Plaskostopie a buty cushioning

Awatar użytkownika
Jacekraf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie!

Na wszystkich stronach o bieganiu i o wybieraniu butow autorzy zamieszczaja prosta regulke:
a) niska stopa (plaska stopa, plakostopie) - pronacja - buty motion control
b) wysoka stopa - supinacja - cushioning
c) umiarkowana stopa - stability.

I tutaj widze jakas sprzecznosc ze... soba samym :) a mianowice:
1) Otoz zawsze wydawalo mi sie, ze jestem supinatorem, gdyz biegam na zewnetrznej czesci stopy. To raz.
2) Dwa - zawsze myslalem, ze potrzebuje butow z dobra amortyzacja, czyli cushioning, ze wzgledu na moge stawy skokowe i podloze (czasem beton).
Jak widac 1) i 2) pasuja do siebie wedlug przytoczonej przeze mnie na poczatku regulki.
3) Dowiedzialem sie od ortopedy, zebym nie biegal bo mam duze plakostopie. Zatem biegam :)) ale uznalem, ze jestem duzym pronatorem (overpronator) i dlatego potrzebuje butow motion control. Jednak stwierdzone na zdjeciu rtg oraz obejrzeniu moich stop przez ortopede plakostopie wcale mi nie pasuje gdyz ja zawsze myslalem, ze jestem supinatorem. A przeciez plaskostopie oznacza duza pronacje. Wiec o co chodzi? Przeciez nie mozna byc platfusem supinatorem?!
Dlatego tez biorac pod uwage tylko i wylacznie 3) musze kupic motion control.
Jednak tutaj duzy dylemat - przeciez ja chce miekkie cushioning ze wzledu na stawy. Czy platfus nie moze miec cushioning? Co tak naprawde decyduje o butach - genetyka (czyli pronacja czy supinacja), czy moze sila stawow, bole - czyli wtedy nie patrzymy na pronacje ale na to, czy ktos potrzebuje miekkosci (i wtedy cushioning)?
Przeciez majac plaskostopie tez mozna potrzebowac amortyzacji!!!
A moze dac sobie spokoj i kupic to co mi odpowiada - czyli miekkie 1021 z cushioning? Tylko sie troche obawiam, bo to przeciez jest dla underpronators...
Podsumowujac: kolko sie zamyka - bo jednoczesnie chce cushioning ze wzledu na miekkosc (stawy) a z drugiej strony ortopeda stwierdzil plaskostopie a to oznacza potrzebe zakupu motion control...

Czy moglibyscie doradzic mi co zrobic?
Aha - planuje zakup NB 831 lub 1040...
Pozdrawiam bardzo serdecznie i z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc... Bo juz glupieje:))
====
Rafal: jacekraf(at)astercity(.)net, gg/tlen - 1704865/jacekraf
PKO
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy to mozliwe w PL, ale na pytanie pronacja czy supinacja, znalazlbys 100-procentowa odpowiedz przeprowadzajac analize biegu na biezni stacjonarnej. Mysle, ze mozesz tez pojsc do dowolnej silowni czy klubu fitnes i poprosic kogos aby uwaznie obserwowal twoje stopy w czasie biegu. Jezeli pronacja/supinacja nie jest zbyt duza mozesz z pewnoscia biegac w cushioning ale koniecznie (!) z wkladka ortopedyczna. U mnie niestety pronacja jest tak silna, ze potrzebuje i wkladek i odpowiednich butow.

kledzik
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wszystkim, ktorzy maja watpliwosci jakie buty powinni kupic polecam strone: http://www.sportteam.com Znajduje sie tam wszechstronny test, ktorego wynik [czyli najlepsze dla nas buty] jest uzalezniony od odpowiedzi na cala mase pytan: czy mamy proste czy krzywe nogi [jezeli krzywe to jak], czy biegnac ladujemy na piecie, srodstopiu czy palcach, ile wazymy, czy stopy ukladaja sie w biegu rownolegle, czy palcami do srodka / na zewnatrz, czy mozemy wykonac pelen przysiad opierajac sie calymi stopami o podloze, itp.... Test jest niemieckojezyczny, ale prawdopodobnie stworzony pod katem obcokrajowcow. Czytelne rysunki i symbole umozliwiaja przeprowadzenie go bez znajomosci niemieckiego. W razie klopotow sluze pomoca.
Po otworzeniu strony glownej klikamy
1. Beratung
2. Starten Sie jetzt Ihre...
3. Los zum Test
4. Test fßr Männer [panowie] lub Test fßr Frauen [panie]

zycze powodzenia

kledzik

(Edited by kledzik at 11:49 am on Nov. 20, 2002)
Awatar użytkownika
lukasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No nieźle nieźle , właśnie zrobiłem ten test - tylko skąd Oni tam wiedzą w jakich butach biegam ? ;)  W moim wypadku własne odczucia odnośnie butów które najbardziej mi pasują i propozycje butów z testu się zgodziły - węsze tutaj jakiś podstęp ;)
łukasz
Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kledzik ma racje.
Co mogę więcej napisać? Zajrzyj do artykułu Adama. Poza butami motion control i cushioned wymienia jeszcze buty łączące cechy wymienionych tzw.stabilty.
NB 1030 opisane są w taki sposób: Męskie  buty do biegania  o zwiększonej amortyzacji i stabilzacji
Amerykańska wersja strony jest bardziej szczegółowa NB1030:  
An advanced concept trainer built with a lightweight sling back construction and N-ergy System midsole technology to accomodate the mild overpronator.

NB 1040:    
An innovative trainer with a unique foxing construction and N-ergy system midsole technology developed for the mild to moderate overpronator.

Poza typowymi butami motion i cushioned Puma wyróżnia buty Stable Cushioning opisane tak:
Recommended for runners who need plenty of midsole cushioning and medial support. These shoes are best suited for runners who are mild to moderate overpronators and/or need added support and durability  Niestety piszą tylko o zwiększonej amortyzacji w midsole (środkowej częsci podeszwy).
Mają też Durability Cushioning: A high-mileage , super breathable, responsive training shoe with a great blend of stability and cushioning. This shoe is made for the high-mileage runner, seeking extended durability and maximum cushioning.

Asics oprócz m.control i cushioned ma tylko buty neutralne Structured Cushioning: For the runner who craves a balance of cushioning and support. The foot is protected by ASICS® legendary GEL® Cushioning System while ASICS® stability features enhance performance by helping to keep the foot in a neutral position
Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kurcze. Niezle.
Test dopasowął do mnie NB714. A właśnie biegam w ich poprzedniczkach 713-tkach.
Tu musi być podstęp :sss:
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli co ? - biegajmy w butach , ktore nam pasuja ! Co bylo do dowiedzenia ...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Oto moje prywatne zdanie. Radek Wieliczko może powinien je zweryfikować.
Im wiecej rodzajów protekcji w bucie tym but droższy i cięższy.
Każdy but jest "Cushioning".
Jeżeli są obawy, że moze byc pronacja, to dodają mu (temu butu) dodatkową protekcję (ewentualnie myśląc, czy są w stanie go troche wagowo odchudzić) i juz jest "Stability" (oczywiście on nadal jest "Cushioning" )
Jak pronacja jest poważna, to potrzebna jest dodatkowa protekcja i but staje sie "Motion Control", Choć nadal jest bardzo "Cushioning" ale teraz jest najcięższy. Zazwyczaj buty Motion Control i Stability powinny być  najdroższe, bo oprócz Cushioningu jest dodatkowa Protekcja - Cushioning przeciwko nieporządanym  ruchom stopy - ale jak widzę nie zawsze tak jest - pewnie cene obniżaja, przez robienie pozostałych części buta z jakichś gorszych, tańszych materiałów.
Ciekawe tak by było swoją drogą gdyby móc dostać sie do fabryki np Asicsa i posłuchac jak oni przygotowują się do wypuszzczenia buta - przychodzą inżynierowie, i mówia: mamy nowe kosmiczne materiały - nowy Plazmowy Cushioning, nowy magnetyczny Motion Control, nowe fotonowe Stability.
Biegacze sie pytaja - no a ile by taki but ważył? Inżynierowie myślą, licza i mówią 16 uncji. Biegacz: musi być 13. No to inżynierowie - no to możemy dać nowy materiał z którego robiona jest podeszwa - najnowszy nieścieralny Atomowy Materiał.
Szef sie pyta - a ile taki but będzie kosztował? 500 $ - mówią inzynierowie po obliczeniach.
Zwariowaliscie? Woła szef. Kto to kupi?
Ma być 100 $ max i wazyć 13,5 max.
Inżynierowie niezadowoleni wpuszcają to do modelu - model obcina im troche ze wszystkiego - i wychodzi nowy super but, który pewnie mógłby byc jeszcze super tylko duzo droższy.
Swoją drogą ciekawe, ile kosztowałby taki butowy Rolls Royce.
Chociaz może są takie Rolls Royce? Po prostu najdroższe buty? Skoro pewien odsetek ludzi stać na kupno super samochodów to niektórych stać jest też na kupno super butów!
I tak dochodzę do wniosku, że najdroższe buty sa butami najlepszymi :) - prosta logika (pod warunkiem, ze robione są przez dobrą firmę)
A zatem dodaję nowy temat - Poszukiwanie Najdroższego Buta.

Tak więc jeżeli kupisz sobie buty Stability albo Motion Control nie musisz sie bać, że masz zbyt mały Cushioning - buty pewnie będą minimalnie cięższe, może trochę twardsze ale bezpieczniejsze.

(Edited by FREDZIO at 10:55 am on Nov. 21, 2002)
magi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Cześć
Mam ten samo problem co JaceKraf - zcieram zewnętrzną część butów no i mam płaskostopie. Czy test na stronie http://www.sportteam.com jeszcze istnieje?? Bo coś nie mogę tam wejść.

Teraz  truchtam w Pumach Cell kupionych za 99zeta w M1, bo była okazja ale nie mam bladego pojęcia, czy aby są odpowiednie. A jak przyjdzie do biegania, a nie truchtania to pewnie sie okaże, że to nie ten typ butów. Tak czy siak chciałbym zakupić zaniedługo coś odpowiedniego.

magi

kokakola@poczta.fm
muggz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

właśnie - coś tam się pochrzaniło w dziale Beratung...

mam ten test wklejony do Worda i wydrukowany - robiłem go na spokojnie 'zu Hause' a teraz nie mogę sprawdzić jakie buty sa dla mnie zalecane.
[i]The things you own end up owning you.[/i]
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Ja też bym sobie zrobił ten test gdyby się dało.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tja, sportteam przeprowadza jakies zmiany. Z zamieszczonej na stronie notatki wynika, ze najlepiej zrobic analize video na biezni mechanicznej w ich sklepach firmowych. Obiecuja jednak, ze juz wkrotce udostepnia na stronie internetowej sposob testowania ulatwiajacy kupno butow dajacy wyniki zblizone do wspomnianej analizy. Czy bedzie to ten sam test co dotychczas, czy cos zupelnie nowego? Nie wiadomo.

kledzik
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pisalem juz o tym poprzednio- konfuzja wynika z nazwania rodzaju butow dla supinatorow "Cushioned" czyli amortyzowane. Nie znaczy to jednak ze buty Motion Control czy tez Neutral nie maja amortyzacji- oczywiscie maja i to na pewno nie w gorszym stopniu niz Cushioned. Wiec sie Jacekraf nie przejmuj ze jak nie kupisz Cusioned to amortyzacja bedzie do niczego. Spojrz na swoj luk stopy- wysoki luk jest najczesciej zwiazany z supinacja.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
magi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hey

No to kto mi powie jakie buty w sklepie oglądać ma platfusiak zcierający zewnętrzne części butów?? :)

Czas kupić coś na lato, a nie mam kasy żeby ot tak sobie strzelać. Może ktoś coś podpowie??

magi

kokakola@poczta.fm
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie wiem co o Tobie myśleć ;)
Jak się czułeś w tych Pumach? Bolało cię coś?
Masz nadwagę?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ