Gimnastyka rozciągająca

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Maciaszczyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Właśnie odkryłem, jak ważne są ćwiczenia rozciągające. Zaawansowani pewnie biegacze skwitują to uśmiechem, że odkrywam po raz kolejny Amerykę ;), bo to niby rzecz oczywista. Oczywista, ale nie dla wszystkich. Niektórzy początkujący, do których i ja się do niedawna zaliczałem, tych ćwiczeń nie doceniają. A to duży błąd. Pan Skarżyński w swojej książce ( http://www.skarzynski.pl ) zwraca uwagę, że właśnie dla początkujących gimnastyka rozciągająca jest szczególnie ważna. Moje osobiste doświadczenia też zaczynają to potwierdzać (przestaje boleć to, co pobolewało). Tak więc początkujący rozciągajmy się :) i  nie zapominajmy też o gimnasytce siłowej. Trening biegowy to nie tylko bieganie. A jeśli ktoś uważa, że to strata czasu, to ostrzegam lojalnie, że większą stratą czasu jest leczenie kontuzji :(, a tych łatwo się nabawić, gdy się zapomni o gimnastyce.
New Balance but biegowy
zeusik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kiedys czytalem ze maratonczycy biegali w gorach i nie mieli po prostu czasu na rozciaganie i to oni wlasnie wygrywali, jednak chce dojsc do wniosku ze rozciaganie nie wplywa znaczaco na osiagalne wyniki, aczkolwiek akceptuje to, iz rozciaganie ma wplywa znaczaco na prace nog , miesni podczas biegu

pozdrawiam
zeusik
Awatar użytkownika
Maciaszczyk
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from zeusik on 8:25 am on Dec. 31, 2003

kiedys czytalem ze maratonczycy biegali w gorach i nie mieli po prostu czasu na rozciaganie i to oni wlasnie wygrywali, jednak chce dojsc do wniosku ze rozciaganie nie wplywa znaczaco na osiagalne wyniki
W gimnastyce rozciągającej chodzi (biega ;)) nie tyle o poprawę wyników, co o zminimalizowanie ryzyka kontuzji. Poza tym maratończycy, o których piszesz, to raczej zaawansowani sportowcy, a ja pisałem o początkujących.
zeusik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tak zgadzam sie, rozciaganie poszerza znacznie zakres ruchow stawow i sciegien, przez co w jakims stopniu eliminujemy kontuzje,

chcialem tylko zasugerowac ze rozciaganie nie ma znaczacego wplywu na wyniki jakie sie osiaga :)
zeusik
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Regularne rozciąganie ma  wpływ na osiągane wyniki. Zarówno amator,jak i zawodowiec powinni stosować gimnastykę rozciągającą. Jeśli ktoś myśli poważnie o bieganiu to powinien to być element każdego treningu.
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie pamietam już kto, gdzie, i kiedy to napisał : ze nadmierne rozciaganie mięsni zginaczy uda u dzieci młodzieży powoduje ograniczenie możliwosci szybkościowych.
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co za dużo to niezdrowo. Takie stare powiedzenie.
ODPOWIEDZ