Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620
- bumbo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 40min
- Życiówka w maratonie: brak
Dzisiaj zrobilem piaty trening z zegarkiem i sprawdzilem jego dokladnosc na 450 metrowej biezni - gps pokazal odleglosc 450 m, a czujnik 410 m. Pase od czujnika na razie jest bardzo niewygodny - obtarl mnie prawie do krwi, z taimexem jak biegalem nawet nie czulem pasa na piersi, ma nadzieje ze to minie. Po podlaczeniu do kompa rzeczywiscie zaczol szybciej lapac fixa, teraz ok 10 sekund.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Masakra, ja dziś zrobiłem 3-ci trening mając jednocześnie 620-tkę na ręku i iphona 4 z endomondo na ramieniu.
Nic nie może dorównać dokładności wskazań GPS iPhona!
Garmin odwzorował mi ścieżkę ok 3 metry obok trasy którą biegłem, iPhone natomiast idealnie po ścieżce.
Nawet jak na trasie omijałem jakiegoś psa to iPhone zarejestrował na mapce moment jak przebiegłem na drugą stronę ulicy a potem powróciłem. 620-tka natomiast wyrysowała prostą kreskę 3-4 metry obok ulicy.
Czy to wg was normalne czy mam coś nie tak w ustawieniach?
Garmin odwzorował mi ścieżkę ok 3 metry obok trasy którą biegłem, iPhone natomiast idealnie po ścieżce.
Nawet jak na trasie omijałem jakiegoś psa to iPhone zarejestrował na mapce moment jak przebiegłem na drugą stronę ulicy a potem powróciłem. 620-tka natomiast wyrysowała prostą kreskę 3-4 metry obok ulicy.
- bumbo
- Stary Wyga
Mam odczucie ze wskazania zegarka sa zaokraglane tzn tempo w czasie biegu jest wyswietlane co 0:05, np 4:25, 4:30, 4:35
4:40, nie wyswietla 4:26,4:21 itp. Dopiero po zatrzymani pokazuje dokladne tempo. Druga sprawa stoper w trakcie biegu pokazuje godziny i minuty nie wyswietla sekund ( jak stoper przeskoczy na godzine )
4:40, nie wyswietla 4:26,4:21 itp. Dopiero po zatrzymani pokazuje dokladne tempo. Druga sprawa stoper w trakcie biegu pokazuje godziny i minuty nie wyswietla sekund ( jak stoper przeskoczy na godzine )
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam 610tkę, którą porównywałem z iphonami 3gs, 4 i 5. Moim zdaniem jednak Garmin będzie dokładniejszy. Iphone ma natomiast zdecydowaną przewagę gdy nie masz sygnału z satelit - AGPS. Tak więc jeśli biegałeś po lesie czy w warunkach gdzie był ograniczony dostęp do satelit to telefon mógł okazać się teoretycznie dokładniejszy.Gadam123 pisze:Masakra, ja dziś zrobiłem 3-ci trening mając jednocześnie 620-tkę na ręku i iphona 4 z endomondo na ramieniu.
Polecam w zegarku ustawić odczyt co 1s, wtedy będzie mierzył dokładniej.
-
- Rozgrzewający Się
Rzeczywiście biegałem po parku i tam najczęściej śmigam ale rysowanie ścieżki kilka metrów obok ulicy zdarzyło się na otwartej przestrzeni. To trochę szkoda bo prawdę mówiąc poddaje w wątpliwość wskazania dotyczące dystansu, tempa etc.deepblue pisze:
Mam 610tkę, którą porównywałem z iphonami 3gs, 4 i 5. Moim zdaniem jednak Garmin będzie dokładniejszy. Iphone ma natomiast zdecydowaną przewagę gdy nie masz sygnału z satelit - AGPS. Tak więc jeśli biegałeś po lesie czy w warunkach gdzie był ograniczony dostęp do satelit to telefon mógł okazać się teoretycznie dokładniejszy.
Polecam w zegarku ustawić odczyt co 1s, wtedy będzie mierzył dokładniej.
Ale teraz tak jak mówisz zmieniłem zapis danych na sekundowy, jak zrobię test to dam znać czy się poprawiło
-
- Rozgrzewający Się
ustawienia,czas czarne tło będzie tylko przy zablokowanym ekranie gdy jest wyświetlany czasbumbo pisze:Mam pytanie - w jaki sposob mozna zmienic tlo z jasnego na czarne. Widzialem na zdjeciach i reklamach ze wyswietlacz byl ciemny. Nie moge znalezc takiej opcji.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:18
- Życiówka w maratonie: 3:18:55
Każdy moduł GPS podaje bieżącą lokalizację z pewną tolerancją +/- kilka metrów, która jest uzależniona od jakości połączenia z satelitami. Im większa ilość połączeń nawiązanych z satelitami oraz mniejszy stopień zurbanizowania terenu (zalesienia) i lepsza pogoda (brak zachmurzenia) tym większa dokładność takiego modułu.Gadam123 pisze:Masakra, ja dziś zrobiłem 3-ci trening mając jednocześnie 620-tkę na ręku i iphona 4 z endomondo na ramieniu.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Dla mnie 620 jest dobrym zegarkiem treningowym, bardzo lekki, musiałem na testach sprawdzać czy go jeszcze mam
. Leży na nadgarstku idealnie, treningi interwałowe i inne z nim to należą do fajnie zorganizowanych i przekazywanych przez zegarek użytkownikowi. Można poprawiać swoja technikę biegu, monitorować w łatwy sposób zarówno kadencję, jak i wysokość wybicia, wraz z czasem jaki stopa dotyka ziemi. Na razie dzień zabaw, jutro kolejny trening.

- bumbo
- Stary Wyga
Jeszcze jedno - kolory wyswietlacza - na zdjeciach reklamowych wyglada to naprawde fajnie, kolory zywe - w realu jakies blade te kolory - jakby odcienie szarosci. Zrobilem z tym zegarkiem Osiem treningow i zaczynam go lubic - jak zacznie sie laczyc z moim smartphonem to bedzie super. Gdzies czytalem ze mozna skonfigurowac ekran danych po podsumowaniu lapa, czy to prawda? Nie moge znalezc takiej funkcji. Moze ktos wie.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Zapytaj w pomocy technicznej 
Dobre jest szukanie fixa, wyjdę z domu 3-5 sekund i pełny sygnał

Dobre jest szukanie fixa, wyjdę z domu 3-5 sekund i pełny sygnał

- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
U mnie na pewno czytelność, lekkość, intuicyjność, monitorowanie poprawnego biegu, super zabawa z Garmin training Center. Jedynie jestem zawiedziony tempem chwilowym z paska, nic nie zastąpi foot poda w jego szybkości na zmiany tempa.