Problemy z kolanami.Chondromolacja a badanie USG.
- Lila
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Moi drodzy biegacze zwracam się szczególnie do tych którzy mają problemy z kolanami.Od prawie roku mam problemy z kolanami.Przedtem biegałam i ćwiczyłam yoge.Teraz czuje się jak emerytka tylko renty brak:-)
Chciała bym się skonsultować z osobami o podobnych problemach.Mam takie pytanie;Czy ktoś z was miał badanie USG kolan?Ja miałam i nic w zasadzie nie wyszło,nawet echogeniczność w normie a kolana jak bolały tak bolą.Czy ktoś z was orientuje się czy badanie USG jest w stanie wykryć chondromolacje 1lub 2 stopnia,czy zaburzenia echogeniczności.
Pozdrawiam,Lila
Chciała bym się skonsultować z osobami o podobnych problemach.Mam takie pytanie;Czy ktoś z was miał badanie USG kolan?Ja miałam i nic w zasadzie nie wyszło,nawet echogeniczność w normie a kolana jak bolały tak bolą.Czy ktoś z was orientuje się czy badanie USG jest w stanie wykryć chondromolacje 1lub 2 stopnia,czy zaburzenia echogeniczności.
Pozdrawiam,Lila
LiLa
- Lila
- Rozgrzewający Się
Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi.A czy ktoś z was robił sobie póżniej rezonans magnetyczny?Chodzi mi konkretnie o to czy wyniki zostały potwierdzone.Pozdrawiam
LiLa
- eve174
- Rozgrzewający Się
Otorz ja sie dowiedziałam ze chondromalacja nie jest wykrywalna jesli chodzi o 1 st zaawansowania... nawet czesto 2 jest czasme ciezko wykryc na USG i jest niewielu naprawde dobrych specjalistow z tej dzedziny... ale czym tu sie martwic jest wyleczalna w 100% :D kuracja farmakologiczna trwa ok 1,5 miesiaca...tylko trzeba sie bardo oszczedzac... wyleczonych tym spoosbem jest ok 70-80% przypadkow..
ja wąłsnie probuje 

eve174
- misio
- Wyga
Widze ze ktos jest w goracej wodzie kapany!!!A co to za specyfiki ze po 1,5 miesiaca znika chondromalacja.
A moze zaraz dostaniemy jakis adres,moze telefon gdzie mozna dostac te specyfiki i odkryjemy zwyklego akwizytora/sprzedawce.
Jestem bardzo ciekwy jakie to specyfiki?
A moze zaraz dostaniemy jakis adres,moze telefon gdzie mozna dostac te specyfiki i odkryjemy zwyklego akwizytora/sprzedawce.
Jestem bardzo ciekwy jakie to specyfiki?
Misio
- eve174
- Rozgrzewający Się
nie powiedziałm przeciez z e tylko sie liczy leczenie farmakologiczne... ale tp chyab całkiem jasne ze jak ktos bedzie biegał to nie bedzie poprawy... pozatym ja mam 1st... a to jeszcze nie wielkie hura... doprawdy wiesz na czym to polega?? a nie słysałes ze zmoe sie to cofnac samo???taki ludzi organizm.... jeszce jakies pytania... nie wiem czy minie po takim czasie.. jak minie to dam znac :P niedowiarq:P
eve174
- misio
- Wyga
Cytuje:
"doprawdy wiesz na czym to polega?? a nie słysałes ze zmoe sie to cofnac samo???taki ludzi organizm.... "
Tak sie sklada ze wiem na czym to polega.A czy ty np wiesz ze przyczyn problemz chrzastka moze byc duzo?I raczej chrzastki juz nie naprawisz moze poprawic are rzeczy przez co ograniczysz dlasze przedwwczesne zuzywanie sie tejze chrzastki.
A w twoim przypadku co bylo powodem tej chondromalacji?
"doprawdy wiesz na czym to polega?? a nie słysałes ze zmoe sie to cofnac samo???taki ludzi organizm.... "
Tak sie sklada ze wiem na czym to polega.A czy ty np wiesz ze przyczyn problemz chrzastka moze byc duzo?I raczej chrzastki juz nie naprawisz moze poprawic are rzeczy przez co ograniczysz dlasze przedwwczesne zuzywanie sie tejze chrzastki.
A w twoim przypadku co bylo powodem tej chondromalacji?
Misio
- eve174
- Rozgrzewający Się

eve174
- eve174
- Rozgrzewający Się
mzoe cofnac to za duzo powedziane.. ale moze sie zatrzymac we wcezsnych stadiach bez podawania zadnych farmakologicznych srodkow...tzn zabliznienie chrzastkopodobne..
eve174
- eve174
- Rozgrzewający Się
nie wiadomo jak sie nabawiłam tego... bo nieznana jest ogolnie przyczyna w wiekszosci wypadkow.. nie uprawiam zadnych sportow...jestem leniem i nie chodze duzo na piechote... nie cwicze na wfie... :P brak szpotowatosci nog i wsyztkich innych wymienianych teoretycznych przyczyn tego stanu.. a Ty od czego niby??:>
eve174
- eve174
- Rozgrzewający Się
ogolnie dowiedziałm sie o 3 metodach leczenia... nie wiem czy brałesjakies leki...zapisywali keidys arthril( nie radze brac..za duze skutki uboczne) etraz mam przepisany flexodon na bazie arthrilu tylko mniejsze dawki siarczanu glukozaminy i siarczanu chondroityny... 2 sposob .. zastrzyki podobno wieksza skutecznosc..ale nie dla wszytkich bo skutecznosc ta na dwa kolana to ok 3 tysi 3.artroskop-operacja...
eve174
- misio
- Wyga
W moim przypadku jest o ELPS czyli zespol bocznego przyparcia rzepki .Ale teraz jest juz coraz lepiej.
Dziwne z tymi lekami .Nie wiem czy nie przekrecilas nazwy i czy nie chodzilo ci o Atrhryl-zdecydanie najwieksza dawka glukozaminy ok 1500 mg-ja biore to od dawna i zadnych skutkow ubcznych nie mam. Moj lekarz tez mnie o takich nie poinfromowal.
A co do sposobow leczenia tej choroby operacyjnie to nie sa one zbyt zadowalajace-caly czas lekarza staraja sie wymyslic cos nowego bo obecne metody nie sa niestety tak dobre jak np inne zabiegi na kolanie jak np rekonstrukcja ACL.
Dziwne z tymi lekami .Nie wiem czy nie przekrecilas nazwy i czy nie chodzilo ci o Atrhryl-zdecydanie najwieksza dawka glukozaminy ok 1500 mg-ja biore to od dawna i zadnych skutkow ubcznych nie mam. Moj lekarz tez mnie o takich nie poinfromowal.
A co do sposobow leczenia tej choroby operacyjnie to nie sa one zbyt zadowalajace-caly czas lekarza staraja sie wymyslic cos nowego bo obecne metody nie sa niestety tak dobre jak np inne zabiegi na kolanie jak np rekonstrukcja ACL.
Misio