ciężko prostemu Kowalikowi to zrobić. Ale to jest ''ćwiczenia gimnastyczne'' a więc jesteś gimnastykiem czy biegaczem ?
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Ja jestem i gimnastykiem, i biegaczem. Osobą wszechstronną, która i pogoni za autobusem, i przeniesie dziewczynę przez mokradła. 
Wiesz, Buki, ja nie oczekuję od każdego wszechstronnej sprawności, natomiast do niej namawiam. Tylko tyle. O L-sicie wspominam, jakby ktoś chciał spróbować. A nuż komuś nie wyjdzie, ale zapragnie, żeby kiedyś wyszło - i jedna wszechstronnie sprawna osoba na tym świecie więcej.

Wiesz, Buki, ja nie oczekuję od każdego wszechstronnej sprawności, natomiast do niej namawiam. Tylko tyle. O L-sicie wspominam, jakby ktoś chciał spróbować. A nuż komuś nie wyjdzie, ale zapragnie, żeby kiedyś wyszło - i jedna wszechstronnie sprawna osoba na tym świecie więcej.

-
- Zaprawiony W Bojach
Bylon, po co chadasz z dziewczynami na mokradła?
-
- Zaprawiony W Bojach
ok, pytałem, bo nigdy nie musiałem uciekać się do takich sztuczek, ale rozumiem, że tego potrzebujesz 

-
- Rozgrzewający Się
Bylon pisze:No to w takim razie dobrze. Ta duża ilość powtórzeń to jest w jakich granicach - 20, 30, 50? Uściślij proszę, od tego wiele zależy.
Mniej więcej około 100. Problem w tym, że później najzwyczajniej w świecie mi się nie chciało.
Powiem szczerze, że nie mam pojęcia. Po prostu włączałem stoper na 30s i skakałem :uuusmiech:Bylon pisze:Na marginesie, ile powtórzeń wykonujesz w ciągu takich 30 sekund? Raczej nie jestem zwolennikiem treningów opartych o czas, kiedy mamy możliwość liczenia powtórzeń danego ćwiczenia.
Szukałem jakiejś alternatywy, równie efektywnej, która można wykonywać w domowych warunkach. Z plecakiem również próbowałem ale tak jak napisałeś, traciłem równowagę. No cóż, trzeba spiąć pośladki i nie marudzić

- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Zmęczenie po 100 powtórzeniach?!!! Kosmos.
O ja Cię. Co trenowałeś, że posiadasz tak silne nogi?!
O ja Cię. Co trenowałeś, że posiadasz tak silne nogi?!