Komentarz do artykułu Biegowe ABC - spodenki do biegania

Milczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A ja mam pytanie z nieco innej beczki. Dlaczego wszyscy sprinterzy biegają w obcisłych spodenkach, a średniacy w luźnych. Czy to chodzi tylko o opór powietrza i obtarcia, czy np. obcisłe getry mają jakąś inną ważną dla krótkich dystansów zaletę, np wzmagając siłę mięśni, które opinają?
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Milczek pisze:A ja mam pytanie z nieco innej beczki. Dlaczego wszyscy sprinterzy biegają w obcisłych spodenkach, a średniacy w luźnych. Czy to chodzi tylko o opór powietrza i obtarcia, czy np. obcisłe getry mają jakąś inną ważną dla krótkich dystansów zaletę, np wzmagając siłę mięśni, które opinają?
Nic z tych rzeczy, chodzi tu raczej o wygodę ; )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Milczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sugerowałem się tym artykułem http://www.bieganie.com.pl/joomla/index ... 8&Itemid=1 i chciałem poznać waszą opinie.
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Według mnie obtarcia dotyczą przede wszystkim osób, które mają szerokaśne uda. Ja mam niestety takie ponadwymiarowe (choć ważę 69kg przy 179cm). I zdecydowanie wolę wąskie spodenki dzięki czemu powierzchnie nie szurają o siebie.
Na obtarcia polecam Sudocrem. Wszystkie mamy i tatusiowie chyba wiedzą o co chodzi. To krem przeciwko odparzeniom stosowany dla dzieci. Zdarzało się, że koił ból w mocno pokrwawionych pachwinach i nawet w czasie zawodów zaczynały się goić (mam na myśli imprezy kilkudniowe non-stop). Małe opakowanie można mieć przy sobie w czasie długich zawodów. Można też spakować odrobinę w torebkę strunową.
napieraj.pl
RunTomek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

e200 pisze:Witam Czy wie ktos gdzie kupic takie spodenki Nike jak na zdjeciu
W Wawie można je kupić w Intersporcie w Arkadii oraz w sklepach Nike w Fashion House w Piasecznie i w Factory Ursus. W Sklepach Nike w galeriach handlowych w większości przypadków są krótsze, z wewnętrznymi majtkami z siatki a nie takimi jak na zdjęciu.

Mam takie dwie pary i nie wyobrażam sobie biegania w czymś innym. Problem z obtarciami powstaje chyba w wyniku obcierania wilgotnej tkaniny o skórę. Jeśli jest ona gładka i bez szwów, tak jak w spodenkach na zdjęciu (tzn. szwów nie ma bezposrednio w kroku) i do tego szybko schnąca, to ryzyko obtarć jest znikome. Natomiast prawdą jest, że spodenki trochę się rolują - ja po przebiegnięciu kilku kilometrów mam dół nogawki podwinięty jakieś 10cm w górę.

Biegam też sporadycznie w spodenkach tenisowych Nike z wewnętrznymi bokserkami z Lycry - Agassi miał takie z piętnaście lat temu ;-) I te się tak nie pdciągają, bo mają mocną szeroką gumę na udzie, natomiast szwy są w kroku i niestety trochę potrafią obcierać.

Aha, no i jeszcze jedna zaleta tych spodenek Nike ze zdjęcia - kieszonka wewnętrzna na biodrze na klucze i druga na środku z tyłu zapinana na suwak na mp3 - z tkaniny która trochę mniej przepuszcza wodę/pot, a więc empetrójka nam się nie zaleje :-)
Awatar użytkownika
stf
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:30

Nieprzeczytany post

zolek pisze:Powrócę jeszcze do tematu bowiem wczoraj przekonałem się, że nawet sprawdzony sprzęt może zawieśc. Chodzi o spodenki- krótkie, luźnie NB, w których przebiegłem setki kilometrów i wszystkie starty, także w maratonach. Czasem z lekka mnie obtarły, ale to co się wczoraj wydarzyło to jakaś masakra. Otóż w tych sprawdzonych spodenkach obtarłem sobie niesamowicie wewnętrzne strony ud. Ale to jeszcze nic. Po treningu posmarowałem obtarcia jakimś mleczkiem nawilżającym żony, by sobie nieco ulżyć i... myślałem, że się wścieknę - tak zaczęło palić!!! Nie wiem co to za składnik był. Spać nie mogłem w nocy, a od rana chodzę jak kowboy z westernu i do pracy ubrałem najszersze spodnie jakie posiadam.
Myślę, że to w dużej mierze przez upał i do tego pot, duża ilość km, a może fakt, że tym samym mleczkiem "intensywnie nawilżającym" posmarowałem uda przed biegiem...
Wazeliny dziś nie kupię, bo dziwny krok mógłby nasunąć dziwne skojarzenia... :hej:
Otóż to. Dlaczego te wszystkie spodenki są z poliestru teraz? Czy to aby na pewno jest zdrowe?

Zgaduję że zdrowsze dla skóry są naturalne materiały, np. bawełna.
Mężczyzna, ur. 1980, wzrost 185 cm
* 10 km: 0h:46m:30s
* Półmaraton: 1h:50m
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie zgadłeś :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot