Kalenji Ekiden 200

Awatar użytkownika
marlena.skorkiewicz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Hej,
Więc wszystkie które wyżej wymieniłaś mają amortyzację. Najważniejszym pytaniem jest to, ile tej amortyzacji konkretna osoba w danej chwili potrzebuje. Dużo amortyzacji to nie super amortyzacja. Dobra amortyzacja to taka, jakiej akurat potrzebujesz.
A więc jak będę miała wszystkie te 3 pary to poeksperymentuję, bo każda ma inny poziom amortyzacji i zobaczymy. Będę biegała na zmianę. Mam już serdecznie dosyć tej całej teorii, chcę wrócić do biegania, a noga dalej pobolewa :ojnie: Wydaje mi się, że 3 pary obuwia jak na początek to i tak luksus :taktak:
Kiedyś papierosy, teraz bieganie. Zawsze byłam skłonna do uzależnień ;)

Moje Endomondo
PKO
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

Pumy 300 jak dla ciebie na początek do nauki biegania ze śródstopia powinny być OK.Tak, weź numer większe,w razie czego możesz zawsze wymienić lub odesłać-zostają tylko koszty przesyłki.Ja na twoim miejscu zrezygnowłbym z Pegasusów.Odeślij je i biegaj tylko w Pumach i Kalenji,Bierz te tańsze Pumy,no chyba,że wolisz czarne,ale droższe
Ja osobiście biegam w butach bez amortyzacji,ale tobie w pierwszej fazie nauki biegania ze śródstopia zalecam amortyzację,aby nogi nie dostały szoku po przeciążeniach wywołanym zmianą techniki
Zanim wybiegłem w minimalach przez dwa miesiące biegałem na śródstopiu w żelazkach,aby właśnie przyzwyczaić nogi do pracy w "innych warunkach"ale ucierpała na tym technika,jednak dość szybko udało mi się skorygować błędy.
Są zwolennicy nauki biegania ze śródstopia odrazu w minimalistycznych butach.
Jednak czytając twoje posty o bólach nóg i to,że dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem,zastosuj amortyzację przynajmniej minimalną
Awatar użytkownika
marlena.skorkiewicz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pilzz pisze:Ja na twoim miejscu zrezygnowałbym z Pegasusów.
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nike_pegasus_29_11
Spójrz jakie one są piękne, nie mogę ich oddać :oczko: A tak serio to myślę, że jedne buty z taką galantą amortyzacją w wyposażeniu nie zaszkodzą. Od czasu do czasu można się w nich przebiec bez szkody dla nóg, prawda? Sama ciekawość, jak się biega w takich butach nakazuje mi je zostawić, a skoro będę biegać w nich rzadko to i za 10 lat jak mi się zachce dużej amortyzacji też może dadzą radę :) A Faas 300 biorę czarne, dzięki za wszelkie rady! :taktak:

Moje Endomondo
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marlena,

fajnie, że chcesz o siebie zadbać.

1. weź faasy. mają całkiem sporo amortyzacji.
2. nie bierz pegasusów. edit: spoko, można je pociąć i bądą działać.
3. prawidłowa technika biegu nie oznacza lądowania na śródstopiu, pięcie, ani rzęsach.

spokojnie, po troszeczku nabieraj wiedzy i doświadczenia. na forum zawsze znajdziesz uprzejmą pomoc, często aż zbyt wiele pomocy :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
marlena.skorkiewicz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zauważyłam, że na brak serdecznej pomocy narzekać nie można tutaj :)

I to właśnie na forum polecono mi Pegasusy, czemu psujecie mi radość z nich :nienie: W necie same pozytywne opinie. Raz na jakiś czas można, np. raz na kilka tygodni, nie częściej, nie zepsuję sobie nóg, chcę wiedzieć jak się biega w takiej amortyzacji, nie mogę zakładać, że coś jest złe, jeśli tego nie spróbuję... pozwólcie mi cieszyć się moimi ślicznymi pierwszymi w życiu Najeczkami cholera jasna :bum: ciąć ich nie będę dopóki nie stwierdzę, że bieganie naturalne to jedyna słuszna droga w życiu :oczko:

Moje Endomondo
Stara Dama
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po co pożyczać pieniądze na buty, w których będziesz biegała rzadko? Pegasusy nie jest kwestia szkody dla nóg, to kwestia wygody.
Niemal od samego początku biegałam w asicsach cumulusach, z których nie byłam zadowolona, bo maja bardzo sztywną podeszwę. Niedawno kupiłam sobie free runy, które amortyzacje mają określona jako 5/10. Różnica jest niesamowita. Skoro jednak asicsy są, to ubrałam je w niedzielę. Biegło mi się w nich fatalnie, bo już zdążyłam się przyzwyczaić do bardziej elastycznej podeszwy.(pewnie dla niektórych i tak sztywnej)
Nie wiem czy wszyscy tak mają, że nie lubią biegać w 2 parach bardzo różnych butów, ale zastanów się czy nie będziesz na siebie zła, że wydałaś 250 zł na buty, z których nie masz żadnego pożytku.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

dziwne że jedziecie po pegasusach....
jak zaczynałem przygodę z bieganiem dwie wiosny podchodziłem do biegania w zwykłych butach i musiałem po miesiącu poprzestać ze względu na kolana, po inwestycji w pegasusy biegam do dziś bez żadnych problemów i kłopotów. a biegam ciągle i nieprzerwanie już 1,5 roku, mam nawet ich wersję trail.
Ja jestem ZA!
Chociaż w przyszłym sezonie spróbuję terrra kiger i wildhorse :)
Awatar użytkownika
marlena.skorkiewicz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No i co ja mam zrobić? Oddać, nie oddać? Zostawić, nie zostawić? Już stwierdziłam, że ok, skoro tak, to oddam i dołożę do Faas 300 zimowych, bo te zwykłe podobno mają mega cienką siateczkę, a zima tuż tuż, o coś takiego mi chodzi http://allegro.pl/buty-puma-faas-300-wi ... 88325.html lub http://allegro.pl/puma-faas-300-202-r-4 ... 35643.html ale znów weszłam na forum i nowy post Budynia znów mętlik :oczko:

Moje Endomondo
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

rzuć bieganie i ćwicz z chodakowską
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
marlena.skorkiewicz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:rzuć bieganie i ćwicz z chodakowską
Jakiś słaby ten żart.

Moje Endomondo
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

żaden żart, to kopniak
z chodakowską nie będziesz miała dylematów obuwniczych, a i kolana się zregenerują
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Stara Dama
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmm, ja bym oddała. Pobiegaj jeszcze trochę i zobaczysz, w którą stronę chcesz iść. Problem też w tym, że ja od początku nie rozumiem, dlaczego chcesz kupować nowe buty. Póki co masz ekideny, dobrze Ci się w nich biega, więc przebiegaj w nich zimę i zastanów się nad nowymi butami na wiosnę.
Nie jadę po pegasusach, bo ich nie znam. Twierdzę tylko, że - moim zdaniem - nie sprawdza się idea biegania na przemian w bardzo i słabo amortyzowanych butach.
Co do pum - po lekturze tego forum dowiedziałam się, że nie ma sensu kupowanie butów typowo zimowych, bo posłużą tylko przez kilka miesięcy, podczas gdy normalne sprawdzają się również o tej porze roku.
Stara Dama
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:żaden żart, to kopniak
z chodakowską nie będziesz miała dylematów obuwniczych, a i kolana się zregenerują
Dylematy będą jeszcze większe - boso czy w butach. A jak w butach - to jakich.

Marleno - odpuść sobie temat na tydzień. Teraz masz kompletny mętlik w głowie, każde buty są fajne i każda teoria słuszna. Po tygodniu wrócisz do problemu i pewnie trochę rozjaśni Ci się przez ten czas w głowie.
Trochę Ci rozumiem, bo sama miałam niedawno dylemat, jaki kolor butów wybrać.:hahaha:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer, niestety Chodakowska jest fatalna właśnie dla kolan :hej: zresztą dla wszystkiego innego też. :hejhej: :hejhej: :hejhej:

Marlena CHCE kupić buty, nie do końca ich potrzebując. ma prawo, lubi zakupy, podobają się jej. niech ma. skoro ważne jest, że są ładne i bardzo chce je mieć, dlaczego mamy ją unieszczęśliwiać? :ble:

budyń - ból jest oznaką tego, ze coś nie działa. but mocno amortyzowany działa tak, że wycisza te oznaki. jednak to coś nadal nie działa. czaisz?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
marlena.skorkiewicz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:żaden żart, to kopniak
Nogi się regenerują, więc mogę pomartwić się o buty. Jeśli nie chcesz czytać o moich "dylematach", nie musisz :) A co do Chodakowskiej to i nie lubię i podobno szkodzi na kolana :taktak:

A co do Pegasusów - podejmę decyzję jak je dostanę. Przymierzę i zobaczymy.

Moje Endomondo
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ