Kalenji -TUNING

Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co do samych ekidenów 50 - nabyłem z 3 tyg temu w Decathlonie i miałem troszkę czasu by rozpocząć wstępną robotę.

Po pierwsze zwróciłem uwagę, że podeszwa jest inna niż w tu omawianych:

Obrazek

Zmieniła się tez nieco sama podeszwa (nie da się rysować linii przy krojeniu pięty po wytłoczeniach) - stąd polecam nieco bardziej uważać.

Po ścięciu podeszwy - również zaskoczyła mnie liczba otworów. Nie jest to ani 2 ani tez 4 - tylko 11 :orany:

Mile jestem zaskoczony też samą wagą:

rozmiar 44 - 237,5 g bez jakichkolwiek zmian. Sam ścięcie pięty, oderwanie czarnej gumy z przodu buta oraz wyjęcie wkładki spowodowało potężną zmianę wagi. W tej chwili buty ważą: 143 g. Myślę zatem, że po wyszlifowaniu, ścięciu rantów i wyjęciu zapiętka - ostateczna waga buta powinna wynieść 120-125g (nie będzie dużego dalszego spadku wagi, gdyż muszę zakleić te 11 otworów)
zgodnie z naturą!
New Balance but biegowy
kwaczor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To tu moja obrazkowa relacja :) Szlifowanie polecam tarnikiem do styropianu, idzie szybciej.
Obrazek
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

te 140g to chyba razem z wkładką do butów - bo inaczej wyszło podejrzanie dużo ;) A wagę 140g lepiej odnieśc w stosunku do podstawowej wagi buta - która wynosiła u mnie ok 240g (u Ciebie pewnie podobnie). Choć nie da się zaprzeczyć, że jest to sporo mniej niż w tych butach z Lidla (przy zbliżonej cenie)
zgodnie z naturą!
kwaczor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tak, wkładka jeszcze na miejscu i tekturka za piętą. pewnie waga się jeszcze obniży ale chyba nie tak znacząco.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Faktycznie coraz więcej dziur w pięcie. Niedługo Kalenji będzie patentować rewelacyjną amortyzację za pomocą poduszek powietrznych ;).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powiedzcie mi czy Zenki bez tej czarnej gumy w podeszwie, przy samej piance, po wdepnięciu w byle kałużę nie nabierają wody do środka? Hyperspeedy Asicsa mają cienką piankę i jakiś tam postrzępiony bieżnik. Dobrze, że to tylko startówki, bo strasznie mnie to irytuje, że wystarczy mała kałuża żebym pływał od środka. Gdyby to był but treningowy, jak zenki, to odłożył bym je i kupił chyba nową parę.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam i Zenki, i Hyperspeedy. Z Hyperspeedami jest jak piszesz, woda momentalnie przesiaka na wylot - taki design. W Zenkach ta pianka jest duzo gestsza, przy wiekszej ulewie zaczyna powoli nasiakac, ale nie wiem czy z raz doszlo mi az do stopy. Jednym slowem - nie ma porownania.
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kwaczor pisze:To tu moja obrazkowa relacja :) Szlifowanie polecam tarnikiem do styropianu, idzie szybciej.
Ja wczoraj szlifowałem tą "kratką" do szlifowania chyba tynków. Szybka i prosta robota - możę z 20 min na oba buty. A jak ktoś chce mieć mega estetykę to zawsze można końcówkę poprawić papierem.

ps. Dziury zalałeś klejem? Ja wczoraj zacząłem i się okazało że 1 tubka kleju nie wystarczyła! Dziś muszę dokupić drugą.
zgodnie z naturą!
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A nie lepiej byłoby nakleić jakąś cienką gumkę na te otwory, np. dętkę rowerową zamiast lać klej? Trakcja by się pewnie trochę też poprawiła :taktak:
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:A nie lepiej byłoby nakleić jakąś cienką gumkę na te otwory, np. dętkę rowerową zamiast lać klej? Trakcja by się pewnie trochę też poprawiła :taktak:
W języku rowerowym miałbyś tzw. sliki ;)

A propos zdjęć kapci na wadze: to chyba nieuczciwe w stosunku do Lidla, bo czy dobrze widzę, że ważony jest stuningowany Kalenji i niestuningowany Lidl wciąż z wielgachną bambułą pianki pod piętą? ;)
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:A nie lepiej byłoby nakleić jakąś cienką gumkę na te otwory, np. dętkę rowerową zamiast lać klej? Trakcja by się pewnie trochę też poprawiła :taktak:
Zalanie klejem jest pewniejsze i nie trzeba tego potem zmieniać, a poza tym to jednorazowy koszt (tubka kleju ok 4 zeta).
Co do trakcji - u mnie źle nie będzie bo zostawiłem nieruszone to podstawowe środkowe przetłoczenie w środkowej części buta.
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hassy pisze:
W języku rowerowym miałbyś tzw. sliki ;)

A propos zdjęć kapci na wadze: to chyba nieuczciwe w stosunku do Lidla, bo czy dobrze widzę, że ważony jest stuningowany Kalenji i niestuningowany Lidl wciąż z wielgachną bambułą pianki pod piętą? ;)
Chyba chciał pokazać różnicę wagi.

A co do wagi niestuningowanych butów i tak jest potężna różnica.
Ekideny u mnie rozmiar 44: 237,5g
Lidlowskie jak podał kolega 322 g
zgodnie z naturą!
Piotr Łobodziński
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie śledzę tego wątku, więc może już o tym było. Chyba Adidas wykradł od Zenka technologię
http://www.adidas.pl/Buty-adidas-adipur ... PL,pd.html
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Faktycznie.
Wykończenie podeszwy od strony pięty, a zwłaszcza wykończenie cholewki na szczycie zapiętka są jak nic żywcem zerżnięte z rękodzieł Zenona.
Bez dwóch zdań - Doktor jest prorokiem.

Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zobaczcie jakie perełki!
A tu na filmie (od 1:00).
Jeśli u Was w Carrefurze jeszcze są, to rozmiar 44 poproszę :lalala:
Gdzieś muszą jeszcze leżeć na półce, skoro "nie nadają się do żadnego sportu, a już na pewno nie do biegania" :hahaha: :hahaha: :hahaha:
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
ODPOWIEDZ