ból stopy i kręgosłupa
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
witam, niedawno zacząłem biegać i co trening czuję że mam napięte mięśnie grzbietu, zawsze robie rozgrzewkę i sie rozciągam, czasami nawet podczas rozgrzewki napinają mi sie mięśnie tak że przy bieganiu ból jest tak duży że musze znowu rozciągać te mięśnie. Po powrocie do domu zaczyna mnie boleć wewnętrzna część lewej stopy tak mniej więcej między dużym palcem a piętą.
macie jakieś rady aby pozbyć sie bólu
macie jakieś rady aby pozbyć sie bólu
Postaraj się wzmocnić mięśnie. Do bolących pleców polecił bym foczki i brzuszki, do stopy nie wiem jakie, ale pewnie za chwilę ktoś ci podpowie jakieś dobre ćwiczenia.
- mimik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
Myślę, że w pierwszej kolejności trochę zmniejszać obciążenie i obserwować co się będzie działo. Szukac na czym polega powstawanie bólu. Coś podejrzane jest rozciąganie. Wystarczy trochę nie tak je wykonywać i efekt może być zgubny. Odstawiłbym to, albo ograniczył też na jakiś czas. Jeśli bóle ustąpią znowu powoli wkręcać bieganie i obserwować co może ewentualnie prowokować znowu ból i to eliminować poprzez trening i tryb życie ogólnie który nie będzie powodował bólu. Niestety to nigdy nie wygląda inaczej, samemu trzeba do tego dojść. Generalnie mało danych o Tobie, o Twoim bieganiu, jaki tryb życia ect.. Przy takich danych żaden lekarz nie wystawiłby Tobie najmniejszej diagnozy.. 
Z ćwiczeniami jak kolega wyżej odpuściłbym dopóki nie zlokalizowałbym źródła i przyczyny bólu.. Wyobraź sobie masz przykładowo początki zaawansowanej dyskopatii, a tu dorzucasz dodatkowe obciążające ćwiczenia.. Spokojnie..

Z ćwiczeniami jak kolega wyżej odpuściłbym dopóki nie zlokalizowałbym źródła i przyczyny bólu.. Wyobraź sobie masz przykładowo początki zaawansowanej dyskopatii, a tu dorzucasz dodatkowe obciążające ćwiczenia.. Spokojnie..
- natny
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:09:41
ten ból między dużym palcem a piętą... chyba wiem co to może być, ale wyleciało mi z głowy
(chyba sklepienie stopy)
w każdym bądź razie rozmasowuje się to np. piłeczką tenisową, a jest związane oczywiście z przeciążeniem jak i złym rozciągnięciem (ogólnie rozruszaniem) całej stopy.
Co do kręgosłupa, raczej zamiast go rozciągać to skupiłbym się na wzmacnianiu mięśni kręgosłupa (skoro rozc. nic nie pomaga)

w każdym bądź razie rozmasowuje się to np. piłeczką tenisową, a jest związane oczywiście z przeciążeniem jak i złym rozciągnięciem (ogólnie rozruszaniem) całej stopy.
Co do kręgosłupa, raczej zamiast go rozciągać to skupiłbym się na wzmacnianiu mięśni kręgosłupa (skoro rozc. nic nie pomaga)
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
- aro05
- Zaprawiony W Bojach
Nie eksperymentuj ze swoim cialem, zwlaszcza z kregoslupem. Zanim zaczniesz rozciaganie czy wzmacnianie czegokolwiek, skonsultuj sie z rehabilitantem, ktory pomoze ci znalesc zrodlo bolu i go wyeliminowac.
- natny
- Stary Wyga
racja, może się okazać, że masz złamany kręgosłup w 10 miejscach. A nie, sorry, poczułbyś, że Cię boli, a nie tylko podczas biegu..aro05 pisze:Nie eksperymentuj ze swoim cialem, zwlaszcza z kregoslupem. Zanim zaczniesz rozciaganie czy wzmacnianie czegokolwiek, skonsultuj sie z rehabilitantem, ktory pomoze ci znalesc zrodlo bolu i go wyeliminowac.
ale wiesz, wzmacnianie to nie sztanga, atlas, martwy ciąg z mocnym obciążeniem

no i chyba wszyscy wiemy, że ma to być ostrożne, powolne, a nie półtora godziny na siłowni

chyba, że masz jakieś problemy z kręgosłupem, o których wcześniej nie wspomniałeś? ;>
-
- Rozgrzewający Się
"Niewielkie prawowypukłe skrzywienie odcinka piersiowego kręgosłupa nieupośledzające sprawności ustroju" coś takiego mam stwierdzone, to chyba nie ma nic wspólnego z tym że napina mi sie strasznie grzbiet ??
spokojnie na siłownie sie nie wybieram
spokojnie na siłownie sie nie wybieram
- natny
- Stary Wyga
nazwałbym to lekką skoliozą, ale pewnie się mylę. Kiedy wystawiono Ci taka opinię? I czy coś poza tym, jakieś ćwiczenia czy cuś?
Teoretycznie (nie lubię tego słowa) powinieneś móc biegać bez problemów - w praktyce widocznie jest inaczej.
Proponowałbym przejść się do fizjot., dokładnie zbadać co znaczy słowo "niewielki" w Twoim przypadku, jakieś ćwiczenia na poprawę, no i czy to jest powodem podczas biegania.
Wychodzi na to, że nie powinieneś rozciągać obu stron kręgosłupa tak samo - prawą masz za bardzo rozciągniętą.
Gdzie dokładnie jest ból?
I jak tam stopa?
Teoretycznie (nie lubię tego słowa) powinieneś móc biegać bez problemów - w praktyce widocznie jest inaczej.
Proponowałbym przejść się do fizjot., dokładnie zbadać co znaczy słowo "niewielki" w Twoim przypadku, jakieś ćwiczenia na poprawę, no i czy to jest powodem podczas biegania.
Wychodzi na to, że nie powinieneś rozciągać obu stron kręgosłupa tak samo - prawą masz za bardzo rozciągniętą.
Gdzie dokładnie jest ból?
I jak tam stopa?
-
- Rozgrzewający Się
w kwietniu mi to stwierdzili po badaniu rtg (nie miałem żadnego wypadku byłem tylko na badaniach do wojska), to jest małe skrzywienie bo na oko tego nie widać.
ćwicze od 6 lat taekwondo z przerwami wakacyjnymi i tam nie mam problemów z bieganiem i kręgosłupem.
najbardziej boli na ścięgnach na samym dole pleców
Dzięki, stopa już przestała boleć :D
ćwicze od 6 lat taekwondo z przerwami wakacyjnymi i tam nie mam problemów z bieganiem i kręgosłupem.
najbardziej boli na ścięgnach na samym dole pleców
Dzięki, stopa już przestała boleć :D
-
- Zaprawiony W Bojach
Do słusznych uwag Przedmówców dorzucę skromną myśl prozaiczną: może też zwróć uwagę na postawę? Swobodnie wyprostowaną, luźno trzymaną sylwetkę? Bo jeśli jesteś nienaturalnie pochylony, zgięty, usztywniony, spięty, coś tam wymuszasz itp. to co poniektóre mięśnie może pracują ponad miarę?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49'58"
Może masz buty źle dobrane?mipli pisze:to może być związane z płaskostopiem ?? bo byłem kiedyś u lekarza to wyleciał do mnie z tekstem "jakieś takie wąskie stopy masz" i na karcie mi wpisał płaskostopie podłużne
- fizjo.biega
- Wyga
Możesz mieć skręconą miednicę (po jednej stronie jest niżej), czego następstwem będzie skrócenie funkcjonalne kończyny (zrotowanie kości udowej do wewnątrz, obniżenie wysklepienia podłużnego, rozciągnięcie rozcięgna podeszwowego, itd). W takim przypadku rozciąganie mięśni grzbietu i rozcięgna podeszwowego może nic nie dać.
To jedna z hipotez. Inne to: osłabienie rotatorów zewnętrznych biodra, przykurcz Achillesa, przykurcz mięśnia lędźwiowego.
Jak widać ciężko zdiagnozować pacjenta przez internet! Aby podjąć skuteczną terapię, koniecznie trzeba wskazać dokładną przyczynę dolegliwości.
To jedna z hipotez. Inne to: osłabienie rotatorów zewnętrznych biodra, przykurcz Achillesa, przykurcz mięśnia lędźwiowego.
Jak widać ciężko zdiagnozować pacjenta przez internet! Aby podjąć skuteczną terapię, koniecznie trzeba wskazać dokładną przyczynę dolegliwości.
-
- Rozgrzewający Się
z tym skręceniem miednicy troche cie poniosło
ból stopy był spowodowany nieodpowiednim obuwiem, plecy zaczynam wzmacniać różnymi ćwiczeniami i jest troche lepiej tzn. ból łapie po dłuższym dystansie i nie jest aż taki mocny
Wielkie Dzięki za pomoc

ból stopy był spowodowany nieodpowiednim obuwiem, plecy zaczynam wzmacniać różnymi ćwiczeniami i jest troche lepiej tzn. ból łapie po dłuższym dystansie i nie jest aż taki mocny
Wielkie Dzięki za pomoc

- fizjo.biega
- Wyga
Być może masz rację. Natomiast dlaczego przy złym obuwiu boli Cie tylko jedna stopa?mipli pisze:z tym skręceniem miednicy troche cie poniosło![]()
Śledząc wpisy na forach, reklamy internetowe, doniesienia naukowe publikowane na zagranicznych portalach, itd dochodzę do wniosku, że firmy obuwnicze zrobiły kawał dobrej (dla nich oczywiście) roboty.
Każdy biegacz upatruje źródła swojej kontuzji w złym obuwiu (ewentualnie braku rozciągania). Natomiast międzynarodowe autorytety zajmujące się redukcją ryzyka kontuzji u biegaczy wskazuje na zupełnie inne przyczyny urazów:
- asymetrie w obrębie układu ruchu
- zbyt gwałtownie zwiększany kilometraż
- nawrót kontuzji