Półmaraton poniżej 1:10

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
voslak
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 35:52
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Tak z ciekawości. Modyfikujesz jakoś plan niebieski czy trenujesz tak jak w książce ?
Sorki że tak późno :) Ogólnie na bieganie poświęcam przeciętnie 4-5.5 godz w tygodniu i robię niebieski dokładnie jak w książce. W szczycie przed zawodami odejmuję przykładowo trochę z wybiegania, żeby potem w niedzielę po rowerze zrobić od razu bieg (zakładka) - staram się żeby godziny się zgadzały. Z innych modyfikacji, to trenuję tri systemem 3-1 (3tyg ciężkie, 1 tydz lekki) i w tyg lekkim mam biegu gdzieś około 2-2.5godz. Wtedy staram się zredukować wybieganie i tylko trochę treningi jakościowe - tak żeby intensywność była pomimo mniejszej objętości.
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

wczoraj na miękko weszły interwały 3:17 -
to zawolno na ponizej 1:15 HM - 3:06 minimum 3:12 to moze tak ! I do tego
conajmniej 8x1000m p.3min.
Awatar użytkownika
voslak
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Robie niebieski Danielsa i wychodzi mi VDOT 63, dla tagiego interwały są 5x1000 p3:15. Za dwa tyg VDOT 64, ale wtedy będę biegać tylko progi. No i przed ostatnim HIM jak robiłem interwały 3:15 też weszły elegancko, ale w drugim tyg - pierwszy to była mordęga :)
Jak narazie wszystko działa bez zająknięcia - jedynie może być kwestia zmęczenia sezonem (3 x Half Ironman w tym ostatni 2tyg temu). Ale co cię nie zabije to cię wzmocni :hej:
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Trenujesz na określony wynik, na wynik sporo mocny (1.15) aniżeli aktualne mozliwości. Biegasz obecnie dyche w granicach 36min i powiem szczerze, że zejście do wyniku choćby 33min będzie mega wyzwaniem, no chyba, że Twoje treningi były dość lekkie i biegasz krótko. Stawiasz sobie cel zejście z 1.18 do 1.10, to jest ogromna różnica. Aby zejśc do poziomu 1.10 należy albo być wcześniej zawodnikiem biegającym krótsze dystanse z dobrymi wynikami, bądź jakimś sporym talentem (taki wynik osiągnał mój znajomy zaczynający biegać w wieku 40lat, który po roku treningów biegał dychę w 37min, człowiek dość zaawansowany wiekowo).
R.S.
Awatar użytkownika
voslak
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oh, no i było mission failed :hej: W ostatnich zawodach roku pobiegłem 1:19 a miało być znacznie szybciej. Na 20km miałem 1:10 z haczykiem i wyglądało że gdzieś około 1:15/16 się wcisnę.... tymczasem ostatni kilometr miał dwa kilometry :/ (biegłem go ponad 8min) Czas sobie kupić zegarek z GPSem... ktoś zafunduje? :bum:
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

CHyba nie warto...ja się ostatnio zaopatrzyłem i na pętli 1750 metrów miał za każdym razem różnicę około 150 metrów, czyli de facto przekłamywał o co najmniej 20 sekund.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

voslak pisze:Oh, no i było mission failed :hej: W ostatnich zawodach roku pobiegłem 1:19 a miało być znacznie szybciej. Na 20km miałem 1:10 z haczykiem i wyglądało że gdzieś około 1:15/16 się wcisnę.... tymczasem ostatni kilometr miał dwa kilometry :/ (biegłem go ponad 8min) Czas sobie kupić zegarek z GPSem... ktoś zafunduje? :bum:
Czyli co? Trasa za długa, źle kilometry oznaczone? Czy brak mocy?

Ale i tak wynik imponujący (mnie przynajmniej) :)
Awatar użytkownika
voslak
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Troche czasu minelo i mala aktualizacja w moim planie 1:10. Na ten rok zaplanowalem dwa biegi na max, bedzie to jesien maraton Poznan i jezeli pogoda bedzie ok to pm we Wroclawiu. W tym sezonie nie bieglem zadnego biegu, wszystko triathlon. Jedyne co warte uwagi to zrobilem moj pierwszy maraton w wyscigu Ironman i pobieglem go w 3:09. Do 30km bieglem tempo na 2:58, ale potem juz odcielo mi prad i wyraznie zwolnilem - nie zadyszka, ale brak paliwa.
Jezeli chodzi o tempo biegania to robie obecnie treningi pod maraton np 2x20min @ 3:24 i wychodzi ok, nie jestem zaorany po takim treningu. Wiec jestem blizej 1:10 niz 1:15... no ale to trzeba w zawodach udowodnic ;-)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

voslak pisze:Troche czasu minelo i mala aktualizacja w moim planie 1:10. Na ten rok zaplanowalem dwa biegi na max, bedzie to jesien maraton Poznan i jezeli pogoda bedzie ok to pm we Wroclawiu. W tym sezonie nie bieglem zadnego biegu, wszystko triathlon. Jedyne co warte uwagi to zrobilem moj pierwszy maraton w wyscigu Ironman i pobieglem go w 3:09. Do 30km bieglem tempo na 2:58, ale potem juz odcielo mi prad i wyraznie zwolnilem - nie zadyszka, ale brak paliwa.
Jezeli chodzi o tempo biegania to robie obecnie treningi pod maraton np 2x20min @ 3:24 i wychodzi ok, nie jestem zaorany po takim treningu. Wiec jestem blizej 1:10 niz 1:15... no ale to trzeba w zawodach udowodnic ;-)
Nie wiem, nie wiem... Kto chce 70' na HM wyciągnąć, ten powinien biegać 4:15 jako spokojny bieg luźny. Sub3 w maratonie powinno być możliwe o każdej porze dnia i nocy. Tez te 2x20' jest dla mnie raczej na 75' jak na 70'. Takie 20' w 3:20 powinno być możliwe na koniec 30km przebieżki w 3:45/km.

A zejść z 75 na 70 to bardzo daleka droga.

Spróbuj biegać częściej krótsze dystansy na zawodach, to ci da wskazówki do układania prędkości treningowych i pomoże monitorować stan przygotowania.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Sub3 w maratonie powinno być możliwe o każdej porze dnia i nocy.
Nawet po 3,5 km pływania i 190 km na rowerze :oczko: ?
Ja i tak go podziwiam, bo pomijając pływanie, to po kilku godzinach jazdy rowerem nie wyobrażam sobie, żebym taki cały zesztywniały miał jeszcze przebiec maraton i to w przyzwoitym czasie :oczko:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:
Rolli pisze: Sub3 w maratonie powinno być możliwe o każdej porze dnia i nocy.
Nawet po 3,5 km pływania i 190 km na rowerze :oczko: ?
Ja i tak go podziwiam, bo pomijając pływanie, to po kilku godzinach jazdy rowerem nie wyobrażam sobie, żebym taki cały zesztywniały miał jeszcze przebiec maraton i to w przyzwoitym czasie :oczko:
OK. Ale celem powinno być już możliwe sub3 za każdym razem... no bez tego pływania i roweru.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nigdy w triatlonie nie startowałem, ale pewnie z pół godziny traci się w biegu w iron manie względem "suchego" maratonu :oczko: Może autor coś na ten temat napisze. Startowałeś już w jakimś zwykłym maratonie?
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Raczej na poziomie 30:30/10km
Znajomy z dychy lekko poniżej 32 poleciał 1:10 więc da rade :D
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Przyjmuje się, że statystycznie na dystansie 1/4 IM zawodnik biegnie dystans 10,55km tempem ok. 10% wolniejszym niż zwykłą dychę (u mnie to się sprawdza).

Na dłuższych dystansach nie startowałem, ale dużo zależy od tego, co się działo na wcześniejszych etapach i tu już nie ma prostego przelicznika. Np. przystępując do biegu podczas 1/2 IM zawodnicy czołówki mają już za sobą co najmniej 2,5h wysiłku, a dobrzy amatorzy ponad 3h... jeśli pojechali na rowerze w trupa to ciężko oszacować ich wynik w biegu. Do tego dochodzą kwestie odżywiania i nawodnienia. Np. kolega biegając HM w 1:40 na zawodach 1/2 IM pobiegł prawie 2:10 - mówił, że mu bateria wysiadła :grr: A to "tylko" 1/2 IM, więc biegu podczas IM chyba nie da się skalkulować.
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:
Rolli pisze: Raczej na poziomie 30:30/10km
Znajomy z dychy lekko poniżej 32 poleciał 1:10 więc da rade :D
Bartek Olszewski z dychy 32.30 nabiegał 1:10
New Balance but biegowy