Otyłości przepadnij

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wiktor ia pisze:Przeczytałam wątek, z małym wyjątkiem, i czuję się prawie zmotywowana do liczenia tego co jem...
Najprostszy sposób, aby się nie oszukiwać i mieć pełną kontrolę nad wszystkim :)
PKO
Awatar użytkownika
wiktor ia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 1:01:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak, tylko zawsze uważałam takie wyliczanie za absurd jakiś.
Cały dzień, wszystko co ląduje w brzuchu musi być zważone, przekalkulowane zapisane/udokumentowane.
Nie wiem czy podołam na dłuższą metę ale tak eksperymentalnie spróbuję tydzień, dwa może dłużej.
Mam na zbyciu dwa kody orange25, które nie przydadzą mi się już - sprzedam za 22zł/szt - pewnie i bez kantów, zafoliowane zdrapki, w okolicy BB można osobiście odebrać.
=================================================
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podczas walki z kilogramami kluczową sprawą jest - podjadanie, a dokładnie konieczność zrezygnowania z niego :) Jak już się uda to się okaże, że zważenie tylko tych posiłków, które powinniśmy zjeść nie zajmuje wcale tak dużo czasu :) Przecież cała masa produktów ma wagę podaną na opakowaniu. Ponadto sporo rzeczy kupuje się na wagę więc Pani w sklepie odwala za nas całą robotę :)
Awatar użytkownika
el_pashchaco
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Człowiek już się już tak przyzwyczaił do wagi kuchennej i tabeli kalorii że to już prawie automat. Rzucając jednak nieco cienia na ten wyidealizowany obrazek powiem tak że nie każdy dzień mam w ten sposób obliczony ale to z dwóch powodów. Przede wszystkim po kilku miesiącach wpada się w małą rutynę i człowiek już wie że jego owsianka poranna to X kalorii, sałatki, twarożki też się nie zmieniają, filety z kury na obiad również więc co tu liczyć? Jeść w takich ilościach żeby się zgadzało i tyle. Drugi przypadek to posiłki u znajomych czy rodziny. Nie będę wypytywał z czego potrawa i ile waży, ile cukry do przyprawy i ile oleju w sałatce. Jem z umiarem i jeżeli mogę pomijam produkty dla mnie nie wskazane. No i tak jak pisze maly, podjadanie zniweczy cały wysiłek bo z reguły podjada się pusto ale kalorycznie.
Awatar użytkownika
wiktor ia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 1:01:21

Nieprzeczytany post

el_pashchaco pisze:Człowiek już się już tak przyzwyczaił do wagi kuchennej i tabeli kalorii że to już prawie automat. Rzucając jednak nieco cienia na ten wyidealizowany obrazek powiem tak że nie każdy dzień mam w ten sposób obliczony ale to z dwóch powodów. Przede wszystkim po kilku miesiącach wpada się w małą rutynę i człowiek już wie że jego owsianka poranna to X kalorii, sałatki, twarożki też się nie zmieniają, filety z kury na obiad również więc co tu liczyć? Jeść w takich ilościach żeby się zgadzało i tyle. Drugi przypadek to posiłki u znajomych czy rodziny. Nie będę wypytywał z czego potrawa i ile waży, ile cukry do przyprawy i ile oleju w sałatce. Jem z umiarem i jeżeli mogę pomijam produkty dla mnie nie wskazane. No i tak jak pisze maly, podjadanie zniweczy cały wysiłek bo z reguły podjada się pusto ale kalorycznie.
Bardzo podoba mi się Twoje podejście, widać że nie jesteś fanatykiem i nie narzucasz swoich teorii i praktyki innym.

Chciałam się zapytać Was, co jest takiego złego w ziemniakach - przecież bez dodatku tłuszczu, sosu można je ugotowane czy upieczone zjeść nie szkodząc sobie przecież? Albo w ryżu? Ja jem często ryż, ten ciemny, głównie jako posiłek po treningu - woreczek ciemnego ryżu ugotowanego plus półtora małego kubeczka jogurtu owocowego. Bardziej doczepić by się tu można było do tego jogurtu - chociaż teraz jak są owoce świeże sezonowe to można zrobić samemu jogurt owocowy. Albo makaron ciemny, bywało że jadałam ciemny makaron z serem białym - z czasem smak mi przeszedł na to, bo bez cukru takie niefajne to jest. Przecież taki makaron dobrze smakuje i komponuje się z warzywami duszonymi bądź gotowanymi na parze?
Na prawdę jedząc ziemniaki, ryż i makarony skazuję się na porażkę chcąc się odchudzić?
Mam na zbyciu dwa kody orange25, które nie przydadzą mi się już - sprzedam za 22zł/szt - pewnie i bez kantów, zafoliowane zdrapki, w okolicy BB można osobiście odebrać.
=================================================
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wiktor ia pisze: Na prawdę jedząc ziemniaki, ryż i makarony skazuję się na porażkę chcąc się odchudzić?
Diabeł tkwi w szczegółach, a w tym wypadku te szczegóły to ilość :) Dostarczysz za dużo energii to się odłoży, za mało (nie radzę przesadzać, bo efekt może być odwrotny niż zamierzony ) to będziesz chudnąć, zaspokoisz zapotrzebowanie to będzie waga stała w miejscu :)
mamuśka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja po raz pierwszy w życiu zaczęłam liczyć kalorie. Dziś drugi dzień, jak liczę i nawet fajne to jest, tak wiedzieć ile rzeczywiście się zjada. Ale myślę, że nie będę ciągle liczyć, nabiorę jakiejś tam orientacji i później już będzie łatwiej.

Również po raz pierwszy w życiu stosuję się do trzymania regularnych pór posiłków - tzn. nie obsesyjnie, ale jem mniej więcej co 3 godziny, nie podjadam. Słodycze odstawione (owoce jem) i czuję, że będzie sukces :taktak: Co prawda mam tylko kilka kilogramów (chciałabym 5) do zrzucenia, więc może dla kogoś jest to śmieszne, ale naprawdę te dodatkowe wałki mi przeszkadzają.
jacdzi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam tez zamiar jesc 5 posilkow, odstawic slodycze, pilnowac odstepow miedzy posilkami, liczyc kalorie, ... , brakuje mi tylko silnej woli. :smutek:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To nie jest takie "tylko" - bez tego ani rusz.
Awatar użytkownika
racjona
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:57:37
Życiówka w maratonie: przede mną

Nieprzeczytany post

jacdzi pisze:Mam tez zamiar jesc 5 posilkow, odstawic slodycze, pilnowac odstepow miedzy posilkami, liczyc kalorie, ... , brakuje mi tylko silnej woli. :smutek:
Silna wola to "mięsień" - trzeba go ćwiczyć, aby był mocny i w gotowości bojowej :)
Więc nie ma marudzenia - wio i do dzieła.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bykovsky
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49m:43s
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Też zacząłem się odchudzać. Przy wzroście 179cm i wadze ok. 75kg, normalnej sylwetce, mam duży brzuch, odstający wręcz jakby ktoś mi go napompował. Nie wiem jak do tego doprowadziłem.

Zacząłem biegać od dwóch tygodni oraz jeść regularnie 5-6 posiłków dziennie w niedużych porcjach. Słodyczy nie jem od dawna już, zarówno nie słodzę kawy i herbaty - więc tutaj nie musiałem się przestawiać. Nie jem tłustych rzeczy, już nie mówiąc o fast-foodach. Staram się rano jeść więcej węglowodanów a wieczorem więcej białka. Jem też warzywa i owoce. Od dawna zażywam witaminy, suplement diety Bodymax Plus.

Oprócz biegania (minimum 40 minut) robię też ćwiczenia na brzuch, na początku kilka swoich (np. brzuszki, podnoszenie nóg leżąc) aby rozruszać mięśnie brzucha, a od 5 dni jadę z A6W. Głównie po to aby mięśnie były silne i trzymały ten brzuch.
Nigdy nie byłem leserem, zawsze lubiłem sport :) Zaniedbałem się tylko przez ostatni rok. Co do biegania, to biegam od dwóch tygodni i zauważyłem nawet poprawę formy, np. rekord na 10km: 1g:02m:18s -> 55m:33s -> 54m:05s.

Ale zastanawia mnie stwierdzenie, żeby spalać więcej kalorii niż się przyswaja - w takiej sytuacji to ja wieczorem po treningu i nawet małym, lekkim posiłku 2 godziny przed snem jestem głodny, nie mogę czasami zasnąć z głodu.
Ciężko mi się tak głodować. Oczywiście nie podjadam w ciągu dnia, poza tymi 5-6 posiłkami.
Na razie się tego trzymam, nawet codziennie rano się ważę, waga spadła o 2kg.
Ktoś mi coś poradzi?
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

racjona pisze:Ale zastanawia mnie stwierdzenie, żeby spalać więcej kalorii niż się przyswaja - w takiej sytuacji to ja wieczorem po treningu i nawet małym, lekkim posiłku 2 godziny przed snem jestem głodny, nie mogę czasami zasnąć z głodu.
Ciężko mi się tak głodować.
W koncu zasniesz, a po dwoch razach organizm sie przyzwyczai i nie bedziesz juz czul glodu. Przynajmniej ja tak mam.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Jak człowiek je o wiele za mało kalorii w stosunku do zapotrzebowania, to czuje głód. Niewiele z tym można zrobić, mamy to wbudowane w geny.

Najwyraźniej za mocno obciąłeś kalorie, nie powinno tak być, że nie możesz zasnąć z głodu. W takiej sytuacji leci po mięśniu, a tłuszcz spala się znacznie gorzej.
The faster you are, the slower life goes by.
ScorpZero
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też mnie ten wątek zmotywował. Od jutra zapisuję wszystko co to tylko trafi do mojej buzi... w postaci jedzenia, rzecz jasna i nie jest wodą. :)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ScorpZero pisze:Też mnie ten wątek zmotywował. Od jutra zapisuję wszystko co to tylko trafi do mojej buzi... w postaci jedzenia, rzecz jasna i nie jest wodą. :)
Polecam stronkę http://www.tabele-kalorii.pl/

Będziesz od razu wiedział ile połykasz węgli, białka i tłuszczu :) To też czasem daje do myślenia :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ