trening w gorace dni

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Tark
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Osobiście upał traktuję jako pewną dodatkową formę obciążenia i nie ma on większego wpływu na harmonogram treningów.
PKO
wierciu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:04
Życiówka w maratonie: 3:21:26

Nieprzeczytany post

A czy ma sens np. w takie gorące dni zrobić 2 treningi dziennie? Rano jakieś lekkie rozbieganie około 5 km a wieczorem trening główny zaplanowany na dany dzień? Czy to przyniesie jakieś efekty? Bo rozumiem, że bieganie w upale jest po to żeby przyzwyczajać organizm do biegania w wysokich temperaturach. Tylko, że ja nie wyobrażam sobie np zrobić jutro treningu interwałowego 6x2km
Rano bieganie na przyzwyczajenie organizmu do gorąca a wieczór trening. Ma to sens?
5 km: 18:15
10 km: 38:09
21 km: 01:24:54
42 km: 03:06:28
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja to widzę tak, że jeżeli trenujesz raz dziennie i masz w planie interwały to po prostu zrób normalnie jeden trening interwałowy - rano lub wieczorem. A jeżeli zawsze robisz 2 treningi to zrób normalnie 2. Z powodu upału warto zmienić porę treningu, ale nie sam trening/plan treningowy.
Wg mnie bieganie w upale to nie jest sam w sobie rodzaj treningu, który ma nas przyzwyczaić do biegania w wysokich temperaturach, bo jednak większość biegaczy planuje szczyt formy na chłodniejsze okresy roku niż środek wakacji. Bieganie w upale to po prostu konieczność w naszym klimacie - jest plan więc trzeba go zrealizować niezależnie od temperatury.

Tak bym to widział :)
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wierciu pisze:A czy ma sens np. w takie gorące dni zrobić 2 treningi dziennie? Rano jakieś lekkie rozbieganie około 5 km a wieczorem trening główny zaplanowany na dany dzień? Czy to przyniesie jakieś efekty? Bo rozumiem, że bieganie w upale jest po to żeby przyzwyczajać organizm do biegania w wysokich temperaturach. Tylko, że ja nie wyobrażam sobie np zrobić jutro treningu interwałowego 6x2km
Rano bieganie na przyzwyczajenie organizmu do gorąca a wieczór trening. Ma to sens?
Ja biegam ostatnio dwa razy dziennie.Jeśli mam mocny trening to biegam go o 5-tej,6-tej rano a wieczorem po 20-tej rozbieganie.A jak same wybiegania to wystarczy jak rano o 7.30 zaczne(chyba,że to long jest to wcześniej)i kończąc przed 9-tą nie jest jeszcze aż tak ciepło.
Mnie taka pogoda odpowiada...bezwietrznie i bez opadów.Do biegania akcentów idealna. :bum:
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

Ja dzięki specyfikacji mojej pracy mogę biegać jeden tydzień popołudniu lub wieczorem a drugi tydzień tylko w środku dnia.

Tak jak dziś, zaczynałem w samo południe gdy termometr pokazywał w cieniu 34s.
W lesie tak duszno że ma czym oddychać, ale co zrobić, systematyczność to podstawa.

Spuszczam trochę z tonu, człowiek wraca mokry jak "ścierka" ale za to z jaką satysfakcją.
No i dużo wody pije bo po intensywnym treningu trace nawet 1,5-2kg.
Awatar użytkownika
darek12
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:20
Życiówka w maratonie: 03:46:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odkąd zaczęły się upały nie zrealizowałem ani jednego treningu (Daniels)
Dzisiaj nawet skończyło się na marszach.
Tragedia.
Chyba zweryfikuje swoje plany maratońskie o pół godziny.
wierciu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:04
Życiówka w maratonie: 3:21:26

Nieprzeczytany post

Zrobiłem dzisiaj o 22 trening interwałowy. Miało być 6x2 km ale udało się ale wyszło tylko 2x2km i 2x1,5km. Tempo w interwałach 4,12 nie dało się nic szybciej. Masakra. 29 stopni o 22!!
5 km: 18:15
10 km: 38:09
21 km: 01:24:54
42 km: 03:06:28
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a kto Ci kazał robić te interwały wieczorem gdy było bardzo goraco? Ja też miałem w planie wczoraj wieczorem interwały ale wstałem dziś o piatej i je zrobiłem przy temp. nieco powyżej 20.. W lecie ZAWSZE wcześnie rano jest chłodniej i lepiej się oddycha niż wieczorem po upalnym dniu...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ