Myślę ,że 1500km wytrzymają bez żadnego problemu tym bardziej po asfalcie. Moje mają około 250km z tym ,że biegam po lesie. Dostaje im się konkretnie od korzeni, kamieni, gałęzi itp. i na razie nic im nie dolega. Nieraz myślałem ,że już po cholewce jak zahaczyłem o korzeń czy gałąź ale o dziwo nic im się na razie nie stało i wyglądają idealnieszubert pisze:Jaka może być żywotność tych butów zakładając, że będziemy biegać głownie po twardych nawierzchniach typu szosa? Czy wytrzymają podobnie jak żelazka tj 1000-1500 km, czy zdecydowanie krócej?
Merrell Bare Access 2
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:46
- Życiówka w maratonie: brak
5km-16:48
10km - 35:46
10km - 35:46
- Kwiat
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
W jednej z recenzji BA2 na jakimś amerykańskim blogu jej autor wysnuł tezę, że buty powinny spokojnie wystarczyć na +600 mil.
Miałem dokładnie to samo. Buty są bardzo lekkie, a ich amortyzacja nie pochłania tyle energii, co żelazka, więc w efekcie myślę, że daje lepsze odbicie od podłoża i człowiek śmiga jak wariat :Pszubert pisze:[...]A tu niespodzianka - biegłem interwały za szybko wg planu, nogi a w zasadzie buty same niosły, tętno niższe od 4-5 ud. od wcześniejszych treningów i samopoczucie super. Nie mogłem po prostu zwolnić a buty po prostu bajka, leciutkie, dopasowane i co najważniejsze nie przeszkadzają w biegu.
-
- Zaprawiony W Bojach
No tak mi się wydaje. Warto MSZ wskoczyć od razu w coś docelowego, ALE oczywiście zmieniając buty na znacząco różne warto wg mnie "cofnąć się w rozwoju" i ostrożnie przetestować jak się w nich czujemy, zaadaptować technikę, pewnie aparat ruchu trochę też... bo to przecież inna mechanika. Dla różnych osób będzie to wyglądało inaczej, jedni wskoczą bardzo szybko, innym zabierze to więcej. Nie zmienia to natomiast mojego (sory, jak widzę: naszegoM&S pisze:Ja akurat w dłuższe dystanse wprawiałem się od razu w lekkich butach jak radzi hassy,

-
- Wyga
Zawsze zastanawiało mnie założenie, że żelazka wytrzymują 1000-1500km. No bo co to znaczy? But się rozleciał, czy coś podobnego? Jak w żelazkach robiłem przebieg 1500km to jedyną oznaką zużycia była przetarta miejscami siatka i trochę starta podeszwa, ale nijak nie przeszkadzało to w bieganiu. Jedynym bodźcem do zmiany była mityczna ,,uklepana amortyzacja". Skoro buty naturalne czy jak je tam zwać tej amortyzacji nie mają lub mają mało, tzn. że powinny wytrzymać raczej dużo więcej niż żelazka - tu ograniczeniem będzie tylko żywotność materiałów.szubert pisze:Czy wytrzymają podobnie jak żelazka tj 1000-1500 km, czy zdecydowanie krócej?
- szubert
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:06
- Życiówka w maratonie: 03:09:11
witam forumowiczów,
Dzisiaj bieg bez wkładek po twardym i miodzio, dystans 13,7 km (wczoraj wyjąłem wkładki na stadionie) - tak jak pisałem wcześniej trzymam się planu, w tygodniu tylko MBA2 a w weekend długas w żelazkach, jednak coraz bardziej przekonuję się, że całkowicie zmienię podejście do biegania i nawet longi będę biegał w minimalach, może na początku z wkładką (bardziej psychiczna asekuracja) a jeśli będzie OK to za 2-3 tyg bez negatywnych sygnałów to całkowicie porzucę żelazka.
Co najważniejsze, nie odczuwam negatywnych skutków biegania w minimalach nawet na twardej nawierzchni (bóle łydek, mięśni), biegnie się lekko, płynnie i cały czas za szybko na wolnych biegach - muszę to zmienić. Posłuchałem rad z forum i staram się bardziej uginać kolana.
Dzisiaj bieg bez wkładek po twardym i miodzio, dystans 13,7 km (wczoraj wyjąłem wkładki na stadionie) - tak jak pisałem wcześniej trzymam się planu, w tygodniu tylko MBA2 a w weekend długas w żelazkach, jednak coraz bardziej przekonuję się, że całkowicie zmienię podejście do biegania i nawet longi będę biegał w minimalach, może na początku z wkładką (bardziej psychiczna asekuracja) a jeśli będzie OK to za 2-3 tyg bez negatywnych sygnałów to całkowicie porzucę żelazka.
Co najważniejsze, nie odczuwam negatywnych skutków biegania w minimalach nawet na twardej nawierzchni (bóle łydek, mięśni), biegnie się lekko, płynnie i cały czas za szybko na wolnych biegach - muszę to zmienić. Posłuchałem rad z forum i staram się bardziej uginać kolana.
Biegam od 08-2012
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
-
- Zaprawiony W Bojach
Miło słyszeć pozytywne wieściszubert pisze:witam forumowiczów,

Nieodczuwanie negatywnych skutków na twardej nawierzchni jeszcze niedawno brzmiało jak herezja, co nie? Możesz już zacząć się uśmiechać na widok czyichś kolejnych wpisów typu "biegam głównie po twardym, więc koniecznie potrzebne mi buty z bardzo dobrą amortyzacją"

Uginanie kolan i skrócenie kroku powoduje, że bez specjalnego starania, w butach na zerowym spadku, stopa przestaje stukać piętą. Do łatwego sprawdzenia także idąc, niekoniecznie biegnąc

Powodzenia!

-
- Wyga
Czy ktoś wie, gdzie mogę przymierzyć te buty we Wrocławiu. Sprawa Pilna. Prostując od razu dzwoniłem po sklepach w których "powinny być" wg merrell.com, obsługa nawet nie wiedziała o czym mówię. Wszędzie tylko te, nikomu nie potrzebne górskie modele 

- szubert
- Wyga
Ja swoje MBA2 kupowałem przez net w zall, w rozmiarze takim jak inne buty biegowe jaki posiadam, tylko trzeba zwrócić uwagę na długość wkładki a nie na rozmiar buta.
Biegam od 08-2012
-
- Zaprawiony W Bojach
Spróbuj w Go Sporcie, pod linkiem są adresy 2 sklepów we Wrocławiu. W Poznaniu były akurat MBA2, chociaż niestety tylko w jednym kolorze i nie w pełnej numeracji (nie było 43,5 które akurat najpewniej na mnie pasują). Uwaga - buty znajdowały się w dziale outdoorowym a nie biegowym (zawsze warto spytać obsługi). Żeby mieć jakieś pojęcie o rozmiarówce możesz przymierzyć dowolny model, np. którąś z "rękawiczek" (modele "... Glove").Funky Monk pisze:Czy ktoś wie, gdzie mogę przymierzyć te buty we Wrocławiu. Sprawa Pilna. Prostując od razu dzwoniłem po sklepach w których "powinny być" wg merrell.com, obsługa nawet nie wiedziała o czym mówię. Wszędzie tylko te, nikomu nie potrzebne górskie modele
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Chyba nie do końca tak jest. Parę miesięcy wstecz w FO w Luboniu przymierzałem Trail Glove'y i Road Glove'a w tym samym rozmiarze i oba paputy zupełnie inaczej leżały na nodze. Trail'e bardziej opinały mi przednią część stopy i palce tak jakby były na węższym kopycie robione. Więc nie wiem czy faktycznie wszystkie glovy z jednego kopyta schodzą.Crocodil pisze:rozmiarówce możesz przymierzyć dowolny model, np. którąś z "rękawiczek" (modele "... Glove").
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Zaprawiony W Bojach
Coś w tym jest, bo spotkałem się już w kilku miejscach z podobną informacją ale jak jest naprawdę (które buty wykorzystują jakie "kopyta") wie tak naprawdę tylko producentPiechu pisze:Chyba nie do końca tak jest. Parę miesięcy wstecz w FO w Luboniu przymierzałem Trail Glove'y i Road Glove'a w tym samym rozmiarze i oba paputy zupełnie inaczej leżały na nodze. Trail'e bardziej opinały mi przednią część stopy i palce tak jakby były na węższym kopycie robione. Więc nie wiem czy faktycznie wszystkie glovy z jednego kopyta schodzą.Crocodil pisze:rozmiarówce możesz przymierzyć dowolny model, np. którąś z "rękawiczek" (modele "... Glove").

- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Aby dobrać rozmiar warto skorzystać z narzędzia Shoefitr dostępnego np. na runningwarehouse.
Dobierałem sobie wiele par butów korzystając z Shoefitra i nie zawiodłem się.
Co do Merrella: na pewno Trail Glove jest robiony na innym kopycie niż Bare Access 2- moja rozmiarówka TG to US12,5 (TG), a BA2 to US12. Shoefitr to potwierdza i podpowiada, że Road Glove ma rozmiarówkę BA2.
Dobierałem sobie wiele par butów korzystając z Shoefitra i nie zawiodłem się.
Co do Merrella: na pewno Trail Glove jest robiony na innym kopycie niż Bare Access 2- moja rozmiarówka TG to US12,5 (TG), a BA2 to US12. Shoefitr to potwierdza i podpowiada, że Road Glove ma rozmiarówkę BA2.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Hej,
Recenzja tytułowych Merrelli Bare Access 2 na Heavy Runs Light
http://heavyrunslight.blogspot.com/2013 ... ess-2.html
Pozdrawiam
Paweł

Pozdrawiam
Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM

- Kwiat
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Fajna recenzja - chyba dość dobrze wpisuje się w moje odczucia względem tych butów. W Merrellach równie dobrze mógłbym chodzić na co dzień, bo but jest naprawdę wygodny, lekki, a cholewka zapewnia odpowiedni przewiem w cieplejsze dniHeavyPaul pisze:Hej,
Pozdrawiam
Paweł

Ostatnio zmieniony 03 cze 2013, 17:15 przez Kwiat, łącznie zmieniany 1 raz.
- szubert
- Wyga
Witam kolegów i koleżanki,
W sobotę pobiegłem w MBA2 długasa 28,5 km wyłącznie po asfalcie. Jak się po biegu okazało profilaktycznie użyłem wkładki 2 mm chyba bardziej do wsparcia psychicznego niż ochrony nóg. Dodam iż kilka dni wcześniej przebiegłem ok 17 km po twardym bez wkładek i było OK. Odczucia po biegu są naprawdę pozytywne, nogi - łydki nie odpadły, za to pojawił się mały odcisk na dużym palcu. Kolejny long będzie bez wspomagaczy, wrażenia są naprawdę bardzo pozytywne - to zupełnie inne bieganie niż w żelazkach. Robiąc porządki domowe spojrzałem na moje asicsy cumulusy i zastanawiałem się czy jeszcze mogą będą mi przydatne...
W sobotę pobiegłem w MBA2 długasa 28,5 km wyłącznie po asfalcie. Jak się po biegu okazało profilaktycznie użyłem wkładki 2 mm chyba bardziej do wsparcia psychicznego niż ochrony nóg. Dodam iż kilka dni wcześniej przebiegłem ok 17 km po twardym bez wkładek i było OK. Odczucia po biegu są naprawdę pozytywne, nogi - łydki nie odpadły, za to pojawił się mały odcisk na dużym palcu. Kolejny long będzie bez wspomagaczy, wrażenia są naprawdę bardzo pozytywne - to zupełnie inne bieganie niż w żelazkach. Robiąc porządki domowe spojrzałem na moje asicsy cumulusy i zastanawiałem się czy jeszcze mogą będą mi przydatne...
Biegam od 08-2012