Gimnastyka rozciągająca
- Maciaszczyk
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Właśnie odkryłem, jak ważne są ćwiczenia rozciągające. Zaawansowani pewnie biegacze skwitują to uśmiechem, że odkrywam po raz kolejny Amerykę , bo to niby rzecz oczywista. Oczywista, ale nie dla wszystkich. Niektórzy początkujący, do których i ja się do niedawna zaliczałem, tych ćwiczeń nie doceniają. A to duży błąd. Pan Skarżyński w swojej książce ( http://www.skarzynski.pl ) zwraca uwagę, że właśnie dla początkujących gimnastyka rozciągająca jest szczególnie ważna. Moje osobiste doświadczenia też zaczynają to potwierdzać (przestaje boleć to, co pobolewało). Tak więc początkujący rozciągajmy się i nie zapominajmy też o gimnasytce siłowej. Trening biegowy to nie tylko bieganie. A jeśli ktoś uważa, że to strata czasu, to ostrzegam lojalnie, że większą stratą czasu jest leczenie kontuzji , a tych łatwo się nabawić, gdy się zapomni o gimnastyce.
-
- Stary Wyga
kiedys czytalem ze maratonczycy biegali w gorach i nie mieli po prostu czasu na rozciaganie i to oni wlasnie wygrywali, jednak chce dojsc do wniosku ze rozciaganie nie wplywa znaczaco na osiagalne wyniki, aczkolwiek akceptuje to, iz rozciaganie ma wplywa znaczaco na prace nog , miesni podczas biegu
pozdrawiam
pozdrawiam
zeusik
- Maciaszczyk
- Stary Wyga
W gimnastyce rozciągającej chodzi (biega ) nie tyle o poprawę wyników, co o zminimalizowanie ryzyka kontuzji. Poza tym maratończycy, o których piszesz, to raczej zaawansowani sportowcy, a ja pisałem o początkujących.Quote: from zeusik on 8:25 am on Dec. 31, 2003
kiedys czytalem ze maratonczycy biegali w gorach i nie mieli po prostu czasu na rozciaganie i to oni wlasnie wygrywali, jednak chce dojsc do wniosku ze rozciaganie nie wplywa znaczaco na osiagalne wyniki
-
- Stary Wyga
tak zgadzam sie, rozciaganie poszerza znacznie zakres ruchow stawow i sciegien, przez co w jakims stopniu eliminujemy kontuzje,
chcialem tylko zasugerowac ze rozciaganie nie ma znaczacego wplywu na wyniki jakie sie osiaga
chcialem tylko zasugerowac ze rozciaganie nie ma znaczacego wplywu na wyniki jakie sie osiaga
zeusik
-
- Zaprawiony W Bojach
Regularne rozciąganie ma wpływ na osiągane wyniki. Zarówno amator,jak i zawodowiec powinni stosować gimnastykę rozciągającą. Jeśli ktoś myśli poważnie o bieganiu to powinien to być element każdego treningu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Co za dużo to niezdrowo. Takie stare powiedzenie.