Rwa kulszowa - jak skutecznie wyleczyc?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

to się nie wyklucza, chiropata to w zasadzie kręgarz ale kręgarz to nie chiropata. Inne podstawy i zasady choć jednen i drugi stosuje tetapie manualną na kręgosłup.
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

kfadam pisze:to się nie wyklucza, chiropata to w zasadzie kręgarz ale kręgarz to nie chiropata. Inne podstawy i zasady choć jednen i drugi stosuje tetapie manualną na kręgosłup.
Z tym, że część z tych cudotwórców nie posiada żadnych naukowych podstaw teoretycznych i nie powinna robić tego co robi. Jednak kilku ludziom udało im się pomóc (czy raczej na jakiś czas ulżyć w cierpieniu) i pocztą pantoflową rozniosła się wieść o tym, jacy to są dobrzy specjaliści. A że można to zrobić dużo lepiej i skuteczniej i że od czasu do czasu zdarzą się cięższe ofiary ich niekompetencji... Kto by się tym chwalił?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: i że od czasu do czasu zdarzą się cięższe ofiary ich niekompetencji... Kto by się tym chwalił?
Kręgarz to taki domorosły ludowy fachowiec natomiast chiropata to człowiek wyszkolony w oparciu o najnowsze zdobycze nauki w tym temacie i tak samo kompetentny jak lekarz (a lekarz lekarzowi nierówny)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kfadam pisze:Kręgarz to taki domorosły ludowy fachowiec natomiast chiropata to człowiek wyszkolony w oparciu o najnowsze zdobycze nauki w tym temacie i tak samo kompetentny jak lekarz
Dokładnie o tym pisałem.

EDIT: może bym tylko nie użył słowa "fachowiec" w tym kontekście.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

życie weryfikuje wszystko...:)
Janusz Komenda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!
Dzięki za szeroki odzew.
Szukam specjalisty od mojej kontuzji (ból kręgosłupa, pośladka i tylnej części uda) w Krakowie?
Moglibyście mi kogoś polecic?
Dziękuję!
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,
poczytałem cały wątek i podzielam opinie kolegów, że daleko temu opisowi do ucisku korzenia nerwowego na poziomie kręgosłupa. Tym bardziej dziwią zalecenia farmakologii "regenerującej" nerwy obwodowe...
Typowe objawy prawdziwej rwy kulszowej spowodowanej uciskiem dysku na korzeń to: ból podczas kaszlu, kichania i mocnego parcia, ból w różnych pozycjach kiedy zwiększa się ciśnienie w krążku (obciążenie, skrajne ruchy, długotrwała pozycja statyczna), ograniczenie ruchu kręgosłupa, zmienne promieniowania bólu (ból jest raz w plecach, raz w udzie, raz w podudziu i tak sobie wędruje), często charakterystyczna jest sztywność po zmianie pozycji i niemożność leżenia na brzuchu na płasko. Przy większych uciskach pojawiają się parestezje (mrowienia, drętwienia, pieczenia) oraz osłabione czucie w końcu dermatomu uciśniętego korzenia albo dwóch korzeni. Zarówno ból jak i opisywane parestezje pasują do obszaru unerwianego przez dany korzeń lub dwa korzenie.
Testem który nie kłamie jest wspominany SLR (Test Laseque'a) na leżąco albo przy mniejszych uciskach na siedząco albo test PKB jeśli ból dotyczy wyższych korzeni nerwowych.
Skonfrontuj sobie te informacje ze swoimi odczuciami i się z nami podziel wnioskami :D
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Janusz a czy zanim nie rozbolał cię krzyż to nie było tak ze bolało cie np. kolano potem przestalo a zabolała łydka a jak przestała to zabolał dwugłowy itd. ??? Czy teraz po za dwugłowym i krzyżem boli cię łydka, pieta i achilles??
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Łydka i achilles są efektorami, często ich ból jest konsekwencją złej biomechaniki wyżej a nie odwrotnie. Nie wydaje się to dobry trop. Jeśli myślisz o takich zaburzeniach, które zmieniają całą lokomocję to na pewno by nie uszły uwadze, byłoby to nie przeciążeniowo tylko urazowo.
dobeer

Nieprzeczytany post

>> (ból kręgosłupa, pośladka i tylnej części uda)

Ja tam się nie znam, ale to wygląda raczej nie na problem z kręgosłupem, a kolanem, albo stopą. W trakcie biegania nie czujesz, że inaczej stawiasz nogę i przez to napinasz udo+pośladek+okolice kręgosłupa ?
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bardzo często przy bieganiu i zaniedbywaniu pozostałych mięśni dochodzi do statycznej nierównowagi mięśniowej takie właśnie objawy bólowe sa jej objawem. "wedrujace bóle" to efekt kompensacji czyli inne mięśnie przejmują częściowo obciążenia mięśnia nadwyrężonego po czym same sie przepracowuja i inny mięsień kompensuje ich osłabienie i tak to sobie postępuje aż boli krzyż, dwugłowy i piety ew łydki i achilles
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Masz rację ale dysbalans na dole jest wtórny w stosunku do dysbalansu na LS i miednicy.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zaczyna się od dołu a potem nap... całe pasmo od kręglosłupa w dół fakt że nie zawsze boli łyda czy achilles. Pamiętam bo kilka razy masażysta mi to tłumaczył w młodości gdy grałem w nogę, w końcu polazłem na siłownie. Po roku siłownia została a piłka została tylko podwórkowa :)
Janusz Komenda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję.
Nie miałem żadnych bólów w kolanie, stopie, czy nodze w ogóle.
Problem rozpoczął sie od bólu w obu pośladkach. Po paru dniach lewy przestał bolec, ale prawy ciągle mi doskwiera.
Ból w tylnej części uda, początkowo bezpośrednio pod pośladkiem, a następnie w połowie tylnej części uda pojawił się po pierwszej wizycie u fizjoterapeuty. Fizjoterapeuta wykonał tzw. manipulację kręgosłupa lędźwiowego. Nie zrobił prześwietlenia. Oparł się na wywiadzie ze mną. Druga wizyta polegała na akupunkturze od kręgosłupa lędźwiowego przez pośladek do uda.
Mnóstwo pytań krąży mi po głowie. Może winne są nowe buty? Poprzednio biegałem w asicsach GT-2170, a 2 miesiące przed kontuzją wymieniłem je na Kayano-19.
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Janusz to może mieć sens...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ