Długie wybiegania maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
skotar5
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:21
Życiówka w maratonie: 3:16:47

Nieprzeczytany post

Witam. Jak długie stosujecie wybiegania w okresie treningu przed maratonem? Czy można 2 tygodnie przed maratonem pobiec połówke czy lepiej nie ryzykowac?
3km-10:55, 5km- 19:25 ,10 km- 39:21, półmaraton - 1h 30.04, maraton- 3:16:47
PKO
Qzmiczek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja biegam według Danielsa i tam wskazane jest biegać do 2,5h lub nie więcej niż 35km, zależy co trwa krócej. U mnie 2,5h wychodzi jakieś 29 km. Planuję start w Maratonie Poznańskim i jako start "kontrolny" walnę połówkę w Pile.
Obrazek
nofinishlane
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:43
Życiówka w maratonie: 03:25:30
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ostatnie długie wybieganie przed maratonem jakie robię, jest właśnie 2 tygodnie przed startem 30km i to jest najdłuższe. Wcześniejsze między 20 a 25km.
Jeśli nie chcesz się ścigać - wtedy nie startuj
http://barman-setka-raz.blogspot.com/
Obrazek
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

skotar5 pisze:Witam. Jak długie stosujecie wybiegania w okresie treningu przed maratonem? Czy można 2 tygodnie przed maratonem pobiec połówke czy lepiej nie ryzykowac?
Jak na zaliczenie to możesz ją potraktować jak trening, jak na życiówke to ja bym nie ryzykował potencjalnej kontuzji.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze: Jak na zaliczenie to możesz ją potraktować jak trening, jak na życiówke to ja bym nie ryzykował potencjalnej kontuzji.
Dwa tygodnie przed maratonem połówka na zaliczenie? Dla mnie to by był idealny moment na sprawdzenie się, a więc bieg na maksa. Przed Berlinem planuję pobiec połówkę na 3 tygodnie przed i zamierzam tam powalczyć o jak najlepszy czas. To na jego podstawie będę wiedział na co będzie mnie stać w Berlinie :) Ale to tylko moje zdanie :)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Połówka 3 tygodnie przed M to jest bardzo ok, na 2. tygodnie przed to ja bym jej na maksa już nie biegał, spore ryzyko jednak. Na 2 tygodnie przed M biegalem 29km z ostatnia piątka w tempie maratonu, tydzień wcześniej była mocna połówka. A długie wybierania to robię 24-29km
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:
Mar.co pisze: Jak na zaliczenie to możesz ją potraktować jak trening, jak na życiówke to ja bym nie ryzykował potencjalnej kontuzji.
Dwa tygodnie przed maratonem połówka na zaliczenie? Dla mnie to by był idealny moment na sprawdzenie się, a więc bieg na maksa. Przed Berlinem planuję pobiec połówkę na 3 tygodnie przed i zamierzam tam powalczyć o jak najlepszy czas. To na jego podstawie będę wiedział na co będzie mnie stać w Berlinie :) Ale to tylko moje zdanie :)
Ja wole dmuchać na zimne :) ostatni sprawdzian robie 4 tyg przed biegiem głównym później już tylko biegi na określonych tempach, albo BS'y, żadne życiówki i biegi na granicy nie wchodzą w grę, z tym że ja zawody biegam max 4 w roku, a Ty tyle w miesiąc wyrabiasz :)
Awatar użytkownika
Shoegazer91
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:30
Życiówka w maratonie: 03:21:34

Nieprzeczytany post

Ja robiłem 30-stki co niedziele przez miesiac, teraz zostało 2 tygodnie do mojego maratonu i jutro planuje zrobić sobie osobistą połówke troche szybciej od planowanego tempa na maraton, czyli cos koło 4'30"/km - mam nadzieje że to trafiony pomysł. Jakoś intuicja mi mówi że 2 tyg przed maratonem połówka na maksa to nie jest dobry pomysł, w kilka dni można czuć się już dobrze ale w zakamarkach organizmu coś na pewno siedzi. Bardziej miesiąc przed by pasowało, by mieć jeszcze czas coś skorygować w planie, dopracować albo stwierdzić że jest bardzo dobrze i podtrzymać.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)

Cele: maj 2015 10km <38min
rufuz

Nieprzeczytany post

Biegam wg. Skarzyńskiego, na 2 tygodnie przed ok. 32 km (18km OWB1+12km WB2)
negusik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Na 2 tygodnie przed to dobra byłaby 10, bo połówka za bardzo Cie zmęczy.
Ciężko później w planie ułożyć dalsze treningi bo z 1 strony trzeba by nieco odpocząć a z 2 to będzie ostatni tydzień treningu. Kolejny już to przedstartowy, wiec co 2 tygodnie luzu, albo bez pełnej regeneracji na maraton?
Mnie taka strategia zaszkodziła, ale są tacy co sobie chwalą, wybrać musisz sam.
Pozdrawiam.

PS: U J.S. start w polowce jest na 4-6 tygodni przed, a dyszkę to i z marszu można brać.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

negusik pisze: Ciężko później w planie ułożyć dalsze treningi bo z 1 strony trzeba by nieco odpocząć a z 2 to będzie ostatni tydzień treningu. Kolejny już to przedstartowy, wiec co 2 tygodnie luzu, albo bez pełnej regeneracji na maraton?
Na dwa tygodnie przed i tak już za wiele się nie wytrenuje. Więcej można sobie zaszkodzić. Połówka, a potem 2 tygodnie spokojnego biegania z rytmami i zabawą biegową i tyle - tak ja to bym widział :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ