Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620

Awatar użytkownika
bumbo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzisiaj zrobilem piaty trening z zegarkiem i sprawdzilem jego dokladnosc na 450 metrowej biezni - gps pokazal odleglosc 450 m, a czujnik 410 m. Pase od czujnika na razie jest bardzo niewygodny - obtarl mnie prawie do krwi, z taimexem jak biegalem nawet nie czulem pasa na piersi, ma nadzieje ze to minie. Po podlaczeniu do kompa rzeczywiscie zaczol szybciej lapac fixa, teraz ok 10 sekund.
PKO
Gadam123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Masakra, ja dziś zrobiłem 3-ci trening mając jednocześnie 620-tkę na ręku i iphona 4 z endomondo na ramieniu.
Nic nie może dorównać dokładności wskazań GPS iPhona!
Garmin odwzorował mi ścieżkę ok 3 metry obok trasy którą biegłem, iPhone natomiast idealnie po ścieżce.
Nawet jak na trasie omijałem jakiegoś psa to iPhone zarejestrował na mapce moment jak przebiegłem na drugą stronę ulicy a potem powróciłem. 620-tka natomiast wyrysowała prostą kreskę 3-4 metry obok ulicy.

Czy to wg was normalne czy mam coś nie tak w ustawieniach?
Awatar użytkownika
bumbo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mam odczucie ze wskazania zegarka sa zaokraglane tzn tempo w czasie biegu jest wyswietlane co 0:05, np 4:25, 4:30, 4:35
4:40, nie wyswietla 4:26,4:21 itp. Dopiero po zatrzymani pokazuje dokladne tempo. Druga sprawa stoper w trakcie biegu pokazuje godziny i minuty nie wyswietla sekund ( jak stoper przeskoczy na godzine )
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gadam123 pisze:Masakra, ja dziś zrobiłem 3-ci trening mając jednocześnie 620-tkę na ręku i iphona 4 z endomondo na ramieniu.
Garmin odwzorował mi ścieżkę ok 3 metry obok trasy którą biegłem, iPhone natomiast idealnie po ścieżce.
Nawet jak na trasie omijałem jakiegoś psa to iPhone zarejestrował na mapce moment jak przebiegłem na drugą stronę ulicy a potem powróciłem. 620-tka natomiast wyrysowała prostą kreskę 3-4 metry obok ulicy.

Mam 610tkę, którą porównywałem z iphonami 3gs, 4 i 5. Moim zdaniem jednak Garmin będzie dokładniejszy. Iphone ma natomiast zdecydowaną przewagę gdy nie masz sygnału z satelit - AGPS. Tak więc jeśli biegałeś po lesie czy w warunkach gdzie był ograniczony dostęp do satelit to telefon mógł okazać się teoretycznie dokładniejszy.
Polecam w zegarku ustawić odczyt co 1s, wtedy będzie mierzył dokładniej.
Gadam123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

deepblue pisze:
Mam 610tkę, którą porównywałem z iphonami 3gs, 4 i 5. Moim zdaniem jednak Garmin będzie dokładniejszy. Iphone ma natomiast zdecydowaną przewagę gdy nie masz sygnału z satelit - AGPS. Tak więc jeśli biegałeś po lesie czy w warunkach gdzie był ograniczony dostęp do satelit to telefon mógł okazać się teoretycznie dokładniejszy.
Polecam w zegarku ustawić odczyt co 1s, wtedy będzie mierzył dokładniej.
Rzeczywiście biegałem po parku i tam najczęściej śmigam ale rysowanie ścieżki kilka metrów obok ulicy zdarzyło się na otwartej przestrzeni. To trochę szkoda bo prawdę mówiąc poddaje w wątpliwość wskazania dotyczące dystansu, tempa etc.
Ale teraz tak jak mówisz zmieniłem zapis danych na sekundowy, jak zrobię test to dam znać czy się poprawiło
Awatar użytkownika
bumbo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mam pytanie - w jaki sposob mozna zmienic tlo z jasnego na czarne. Widzialem na zdjeciach i reklamach ze wyswietlacz byl ciemny. Nie moge znalezc takiej opcji.
piterpol1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bumbo pisze:Mam pytanie - w jaki sposob mozna zmienic tlo z jasnego na czarne. Widzialem na zdjeciach i reklamach ze wyswietlacz byl ciemny. Nie moge znalezc takiej opcji.
ustawienia,czas czarne tło będzie tylko przy zablokowanym ekranie gdy jest wyświetlany czas
arturdj
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:18
Życiówka w maratonie: 3:18:55

Nieprzeczytany post

Gadam123 pisze:Masakra, ja dziś zrobiłem 3-ci trening mając jednocześnie 620-tkę na ręku i iphona 4 z endomondo na ramieniu.

Każdy moduł GPS podaje bieżącą lokalizację z pewną tolerancją +/- kilka metrów, która jest uzależniona od jakości połączenia z satelitami. Im większa ilość połączeń nawiązanych z satelitami oraz mniejszy stopień zurbanizowania terenu (zalesienia) i lepsza pogoda (brak zachmurzenia) tym większa dokładność takiego modułu.
Obrazek
Maraton (debiut) -->3:18:55 (15.09.2013)
Połówka --------> 1:25:05 (06.04.2014)
19,528km -------> 1:19:13 (13.04.2014)
10km ------------> 38:05 (10.05.2014)
7km -------------> 27:08 (26.10.2013)
Test Coopera ---> 3315m (3.11.2013)
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

wszystko też zależy od czestotliwości odczytu pozycji przez odbiornik. im częściej tym tasa dokładniej odwzorowana. Garmin ma chyba mozliwość co 1s
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Dla mnie 620 jest dobrym zegarkiem treningowym, bardzo lekki, musiałem na testach sprawdzać czy go jeszcze mam :). Leży na nadgarstku idealnie, treningi interwałowe i inne z nim to należą do fajnie zorganizowanych i przekazywanych przez zegarek użytkownikowi. Można poprawiać swoja technikę biegu, monitorować w łatwy sposób zarówno kadencję, jak i wysokość wybicia, wraz z czasem jaki stopa dotyka ziemi. Na razie dzień zabaw, jutro kolejny trening.
Awatar użytkownika
bumbo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno - kolory wyswietlacza - na zdjeciach reklamowych wyglada to naprawde fajnie, kolory zywe - w realu jakies blade te kolory - jakby odcienie szarosci. Zrobilem z tym zegarkiem Osiem treningow i zaczynam go lubic - jak zacznie sie laczyc z moim smartphonem to bedzie super. Gdzies czytalem ze mozna skonfigurowac ekran danych po podsumowaniu lapa, czy to prawda? Nie moge znalezc takiej funkcji. Moze ktos wie.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zapytaj w pomocy technicznej :)
Dobre jest szukanie fixa, wyjdę z domu 3-5 sekund i pełny sygnał :)
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

bumbo pisze:... Zrobilem z tym zegarkiem Osiem treningow i zaczynam go lubic...
A co spowodowało to uczucie :bleble: ?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie na pewno czytelność, lekkość, intuicyjność, monitorowanie poprawnego biegu, super zabawa z Garmin training Center. Jedynie jestem zawiedziony tempem chwilowym z paska, nic nie zastąpi foot poda w jego szybkości na zmiany tempa.
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jest gdzieś konkretny test tego zegarka po polsku?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ