10km - jakim biegnie się zakresem?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
edek_w
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Po wielu, wielu latach przerwy, znów wziąłem się we wrześniu za trening biegowy (przez lata nie biegałem na poważnie, choć sporo się ruszałem). Za niecałe dwa tygodnie startuję w biegu na 10km, ale nie mam kompletnie pojęcia, na jaki czas mogę liczyć. I stąd pytanie: Wiedząc, że utrzymując się bez problemu w II zakresie tętna pobiegłem (dziś) 10 km w 49 minut, jak szybko pobiec startowo, żeby nie przesadzić?

Kierować się tętnem? Jeśli tak - to na jakim zakresie tętna biegnie się startowe 10km?

Przeliczyć sobie czas uzyskany na II zakresie w oparciu o jakiś przelicznik?

Z góry dzięki za odpowiedź - jestem na tym forum 1 raz, stąd nawet nie wiem, jak precyzyjnie zapytać ;)
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lepiej byłoby pobiec 3km albo 5km na maksa i z uzyskanego czasu oszacować możliwy czas na 10km, bo z treningu średnio mocnego trudno wyrokować.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27

Nieprzeczytany post

W teorii tętno startowe na 10 km to ok. 90% HRmax, natomiast w praktyce jest to zależne od wielu czynników np. poziomu wytrenowania, obecnej formy, ukształtowania terenu, temperatury, wiatru itd., więc o ile w treningu tętno może być przydatne, to na zawodach (szczególnie na tych "krótszych" z długich dystansów jak 3, 5, 10 km) raczej nie powinno się nim sugerować. Szczególnie gdy chcemy danego dnia zbliżyć się do maksimum swoich możliwości.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

edek_w pisze:Witam. Po wielu, wielu latach przerwy, znów wziąłem się we wrześniu za trening biegowy (przez lata nie biegałem na poważnie, choć sporo się ruszałem). Za niecałe dwa tygodnie startuję w biegu na 10km, ale nie mam kompletnie pojęcia, na jaki czas mogę liczyć. I stąd pytanie: Wiedząc, że utrzymując się bez problemu w II zakresie tętna pobiegłem (dziś) 10 km w 49 minut, jak szybko pobiec startowo, żeby nie przesadzić?

Kierować się tętnem? Jeśli tak - to na jakim zakresie tętna biegnie się startowe 10km?

Przeliczyć sobie czas uzyskany na II zakresie w oparciu o jakiś przelicznik?

Z góry dzięki za odpowiedź - jestem na tym forum 1 raz, stąd nawet nie wiem, jak precyzyjnie zapytać ;)
Na zawodach biegniesz ile fabryka dała. Tyle w temacie.
Obrazek
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Hej...najlepiej zrób sobie test: Pobiegnij 3 albo 5 km/ na maksa. I wpisz uzyskany czas w kalkulator. ( na stronie bieganie .pl Nie zawsze jest on dokładny ale przynajmniej bedziesz mial jakikolwiek punkt odniesienia. Zacznij bieg z takim tempem jak ci wyjdzie z kalkulatora...a w drugiej polowie zadecydujesz czy przyspieszasz czy spuchłeś:):)

Jak rozumiem każdy wynik będzie twoją " zyciówka" wiec i tak bedziesz zadowolony...a potem na spokojnie zaczniesz budowac formę na następny sezon.
powodzenia
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

edek_w pisze:na jakim zakresie tętna biegnie się startowe 10km?
MikeWeidenbaum pisze:W teorii tętno startowe na 10 km to ok. 90% HRmax
To bardzo popularny błąd. To nie jest prawda. Tętno zależy od czasu wysilku maksymalnego, czyli od poziomu. 60 minut- niskie tętno. 30 minut - wysokie.
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
To bardzo popularny błąd. To nie jest prawda. Tętno zależy od czasu wysilku maksymalnego, czyli od poziomu. 60 minut- niskie tętno. 30 minut - wysokie.
No zgadzam się, właśnie dlatego podkreśliłem "w teorii" i podałem czynniki warunkujące, czas wysiłku zawarł się w "poziomie wytrenowania".
Kumbamk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jak robię 3000m w 12 min to w jakim tempie powinienem biec 10k?
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Kumbamk pisze:Jak robię 3000m w 12 min to w jakim tempie powinienem biec 10k?
Jesli sie choc troszke wysilisz...to wpisz ten czas w kalkulator biegowy. Przyda cie bo z analizy otrzymanych wyników mozna sie wiele nauczyc. Innej drogi nie ma...niewiele skorzystasz jesli wszystko bedziesz mial podane na tacy.:):).

Przestudiuj całą zakładke trening. Tam naprawde znajdziesz prawie wszystkie pytania.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok 4:20-4:30
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
edek_w
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:ok 4:20-4:30
Powiedzmy 4:30 i po 6km sprobowac przyspieszyc.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
zabawne bo Mike zacytował kalkulator ze strony głownej bieganie.pl :) w którym wyraźnie tempo oscyluje w granicach 90 % z odchyleniami 3 % w zaleznosci od PB, mozna zatem uogólnić około 90 % w teorii, na 10 km rzecz jasna
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ