Napoje Izotoniczne

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Michał Skoczyński
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli ile osób tyle różnych patentów. :)
@maciej - stawiałbym na dietę - czyli im więcej soli w diecie, tym więcej jej później zostaje na ubraniach.
PKO
Awatar użytkownika
andrzejka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kupne rzadko pijam, no chyba, że tak mnie suszy, że do domu nie dotrę :) ale polecam domowy, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu izotonik: cytryna, 4-5 łyżek miodu, pół płaskiej łyżeczki soli i litr wody. Najpierw w ruch idzie wyciskarka do soku z cytryny, później do soku dodajesz 2 łyżki miodu, sól i szklankę wody. Całość mieszasz dokładnie, na koniec dodajesz pozostały miód i wodę – raz jeszcze mieszasz. Można przygotować dzień wcześniej.
Krzychu N
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49'58"

Nieprzeczytany post

Gorzej jak ktoś miodu nie lubi :)
http://forenergy.pl/
Duży wybór odżywek firm ENERVIT, VITARGO.
Sprawdź ceny!!
Pasus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Albo ma uczulenie:/

Sprawdź dobrą ofertę! wiaty stalowe
Ostatnio zmieniony 15 lis 2013, 13:04 przez Pasus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Krzychu N pisze:Gorzej jak ktoś miodu nie lubi :)
To wtedy kupuje na targu warzywno-owocowym dobry miód i zaczyna go lubić - jestem tego przykładem :ble: A podobny/identyczny sposób testowałem kilka tygodni temu po swoim pierwszym biegu 10-kilometrowym na treningu i polecam własnej roboty izotonik. Jakkolwiek pomaga organizmowi, to wciąż pozostaje całkiem dobry.
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tylko wytłumacz mi chemicznie jaki twój roztwór ma związek z izotonikiem ? i na jakiej podstawie twierdzisz, że jest to napój izotoniczny a nie np hipotoniczny? Nie to żebym się czepiał - jestem ciekawy.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

rudnickir - izotonik to nie jest pojęcie chemiczne. Skład chemiczny nie ma tu nic do rzeczy. To raczej pojęcie z dziedziny fizyki płynów :).
Na jakiej podstawie twierdzisz, że kupne "izotoniki" mają coś wspólnego z roztworem izotonicznym, a nie np hipo czy hipertonicznym? Nawet próbując można stwierdzić, że znacznie różnią się nasyceniem smaku, więc i pewnie stężeniem składników.
Ważne żeby napój miał "coś" oprócz wody. Nawet nie musi być soli, bo w naszym klimacie na stosunkowo krótkim treningu biegowym nie jesteśmy w stanie stracić tyle soli, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie.
The faster you are, the slower life goes by.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może i racja ,że nie chemiczne . Coż producentom trzeba wierzyć , nie wydaje mi się żeby problemem było stworzyć izotonik i na pewno nie jest to kosztowne dlatego nie sądzę żeby producenci mieli powód do oszustwa. Ważniejsze jest chyba szybkie nawodnienie niż jakieś tam składniki mineralne , których i tak nie stracimy tak dużo w czasie biegu. Nie zrozum mnie źle - sam nie stosuje izotoników , chyba że powyżej 25-30km biegu kilka łyków.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Heh, to tak jak ja. Wszystkie treningi, nawet najdłuższe, opędzam na wodzie. Choć na zawodach zwykle stosuję izo albo hipertoniki - ze względu na uzupełnianie kalorii, a nie nawadnianie. Nawadnianie izotonikami to marketingowa ściema, nawet jeśli nawadniają lepiej, to w naszym klimacie nie ma to żadnego znaczenia :).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja robię woda + miód z prywatnej pasieki + cytryna. Szczypty soli nie dodaję, bo mnie skręca. Sól uzupełniam w posiłkach po biegu :-)
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir slepo wierzysz w piekna nazwe izotonik. Jakies 2-3 lata temu polska firm przy pomocy Niemieckich laboratoriow zbadala spora czesc "izotonikow" ktore byly dostepne na naszym rynku. Chodzi o takie w plynie, z tego co pamietam byly to tylko napoje gotowe do wypicia (nie proszki itp) i okazalo sie ze mianem izotonika mogls sie poszczycic jedynie powerade. Reszta w tym bardzo znany isostar niestety nie miala odpowiednich stezen. Takze te stezenia i to czy cos jest iso hipo itp to sobie mozna do kieszeni schowac.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wierzę ślepo :) ogólnie jeśli chodzi o żywność to mało lub wcale nie ma tej "dobrej" . Powerrade z kolei posiada aspartam o ile pamiętam,wiec podziękuje:)
Amadik100
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:31

Nieprzeczytany post

http://bieganie.mauser.com.pl/2011/08/0 ... -powerade/

polecam ten artykul
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maciej76 pisze:Ja po różnych doświadczeniach zarówno ze sklepowymi, jak i własnej roboty isotonicami. Doszedłem do czegoś, co jest dla mnie optymalne. oto patent:
- Woda wysokozmineralizowana "Krystynka"- http://www.wodakrystynka.pl/produkty/Krystynka,4.html
Dawka sodu jest wręcz kosmiczna(W związku z tym nie trzeba dodawać soli kuchennej) Magnezu i wapnia też sporo. Ogólnie nie jestem pewien, ale chyba najwyżej zmineralizowana woda w PL.
Ale połowa minerałów w tej wodzie to aniony chloru (1659mg/l). Do czego one służą w takiej ilości?
Chcesz wodę wysokozmineralizowaną? Może "Słotwinka"?
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poniżej podaję link do moich przepisów. Wśród nich są dwa na naturalny izotonik.
http://www.sportacademy.pl/smf/index.ph ... 296.0.html
Na zdrowie!
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ