co robicie z kundlami?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
kris_brazylia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43,29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A moze tak jak Kazik: Zak....wic z laczka, I poprawic z kopyta;)

a tak na powaznie, nie wszystkie psy sa grozne. Ktos tu pisze ze te male najbardziej ujadaja. A wg mnie to zalezy od rasy. Ja Sam mam pieska rasy shih tzu I nie tylko wyglada on jak miniaturowy misiu, w ogole nie szczeka ale bardzo lubi dzieci I zawsze chce sie z Nimi bawic.

To ja sie bardziej boje co takie dziecko moze zrobic mojemu psu niz odwrotnie. Takze to zalezy od rasy, a shih tzu to rasa bardzo przyjazna I lubiaca wszystkich.
Blog: [URL]viewtopic.php?f=27&t=33873&p=1073365#p1073365[/URL]

[b]10km:[/b] 43'29" (18.06.2014) trening
[b]21km:[/b] 1h38'48" (08.06.2014) Florianopolis
New Balance but biegowy
Sczupak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Najgorsze jest to w psach ze jak zobaczą biegnącego to paradoksalnie myślą ze ktoś im ucieka. No i go gonią, ale ja wtedy zmniejszam tępo prawie jak bym szedł, a jeśli to nie pomaga to zatrzymuje się i czekam co zrobi jego właściciel. Najczęściej przywoła go do porządku i lecę swoje. Nigdy nie stosuje żadnych trików na psy kamienie czy kiełbasy, raczej staram się unikać takich sytuacji.
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''

Nieprzeczytany post

To co mnie najbardziej wyprowadza z równowagi na treningu to pies idący,biegnący obok swojego pana/pani nie mający kagańca i nie prowadzony na smyczy -dla mnie taka osoba jest kompletnym :wrrwrr:

Sytuacja z dzisiaj : 5km przed podbiegami-biegnę zadowolony przez las Gdański w Bydgoszczy, noga się kręci i na mojej ścieżce dwa psy- "rodwajlery" i gościówa idąca sobie środkiem... no pięknie ! Nawet nie odważyłem się przebiec/ przejść obok, zawróciłem-jak mnie to :wrr: psy psami ale właściciela bym postawił w mojej sytuacji prowadząc dwa lwy ciekawe co by zrobiła bystra pani z pieskami...

No nienawidzę !
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co robimy z kundlami?

Np. bawimy się, a że wcześniej wypada się zapoznać to kolega pies obwąchał mi to co zwykle psy sobie obwąchują...
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sczupak pisze: ja wtedy zmniejszam tępo
A próbowałeś zmniejszać ostrzej?
asiamach
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja tam zawsze biegam ze sobą z takim malutkim gazem pieprzowym w żelu. Często poruszam się po niezamieszkałych terenach więc wolę być pewna, że żaden pies nei będzie szybszy ode mnie :)
Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:40
Życiówka w maratonie: 03:55:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mnie do szewskiej pasji doprowadzają właściciele z psami na regulowanych smyczach. Mam to nieszczęście, że najczęściej mijam takich zagadanych delikwentów (mówię o właścicielach), których psy w tym czasie sobie rozciągają smycz do 20 metrów i fundują biegaczowi "bieg przez płotki" albo glebę.
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

malvina-pe.pl pisze:Mnie do szewskiej pasji doprowadzają właściciele z psami na regulowanych smyczach. Mam to nieszczęście, że najczęściej mijam takich zagadanych delikwentów (mówię o właścicielach), których psy w tym czasie sobie rozciągają smycz do 20 metrów i fundują biegaczowi "bieg przez płotki" albo glebę.
Pewnie jakby pies dopadł mięso, to jego właściciel zainteresowałby się swoim czworonogiem. Szczególnie jak rykniesz - czy to na psa, czy na właściciela. Ale bez paniki, przecież nie każdy pies to bestia, która wyszarpie kawał Twojej łydki.
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
Awatar użytkownika
agapiet
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hm... biegam co drugi dzień godzinę po parku. Psów jak psów bo godzina wyprowadzania. Szczeka tak jeden na... 20? :lalala: Chyba za wolno biegnę i mnie nie zauważają...
Nie ma smalcu, z dżemem są puree!
Offfotopiki
MatJK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja, kilka dni temu, przebiegając po raz enty przez pewną miejscowość, usłyszałem tylko słowa "bierz go", a po chwili przy nodze był już jakiś ujadający kundel, który skutecznie zbił mnie z rytmu, ale szybko odpuścił.

Pierwszy raz miałem taką sytuację, że ktoś na mnie spuścił psa. Wcześniej jednak już kilka razy psy do mnie podbiegały. Gdy taka sytuacja ma miejsce, staram się tak manewrować, aby ominąć psa. Jeśli to się nie udaje, to ja zaczynam go "atakować" , a gdy ten mi "ustąpi" przyśpieszam i z reguły już dalej nie biegnie. Czasami pomaga zwolnienie i wtedy pies tak nie reaguje.
komarrek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Co robimy z kundlami? Chcemy adoptować taką jedną sunie. Na moje oko jest zbyt tłusta, mam nadzieję że to się zmieni kiedy razem pobiegamy. Mam nadzieję że będzie chciała ze mną pobiegać.
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

Zazwyczaj działa odwrócenie się w kierunku psa, krzyknięcie czy gwałtowny ruch w jego stronę. Trik ze schyleniem się po kamień realny lub iluzoryczny też się sprawdza.
Generalnie większość psów ignoruję, a one ignorują mnie. Z tymi, które szczekają i biegną do mnie czynię j/w. Poza tym szczeniaki omijam łukiem tak samo jak małe dzieci, bo to głupie i jeszcze mi pod nogi wpadnie i nie wiadomo, kto z tego tytułu dozna większej krzywdy.
Oczywiście to wszystko bierze w łeb jak widzę haszczaka. Wtedy to przerywam trening i wołam go do siebie :) Niestety tylko jeden w mojej okolicy biega wolno z Panem spacerującym po łąkach. A jak są na smyczy to zagaduję właściciela i tarmoszę psa, który zawsze sam się pcha do tego. Ale haszczaki to inna bajka :)
Obrazek
Because Running Sucks
Awatar użytkownika
Octavia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W to że pies nie zaatakuje bez wyraźnego bodźca wierzyłam do czasu... Kiedy szłam spokojnie, koło mnie przeszedł amstaff i jak był już ze dwa kroki za mną zawrócił się i złapał mnie za noge.... Najlepsze jest to że był bez kagańca i smyczy.. na szczęście właściciel szybko go zabrał, zadzwoniłam na policje i tyle dobrze że miał zrobione wszystkie szczepienia.

Uwielbiam psy, miałam nawet dość dużego psa ale po tym mam dystans.
gg 44196954
komarrek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dla tych którzy boją się psów. Tak to po prawej to plac zabaw. Tak oba są bez smyczy. Tak to Rottweiler Kastor i mieszaniec Malamuta i owczarka Alpina. Oba łagodne jak baranki. Acha tak, z tyłu jest dziecko.
Obrazek
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:56

Nieprzeczytany post

Mam nadzieję,że nie będzie nieszczęścia...

Choć ja słyszę tłumaczenia, że piesek spokojny i nie gryzie, a widzę bydle sięgające do połowy mojego uda i mające po 30-40kg, to zastanawiam się kiedy wybuchnie ta bomba... :echech:
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn

Blog treningowy.

Komentarze.

5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
ODPOWIEDZ