Komentarz do artykułu Foreruner 610 - test po roku używania

protason
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kateglory pisze:Też walczyłam z nacieraniem. Wszyscy mówili, widocznie taka twoja natura. Próbowałam oklejać plastrami, ale przy dłuższych treningach, w upale, rozwiązanie nie sprawdzało się najlepiej. W pewnym momencie przestałam biegać z paskiem bo rany były coraz poważniejsze. Postanowiłam jednak spróbować złożyć reklamację bezpośrednio w garmin poland, zadzwoniłam, zgłosiłam problem i dowiedziałam się, że widocznie trafiłam na źle wykończony pasek. Przeproszono mnie, a w ciągu tygodnia przesłano nowy pas, który ani razu mnie nie otarł! Biegam z nim non stop i żadnej ranki, zaczerwienienia! Nic! Może warto spróbować?
PS Świat byłby wspaniały, gdyby inne firmy uczyły się podejścia do klienta od Garmina :D
Dzięki za info, totalnie inna obsługa klienta niż ta do której się przyzwyczaiłem.
Napisałem do nich maila w którym opisałem swój problem. Stwierdzili że wysyłają mi nowy pasek. Zobaczymy jak będzie się sprawował.
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

protason pisze:
kateglory pisze:.........
PS Świat byłby wspaniały, gdyby inne firmy uczyły się podejścia do klienta od Garmina :D
Dzięki za info, totalnie inna obsługa klienta niż ta do której się przyzwyczaiłem.
Napisałem do nich maila w którym opisałem swój problem. Stwierdzili że wysyłają mi nowy pasek. Zobaczymy jak będzie się sprawował.

No to dodam że podobne podejście do klienta ma firma CEP, w poniedziałek wysłałem opaski do reklamacji w środę kurier już z rana pukał z nowymi :)
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W ubiegłym tygodniu postanowiłem skalibrować FP. Na bieżni jestem co tydzień, poza tym biegam po lasach w sąsiedztwie..Wlazłem na płytę stadionu, odpaliłem kalibrację wg dystansu, z dwóch opcji wybrałem 800m...Włączam a tu niespodzianka: na ekranie info, że trwa kalibracja...A mi przydałoby się wiedzieć, jakim tempem lecę, bo właśnie przy założeniu 5:30 chciałem go ustawić...No i kiszka. Starałem się biec nie za szybko, jednostajnie, ale zapewne wyszło szybciej...Po kalibracji biegałem już kilka razy i mam przemożne wrażenie, że teraz, ilekroć biegnę, zegarek pokazuje mi wolniejsze tempo...Biegam już troszkę, by po zmęczeniu wyczuć na dłuższym odcinku, czy mam 5:00..cz 6:30 :hej: ....Czy mam spróbować kalibracji przez GPSa?...Czy może pogrzebać w ustawieniach współczynnika kalibracji??...
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio też kalibrowałem swojego i podobnie jak u Ciebie nie było możliwości podglądu tempa w trakcie kalibracji. Dopiero po wyszło tempo. Ja kalibrowałem wg. GPS'a ale cuś nie tak wyszło bo o ile na pierwszej tabliczce GP wsio się zgadzało o tyle później się już coś rozjechało. Dodatkowo średnie tempo na GP wyszło mi 4:31 a oficjalnie 4:35. Dodam, że kalibrowałem wzdłuż brzegu Rusałki pod drzewami więc stąd może być klops. Jeśli w sobotę pojawię się na "bybyelu" to przelecę się na bieżni. Pytanie w ogóle jakim tempem powinno się taką kalibrację przeprowadzać...
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32

Nieprzeczytany post

Witam,

Stoję przed wyborem zakupu GF 610, i w związku z tym mam pytanie:

- czy jest możliwość zaprogramowania takiego treningu:

- rozgrzewka (aż do przerwania - bez określenia dokładnego czasu)
- główny trening: 10x (Rytmy 400/400) określonym tempem z sygnałem zakończeniem poszczególnych faz (szybka/wolna)
- bieg ciągły 2x[12min(4')/2min(6')]
- rozciąganie (bez określenia czasu/aż do przerwania)
- schłodzenia (bez określenia czasu/aż do przerwania)

- czy wyświetlacz jest czytelny? tzn. czy podczas tempa 3:50, wieczorową porą, będę w stanie odczytać wartości np Hr przy podziale ekran na 3 pola tekstowe? bo z doświadczenia wiem że na moim obecnym sprzęcie (kalenji CW500SD) to nie jest takie oczywiste.

- mając skalibrowany footpod, skąd jest podawany dystans/tempo z gps? więc jaki parametr jest podawany z footpod'a?

Nie miałem doczynienia wcześniej z produktami Garmina stąd te pytania. Podobno to wszyscy inni producenci wzorują się na produktach tej firmy, więc liczę że cały software jest na najwyższym poziomie i można powiedzieć: Będzie pan zadowolony.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest możliwość zaprogramowania.
Co do wyświetlacza, kwestia indywidualna.
Tempo może być podawane z footpoda lub z GPS w zależności co sobie zaznaczysz. Zawsze z footpoda będziesz miał podawaną kadencję.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To od razu pytanie do Piecha - czy zgodnie ze wzorcem kolegi (tempa interwałów przypadkowe), tak powinien wyglądać ten trening przygotowany do eksportu na GC?:

Obrazek

i przy okazje dodatkowe: czy dobrze rozumiem, że powtórzenie obejmie naprzemiennie oba etapy?

Co do wyświetlacza, a właściwie podświetlenia w 610ce - jak dla mnie silny punkt zegarka. Naprawdę, gdy wieczorem biegasz, jest jasne i wyraźne - przy podziale ekranu na trzy części nie będziesz miał żadnych problemów z odczytem, choć - i tu się zgadzam - że zawsze jest to indywidualne odczucie (choć dobra opinia się powtarza).

Tempo chwilowe z FP, dystans z GPS. Jednak uśrednione tempo też jest podawane z GPSa (Piechu popraw, jeśli się mylę). Piszę tak, bo po ostatniej kalibracji FP moje "tempa chwilowe" przesunęły się powyżej 6:00 ;) , a średnie w zapisie zegarka są np. 5:xx dla kolejnych lapów.
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak powinien wyglądać ten trening :) Chociaż ja bym dal w ramach powtórzeń interwał/odpoczynek ale to już detale ;)
Co masz na myśli pisząc naprzemiennie, bo chyba nie ogarniam ;) Pierwej będziesz miał powtarzane 10x interwał/odpoczynek a później bieg ciągły.
Tempo średnie tez mam wrażenie, że jest określane na podstawie GPS'u ale pewności nie mam.
Ekran - co do podświetlenia nie mam żadnych zastrzeżeń - tutaj 1 klasa! Ale mnie osobiście bardziej odpowiada i jest dla mnie bardziej czytelny ekran prostokątny w 310XT. Wszystko jest większe i bardziej czytelne. Ale to moja osobista opinia. Użytkownicy 610 nie narzekają :)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, 10:58 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32

Nieprzeczytany post

czy te wklejone zdjęcie jest może z garminowego programu do projektowania treningu? wygląda naprawdę przyzwoicie. Jeszcze tylko potwierdźcie mi jak jest sygnalizowane przejście z jednej fazy do drugiej: czy to jest jakieś 'pipczenie' czy może wibracja?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak to jest screen z Garmin Connect - dla mnie świetne narzędzie.
Sygnalizacja = pipczenie+wibracja lub samo pipczenie lub sama wibracja.
Dodatkowo jesli wyjdziesz poza zakres tempa "za wolno/za szybko" to zegarek też będzie to sygnalizował. tak samo ma się sprawa gdy trenujesz na tętno.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Co masz na myśli pisząc naprzemiennie, bo chyba nie ogarniam ;) Pierwej będziesz miał powtarzane 10x interwał/odpoczynek a później bieg ciągły
Pytanie moje było co nieco lamerskie, ale dotyczyło naprzemienności tych dwóch elementów, czyli szybko/wolno...Nie biegałem (ale właśnie zamierzam) interwałów z 610tką, więc się zastanawiałem, czy aby mi zegarek nie poda 10xszybko, a potem 10xwolno :hej: :hej:

A przy okazji - wibracja - super sprawa. Zwłaszcza jak ktoś słucha na wybieganiach muzy, albo w zawodach..
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hehehe :hej:
nie bój nic :) będzie tak, że wolno/szybko jest jakby jednym segmentem, który będzie powtarzany dziesięć razy czyli szybko/wolno/szybko/wolno/szybko/wolno... itd. aż wykona dziesięć powtórzeń danego segmentu :)
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

...uspokoiła mnie ta ramka spinająca segment, ale wiesz...do końca imperialistycznym wynalazkom ufać nie można :hej: , wolę zapytać biegającą brać z bloku wschodniego, gdzie lud wie swoje :)
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale jesli chodzi o treningi to jest też druga strona medalu... przynajmniej w przypadku posiadanego przeze mnie 310XT. Otóż o ile ustawianie treningów na GC jest łatwe i przyjemne to niestety jest mocno okrojone w stosunku do tego co można ustawić w samym zegarku :) Jednak ustawianie treningów w zegarku nie jest tak przyjemne i szybkie jak na GC :hej:
Awatar użytkownika
stolarzyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:30

Nieprzeczytany post

Tworzenie treningów w garmin connect rzeczywiście jest dosyć ubogie. Do bardziej skomplikowanych treningów używam programu garmin training center. Można je potem wysłać do zegarka tak jak z GC.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ