W zeszla sobote (17.08.2013) mialem okazje pobiegac w ParkRun Wythenshawe, Manchester, UK
ParkRun Wythenshawe
Do Manchesteru przylecialem 9 godzin przed startem. Z lotniska odebral mnie brat, pojechalismy do Niego, przywital i ugoscil jak nakazywala dobra polska tradycja tzn. bylem dobrze nawodniony 'izotonikami' z lodem

- spac poszedlem o 4 nad ranem
Rano wstalem lekko zmeczony ale mobilizacja byla ogromna aby dobrze pobiec bo to pierwszy byl moj pierwszy start w zagranicznej edycji ParkRun i na chwile obecna ostatni jaki mam w planach bo wracam w piatek (23.08.13).
Na starcie zameldowalo sie liczne grono biegaczy bo, az 190 osob!
Zaczelo sie od specjalnej odprawy dla tych ktorzy zjawili sie tu pierwszy raz, czyli tez i dla mnie. Jeden z wolontariuszy objasnil zasady rywalizacji, pokazal trase na specjalnie przygotowanej mapie, wyjasnil w jaki sposob jest oznaczona trasa, na co zwracac uwage itd. na koniec pozyczyl wszystkim udanej zabawy. Po takiej odprawie udalismy sie na linie staru.
Od samego poczatku 3 osoby (w tym ja

) lekko odskoczyly od reszty peletonu. Trasa byla duzo bardziej skomplikowana niz w wersji gdanskiej dlatego plan na bieg mialem taki aby przez pierwsze kolko trzymac sie czolowki a dopiero na drugim okrazeniu, w zaleznosci od sil lekko przyspieszyc i walczyc o jak najlepsza lokate.
Po okolo 1,5km od naszej trojki odpadl jeden biegacz. Do 2,4km trzymalem sie moze metr (do 2m) za liderem. Kilka metrow przed nawrotem postanowilem troche przyspieszyc i poprowazic dalej wyscig. Zamienilismy sie rolami - teraz to ja prowadzilem i mialem na plecach drugiego zawodnika. Drugie okrazenie bieglo mi sie dosyc ciezko... od 4km zlapala mnie dosc mocna kolka i praktycznie bol calego brzucha ale postanowilem walczyc do konca i nie oddac bez walki prowadzenia. Rywalizacja byla bardzo zacieta bo do ostatniego metra musialem odpierac ataki. Ostatecznie udalo mi sie wbiec minimalnie szybciej na mete, na wynikach czasy mielismy takie same 17:53 ale jak widac na zdjeciu i filmiku z metu udalo mi sie wbiec troche szybciej
Zalaczam kilka zdjec i krotkich filmikow z biegow zrobionych przez mojego brata
zdjecia i filmiki z ParkRun Wythenshawe 17.08.2013
Wyniki biegu
Trasa biegu nakrecona w dn. 30.03.2013 - znalezione na YouTube
Na koniec jeszcze miedzyczasy:
1km - 3:30
2km - 3:29
3km - 3:39
4km - 3:39
5km - 3:30