Bcaa,dawkowanie.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 39:31
- Życiówka w maratonie: brak
Witam mam 18 lat,waze 57,5 kg mam okolo 178 cm wzrostu. Przygotowuje sie do polmaratonu i przy wykonywaniu dlugich biegow powyzej godziny a takze bardzo intensywnych interwalow chcialbym skorzystac z bcaa dla lepszej regeneracji i nie tylko. Jak powinno wygladac dawkowanie przy mojej masie i wieku, jezeli jedna kapsulka zawiera 1g.
- zapa
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 46:00
- Życiówka w maratonie: 03:48:52
- Kontakt:
A na opakowaniu na jest napisane? Pytanie ile bcaa jest w tym 1g. Takich porad nie szuka się w necie tylko na pudełku lub instrukcji.
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu - testy, recenzje, porady, relacje,
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 39:31
nie do konca sie z tym zgodze poniewaz dawkowanie w duzej mierze zalezy przeciez od wagi (chyba ze sie myle). Na opakowaniu jest 3 razy dziennie po 5 kapsulek czyli 15 kapsulek dziennie. Jezeli opakowanie 120 kosztuje 50 zl, to by oznaczalo ze 50 zl starcza na 8 dni ; O . Ale czy ja na prawde potrzebuje 15 kapsulek dziennie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:48 min
- Życiówka w maratonie: 3:05:30
Dawkowanie zależy od wagi pacjenta. Przyjmuje się dawkę w dniach treningowych 1000mg na 10 kilo masy, ale ja przy wadze (kiedy brałem BCAA) 90kg przyjmowałem 7-8 g w dniach treningu. I tu już sobie przelicz ile kapsułek potrzebujesz. Dawkę rozłóż po połowie przed treningiem i wieczorem. Ewentualnie na trzy części.
Z przeliczeń (waga-cena) zawsze wychodziło mi, że najtaniej wychodziły blistry z Olimpu i ew proszek Activlab (ale tu trzeba samemu dawkować).
Z przeliczeń (waga-cena) zawsze wychodziło mi, że najtaniej wychodziły blistry z Olimpu i ew proszek Activlab (ale tu trzeba samemu dawkować).
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
W proszku się kupuje a nie w kapsach...Taniej i lepiej.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
-
- Zaprawiony W Bojach
Na większości BCAA masz dawkowanie pod koksowanie a nie sporty wytrzymałościowe, także dane z opakowania są malo miarodajne dla biegaczy. 1g na 10kg masy ciała, rozłożone na 2 dawki, przed i po treningu to dobre dawkowanie dla Ciebie.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
To bardzo ciekawe stwierdzenie. Możesz podać źródła takich informacji ?oskee pisze:Na większości BCAA masz dawkowanie pod koksowanie a nie sporty wytrzymałościowe, .
Osobiście jestem świadomy faktu , że dawkowanie BCAA uzależnione jest od rodzaju i intensywności wysiłku, rodzaju diety oraz masy ciała zawodnika.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie no, chyba sporo w tym racji. Nie wiem czemu producenci często nie uzależniają dawkowania BCAA w zależności od wagi, to pewnie tylko 5 wyrazów więcej na etykiecie.apaczo pisze:To bardzo ciekawe stwierdzenie. Możesz podać źródła takich informacji ?oskee pisze:Na większości BCAA masz dawkowanie pod koksowanie a nie sporty wytrzymałościowe, .
Osobiście jestem świadomy faktu , że dawkowanie BCAA uzależnione jest od rodzaju i intensywności wysiłku, rodzaju diety oraz masy ciała zawodnika.
Na przykładzie BCAA, które obecnie biorę - według producenta 15 kapsów dziennie (każdy po 1200mg aminokwasów), co przy mojej wadze 70kg to według standardowych zaleceń ponad 2 razy za dużo.
-
- Zaprawiony W Bojach
Możesz, tylko to nie pomoże na samych zawodach, ale i nie zaszkodzi. Może efekt placebo doda ci sił . BCAA jest antykatabolitem, przyśpiesza regenerację mięśni po ciężkim treningu i w fazie przed zawodami może wspomagać trening, ale na samych zawodach nie będzie miał wpływu. Co wybiegasz przed półmaratonem to odbierzesz na mecie.Amadik100 pisze:Dokladnie,tak jakby brali to tylko koksy po 120 kg. A ja mam takei pytanie rozumiem ze przed samym (edit: pół )maratonem tez przyjac podobna dawke?
- zapa
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 46:00
- Życiówka w maratonie: 03:48:52
- Kontakt:
Pięknie napisane esensja ciężkiego treningutajt28 pisze: Co wybiegasz przed półmaratonem to odbierzesz na mecie.
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu - testy, recenzje, porady, relacje,
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Wszystko się zgadzatajt28 pisze:Możesz, tylko to nie pomoże na samych zawodach, ale i nie zaszkodzi. Może efekt placebo doda ci sił . BCAA jest antykatabolitem, przyśpiesza regenerację mięśni po ciężkim treningu i w fazie przed zawodami może wspomagać trening, ale na samych zawodach nie będzie miał wpływu. Co wybiegasz przed półmaratonem to odbierzesz na mecie.Amadik100 pisze:Dokladnie,tak jakby brali to tylko koksy po 120 kg. A ja mam takei pytanie rozumiem ze przed samym (edit: pół )maratonem tez przyjac podobna dawke?
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
Life is brutal and full of zasadzkas Są suplementy, które pomagają, ale przy treningu, który to pomaga przed zawodami hehe.Amadik100 pisze:Dobra mogliscie chcoiaz napsiac ze daje cos minimalnie efekt placebo bylby wiekszy :D Mi taka swiadomosc moze duzo dac :P
Rano kawa po wstaniu z wyra, do niej słodka bułka. Łyknij kilka porcji wody. Weź pół godziny przed zawodami 200mg kofeiny popite porcją Carbonoxu (to takie węgle w proszku).
Procedurę sprawdź koniecznie przed zawodami na jakimś treningu, bo różnie reaguje się na kofeinę i kawę rano (ja jestem kofeinistą zaprawionym w boju ). Można gnać do WC, ze aż miło , choć miło biec lekkim.
Powodzenia