szybkosc a wiek !!!!!
- lukaskl123
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45
- Życiówka w maratonie: brak
witam Panowie i Panie mam nietypowe pytanko , wie ktos moze do ktorego roku zycia rozwija sie szybkosc u czlowieka czy jest jakas granica . I moze powołacie sie na jakies cytaty w ktorych naukowcy cos ukazuja w tej sprawie (chetnie poczytam ) wlączzajcie sie do dyskusji ;p
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Jeżeli mówimy o osobie trenującej sprint, to rozwój szybkości kończy się ok. 20 roku życia.
Potem tę cechę tylko się podtrzymuje, a poprawę wyników uzyskuje się poprzez poprawę techniki i budowę siły.
Linków nie znam.
Potem tę cechę tylko się podtrzymuje, a poprawę wyników uzyskuje się poprzez poprawę techniki i budowę siły.
Linków nie znam.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
O MOIM TRENINGU
- lukaskl123
- Zaprawiony W Bojach
do 20 roku zycia >???? dziwne ;
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Dlaczego to takie dziwne?
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
O MOIM TRENINGU
O MOIM TRENINGU
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Czy ja wiem czy to takie dziwne? Zakładając, że ktoś od malucha rozwijał prędkość to wcale nie jest dziwne. Jednak osoby, które zaczynają o wiele później pracę nad szybkością rzecz jasna będą się poprawiać nawet w dojrzałym wieku.lukaskl123 pisze:do 20 roku zycia >???? dziwne ;
- lukaskl123
- Zaprawiony W Bojach
Czyli wychodzi na to ze typowego limitu nie ma?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Pewnie, że jest. Właśnie w tym sezonie chiałem jeszcze szybko pobiegać, żeby pokazać młodzieży jakim wujek jeszcze jest kozakiem Efekt ostrych treningów tempowych w kolcach jest taki, że ścigam się teraz, owszem, ale w MTB bo kontuzje, których się nabawiłem totalnie rozpieprzyły mi sezon.
- lukaskl123
- Zaprawiony W Bojach
no mi sie wydaje ze jest na pewno jakas granica do ktorej rozwijamy szybkosc niezaleznie od tego czy trenujemy czy nie;] kiedys kurcze odbil mi sie o oczy jakis artykul wlasnie ze naukowcy robili badania wlasnie o stosunku wieku do rozwijania szybkosci i byla jakas granica ale teraz niem moge znalezc;/ ;p
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Ale mimo to, przez poprawienie sily i techniki poprawia sie szybkosc i to jest wazne.fotman pisze:Jeżeli mówimy o osobie trenującej sprint, to rozwój szybkości kończy się ok. 20 roku życia.
Linków nie znam.
Takze ostatnie badania wykazaly ze podzial i rozwoj miesni nie jest wcale w wieku 20 lat zamkniety. Jest corac wolniejszy i trudniejszy do zmiany w podeszlym wieku, ale mobilizowanie "miesnii posrednich" jest mozliwe i pomaga w pracy nad szybkoscia.
Wezmy mnie jako przyklad:
W wieku 42 lat proba na treningu 100m w 16:xx
W wieku 46 lat na treningu 12:40
Taki rozwoj jest dla nastolatka duzo latwiejszy i szybszy, mimo to praca nad szybkoscio tez w podeszlym wieku jest mozliwa i przynosci wyniki.
Pozd.
Rolli
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Szacunek! Jak to zrobiłeś? A ile biegałeś na setkę za juniora i wogóle w młodości? No bo może nie rozwinąłeś sobie tej umiejętności tylko przypomniałeś swojemu organizmowi jak to się kiedyś biegało?wieku 46 lat na treningu 12:40
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Prawie "0" biegania do 36. W szkole 1x400m w 58:xjass1978 pisze:Szacunek! Jak to zrobiłeś? A ile biegałeś na setkę za juniora i wogóle w młodości? No bo może nie rozwinąłeś sobie tej umiejętności tylko przypomniałeś swojemu organizmowi jak to się kiedyś biegało?wieku 46 lat na treningu 12:40