Problemy z kolanami.Chondromolacja a badanie USG.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Lila
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Moi drodzy biegacze zwracam się szczególnie do tych którzy mają problemy z kolanami.Od prawie roku mam problemy z kolanami.Przedtem biegałam i ćwiczyłam yoge.Teraz czuje się jak emerytka tylko renty brak:-)
Chciała bym się skonsultować z osobami o podobnych problemach.Mam takie pytanie;Czy ktoś z was miał badanie USG kolan?Ja miałam i nic w zasadzie nie wyszło,nawet echogeniczność w normie a kolana jak bolały tak bolą.Czy ktoś z was orientuje się czy badanie USG jest w stanie wykryć chondromolacje 1lub 2 stopnia,czy zaburzenia echogeniczności.
Pozdrawiam,Lila
LiLa
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak USG jest w stanie wykryć chondromalacje 2 stopnia, co do 1-ego nie jestem pewna, ale raczej nie.
W górach jest wszystko co kocham...
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w opisie mojego badania usg jest napisane, że  mam chondromalacje I/II stopień...wiec raczej tak:)
Awatar użytkownika
Lila
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo wam dziękuję  za odpowiedzi.A czy ktoś z was robił sobie póżniej rezonans magnetyczny?Chodzi mi konkretnie o to czy wyniki zostały potwierdzone.Pozdrawiam
LiLa
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Robilem, na USG nie nie wyszlo a na rezonansie az za duzo he he!!Warto zrobic wtedy juz duzo wiecej wiadomo!
Misio
Awatar użytkownika
eve174
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Otorz ja  sie dowiedziałam ze chondromalacja  nie  jest wykrywalna  jesli chodzi o 1 st zaawansowania... nawet czesto 2  jest  czasme ciezko  wykryc na  USG  i jest niewielu naprawde dobrych specjalistow  z tej dzedziny... ale  czym  tu sie martwic  jest wyleczalna  w 100% :D  kuracja  farmakologiczna  trwa  ok 1,5 miesiaca...tylko trzeba sie bardo oszczedzac... wyleczonych  tym spoosbem jest  ok 70-80% przypadkow.. ;) ja wąłsnie probuje :)
eve174
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Widze ze ktos jest w goracej wodzie kapany!!!A co to za specyfiki ze po 1,5 miesiaca znika chondromalacja.
A moze zaraz dostaniemy jakis adres,moze telefon gdzie mozna dostac te specyfiki i odkryjemy zwyklego akwizytora/sprzedawce.
Jestem bardzo ciekwy jakie to specyfiki?
Misio
Awatar użytkownika
eve174
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nie powiedziałm przeciez z e tylko  sie  liczy leczenie farmakologiczne... ale tp chyab całkiem jasne ze jak ktos  bedzie biegał  to nie bedzie poprawy... pozatym ja  mam  1st... a to jeszcze nie wielkie  hura... doprawdy wiesz na czym to polega?? a nie słysałes ze zmoe sie  to cofnac samo???taki ludzi organizm.... jeszce jakies pytania... nie wiem czy minie  po  takim czasie.. jak minie to dam znac  :P niedowiarq:P
eve174
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Cytuje:
"doprawdy wiesz na czym to polega?? a nie słysałes ze zmoe sie  to cofnac samo???taki ludzi organizm.... "

Tak sie sklada ze wiem na czym to polega.A czy ty np wiesz ze przyczyn problemz chrzastka moze byc duzo?I raczej chrzastki juz nie naprawisz moze poprawic are rzeczy przez co ograniczysz dlasze przedwwczesne zuzywanie sie tejze chrzastki.
A w twoim przypadku co bylo powodem tej chondromalacji?
Misio
Awatar użytkownika
eve174
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

:) jakbys  nie wiedział  chondromalacja  to gł. zmiekczenie  chrzastki stawowej.. a przez to jej uszkadzanie .. myslicielu... :P  w tym momencie jest to choroba cywilizacyjna... nieznane sa jeszce jej przyczyny...a  np w  moim przypadku nie miałys ie prawa  pojawic  a jednak sie pojawiły....zastanawiam czy skoro sie tak wypowiadasz  to  masz  z tym stycznosc  badz maiłes..
eve174
Awatar użytkownika
eve174
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mzoe cofnac to za  duzo powedziane.. ale moze  sie zatrzymac we wcezsnych stadiach bez podawania zadnych  farmakologicznych srodkow...tzn zabliznienie chrzastkopodobne..
eve174
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

He he i tu sie zgadzam!!!
A na 2 pytanie odpowiesz.Jak sie tego nabawilas i co to za farmakoterapia?
Misio
Awatar użytkownika
eve174
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nie  wiadomo jak sie  nabawiłam tego... bo nieznana jest  ogolnie przyczyna w wiekszosci wypadkow.. nie uprawiam zadnych sportow...jestem leniem  i  nie chodze duzo na piechote... nie cwicze na wfie... :P brak szpotowatosci nog i wsyztkich innych wymienianych teoretycznych przyczyn tego stanu.. a Ty od czego niby??:>
eve174
Awatar użytkownika
eve174
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ogolnie dowiedziałm sie o 3 metodach leczenia... nie wiem czy brałesjakies leki...zapisywali keidys arthril( nie radze  brac..za duze skutki  uboczne) etraz mam przepisany flexodon na  bazie  arthrilu tylko mniejsze dawki siarczanu glukozaminy i siarczanu chondroityny... 2 sposob .. zastrzyki   podobno wieksza skutecznosc..ale  nie  dla wszytkich  bo skutecznosc ta na dwa kolana  to ok 3 tysi  3.artroskop-operacja...  
eve174
Awatar użytkownika
misio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W moim przypadku jest o ELPS czyli zespol bocznego przyparcia rzepki .Ale teraz jest juz coraz lepiej.
Dziwne z tymi lekami .Nie wiem czy nie przekrecilas nazwy i czy nie chodzilo ci o Atrhryl-zdecydanie najwieksza dawka glukozaminy ok 1500 mg-ja biore to od dawna i zadnych skutkow ubcznych nie mam. Moj lekarz tez mnie o takich nie poinfromowal.

A co do sposobow leczenia tej choroby operacyjnie to nie sa one zbyt zadowalajace-caly czas lekarza staraja sie wymyslic cos nowego bo obecne metody nie sa niestety tak dobre jak np inne zabiegi na kolanie jak np rekonstrukcja ACL.
Misio
ODPOWIEDZ