Bieganie i chudnięcie..

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Dyzia
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wydaje mi się. Mam oponkę która doprowadza mnie do szału po prostu :(
A co do diety ani nie mam możliwości utrzymywania jej ani w zasadzie ochoty. Chcę się po prostu zdrowo i porządnie odżywiać i to robię ale nie ma szans u mnie na liczenie kalorii i składników odżywczych w każdym możliwym posiłku :)
http://paulina-biega.blogspot.com/ <- Mój blog. Kończę z lenistwem kanapowym :) Zapraszam do kibicowania :)

http://www.endomondo.com/profile/12239248 <- Zapraszam do znajomych
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dyzia pisze:A co do diety ani nie mam możliwości utrzymywania jej ani w zasadzie ochoty. Chcę się po prostu zdrowo i porządnie odżywiać i to robię ale nie ma szans u mnie na liczenie kalorii i składników odżywczych w każdym możliwym posiłku :)
Jeszcze raz podkreślę:
dieta - system odżywiania się polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu; też: w ogóle sposób odżywiania się
źródło:Słownik Języka Polskiego

Jak nie masz ochoty to nic nie musisz liczyć wystarczy wybierać produkty odpowiednio do potrzeb organizmu oraz zgodnie z własnymi preferencjami.

A łapiąc za słówka - skoro piszesz, że "zdrowo i porządnie" się odżywiasz to skąd ta oponka? Może jednak jest aż nazbyt "porządnie"? :)

Pozdrawiam
Dyzia
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Już odpowiadam skąd prawdopodobnie oponka ;) Oponka prawdopodobnie z tego samego powodu co większość: studia = fast food momentami plus imprezy plus alkohol + ekstremalnie siedzący tryb życia :)

Czyli kończąc rozważania nad moim lenistwem co do przygotowywania samodzielnego sobie posiłków można spokojnie po prostu biegając zrzucić tkankę tłuszczową bez zmiany sposobu odżywiania? :D
http://paulina-biega.blogspot.com/ <- Mój blog. Kończę z lenistwem kanapowym :) Zapraszam do kibicowania :)

Awatar użytkownika
mary
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Bieganie na pewno pomoże pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu. Aczkolwiek trochę ciężko mi uwierzyć, że masz oponkę i jestem drobna. Może to tylko Tobie się tak wydaje, że masz oponkę?
Och Mały, Mały - a mnie jest łatwo uwierzyć, bo mam niedowagę i też się oponki nie mogę pozbyć. Nadmiaru tłuszczu się pozbyłam, mam czasem wrażenie, że cały wybiegałam, tylko ta reszta z brzucha się uparcie broni :hahaha: Samo bieganie już nie pomaga, a dieta zdrowa i coraz bardziej korci, żeby częściej sięgnąć po kawałek czekolady ;) To nie jest takie proste, że dieta+ruch i ciało jak marzenie. Jak ciało ma tendencje odkładać zapas głównie w jednym miejscu, to nie jest tak prosto je nakłonić, żeby zapas oddało ;)

Dyzia - ja myślę, że różnie bywa. Jak nie odżywiasz się bardzo źle to może Ci się uda, a może nie, ale raczej może być ciężko. Bieganie poprawia apetyt i te stracone kalorie bardzo łatwo nadrobić większą kanapką albo jednym wypadem do pubu.
Awatar użytkownika
kejt7
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

szelma pisze:
Jeśli mówisz o pomiarze tkanki tłuszczowej na takiej zwykłej, domowej wadze to na 90% to jest losowator tkanki tłuszczowej, a nie analizator
Nie, o pomiarze takim urządzeniem, jak na przykład to: klik (w sumie aż takie drogie to to nie jest, jak myślałam)

Tak pytam, bo mierzyłam sobie, kiedy chodziłam na siłownię - co 10 tygodni mieliśmy test wydolnościowy i pomiary. I jakieś kosmosy zupełne mi zawsze wychodziły - łącznie ze wzrostem po 10 tygodniach porządnych treningów, kiedy biegałam już 3 razy w tygodniu po 45 minut (na samym początku pokazało mi cos koło 34%, bo kwalifikuje się już pod otyłość... Potem spadało i doszłam do 27%, a potem wzrosło trochę). A potem jeszcze mierzyliśmy sobie u znajomych (oboje są fizjoterapeutami i mają różne takie gadżety w gabinecie) - i wtedy wyszło mi chyba nawet więcej niż te 34%... (i więcej niż znajomej, która tyle co urodziła drugie dziecko :sss: ). Nie żebym się tym przejmowała, ale jestem ciekawa, jak było u Was.

ja mam załamkę totalną kiedy tylko patrzę, co moja waga wymyśla z tym tłuszczem, ale możliwe, że ma rację. wahania o 2 proc. z dnia na dzień to norma, ale ja potrafię mieć różnicę nawet 2 kg, więc to może być prawda- chyba, że to kwestia wody. generalnie oscyluję w granicach 28-29 proc. to sporo. ale ja mam tzw. "kobiecą figurę" :///
Awatar użytkownika
kejt7
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mary pisze:
maly89 pisze:Bieganie na pewno pomoże pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu. Aczkolwiek trochę ciężko mi uwierzyć, że masz oponkę i jestem drobna. Może to tylko Tobie się tak wydaje, że masz oponkę?
Och Mały, Mały - a mnie jest łatwo uwierzyć, bo mam niedowagę i też się oponki nie mogę pozbyć. Nadmiaru tłuszczu się pozbyłam, mam czasem wrażenie, że cały wybiegałam, tylko ta reszta z brzucha się uparcie broni :hahaha: Samo bieganie już nie pomaga, a dieta zdrowa i coraz bardziej korci, żeby częściej sięgnąć po kawałek czekolady ;) To nie jest takie proste, że dieta+ruch i ciało jak marzenie. Jak ciało ma tendencje odkładać zapas głównie w jednym miejscu, to nie jest tak prosto je nakłonić, żeby zapas oddało ;)

Dyzia - ja myślę, że różnie bywa. Jak nie odżywiasz się bardzo źle to może Ci się uda, a może nie, ale raczej może być ciężko. Bieganie poprawia apetyt i te stracone kalorie bardzo łatwo nadrobić większą kanapką albo jednym wypadem do pubu.
ja mam teorię, że kobiecy organizm sobie zostawia jakiś zawsze zapasik tłuszczyku, zazwyczaj w okolicach bioder, brzucha, ud lub pupy i go zaciekle broni :D
Dyzia
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kejt7 pisze:ja mam teorię, że kobiecy organizm sobie zostawia jakiś zawsze zapasik tłuszczyku, zazwyczaj w okolicach bioder, brzucha, ud lub pupy i go zaciekle broni :D
Nie załamuj człowieka :D Muszę się przygotować na zaciekłą walkę :D Może przygotowywanie do egzaminu do straży granicznej jakoś wspomoże walkę z oponką :D I wierzcie można można mieć oponkę przy niedowadze :) Wbrew pozorom wcale nie tak trudno jest ją nabyć :D

Awatar użytkownika
mary
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No właśnie mówię ;) Tylko wtedy pojawia się problem - pogłębiać niedowagę czy odpuścić. Ja odpuściłam redukcję, zdrowo jem, biegam - waga się utrzymuje, więc widocznie organizm już nie chce schodzić niżej, nie będę go katowała. Ale życzę Ci, żeby Tobie się udało :D
Awatar użytkownika
kejt7
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

niektórzy już mają taką budowę i zaryzykowałabym stwierdzenie, że być może trzeba się z tym pogodzić
Dyzia
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Nigdy się z tym nie pogodzę :D Zacznę ćwiczyć porządnie i biegać coraz więcej to spadnie wierzę w to :D Młoda to naiwna jestem ale to nic :D Przecież nikt nie dostaje oponki w spadku genetycznym czy coś :(

A kumpeli z konkret nadwagą dzięki truchtaniu i Chodakowskiej i kilku innym paniom z ćwiczeniami spadło 11 cm w brzuchu bo się ostatnio mierzyła. No nie mogę przestać jej kibicować bo to po prostu masakra. Zawzięła się dziewczyna żadnych medykamentów dziwnych co najważniejsze i efekty są jak widać :) Nie pamiętam tylko na przestrzeni jakiego czasu zjechała z 11 cm ale mimo wszystko efekt jest :)

Awatar użytkownika
kalinka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sylwetkę można wyrzeźbić. Wystarczy silna wola. Trzymaj się w swoim postanowieniu i ćwicz, a sama niedługo zobaczysz efekty. Wiem co mówię :)
penczita
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja zaczęłam od Ewy trening z gwiazdami jako odskocznie postanowiłam potruchtać i tak ok miesiąca może trochę dłużej toczę się. Moim celem pierwszorzędnym jest schudnąć 30 kg :taktak: a później pobiec maraton :oczko: :hahaha:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

penczita pisze:Ja zaczęłam od Ewy trening z gwiazdami jako odskocznie postanowiłam potruchtać i tak ok miesiąca może trochę dłużej toczę się. Moim celem pierwszorzędnym jest schudnąć 30 kg :taktak: a później pobiec maraton :oczko: :hahaha:
No to wiele pracy przed Tobą! Ale jeżeli naprawdę będziesz chciała to dasz radę. Trzymam kciuki! Powodzenia!
IseteStjern
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dla mnie Chodakowska jest bardzo nużąca. Na początku ćwiczyłam z jej płytami, ale z każdą kolejną płytą, dochodziłam do wniosku, że to niemalże te same ćwiczenia, tylko w innej kolejności (zwłaszcza I total fitness). Ale pierwsza płyta jak najbardziej była ok.

Ja teraz biegam i trochę gubię, ale właściwie jedynym moim sposobem jest: bieg 4 razy w tygodniu, raz w tygodniu zumba i rower, a do tego codziennie joga (5x 60 min i 2x 30min).

Nie mam żadnej diety. Nie liczę kalorii. Po prostu jem regularnie i piję sporo wody. Nie jem białego chleba, tylko np. pumpernikiel. Do tego po prostu nie przejadam się, oszczędzam kalorię ze słodyczy (ale nie zrezygnowałam całkiem, 2/3 razy w tygodniu pozwalam sobie na "coś dobrego").

W ten sposób chudnę 0,5 kg tygodniowo, jak mam jakiś wyskok, to nic nie wraca itd. Ale myślę, że cały sukces tkwi w tym, że po prostu uwielbiam ćwiczenia, a każdorazowe wyjście na bieganie rano, czy joga wieczorem, to po prostu nagroda, przyjemność i relaks.
ania345
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

IseteStjern - mam podobnie :) Mnie też Chodakowska nie porwała. Spodobała mi się za to Mel-B. Jakoś lepiej motywuje i moim zdaniem ma ma ciekawsze ćwiczenia. :) Ja ogólnie biegam rzadziej, ale zaczęłam jeździć na rolkach i rowerze - pogoda jak znalazł. Także nie mam żadnej diety, ale staram się nie jeść za dużo fast-foodów i słodyczy. A co do jogi, to mogłabyś przytoczyć jakieś ćwiczenia? :) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ