Na początek coś o mnie: mężczyzna, lat 25, 179cm, 79kg, fmi 12,2%. Nie jestem zaprawionym biegaczem!
Od 4 lat regularnie ćwiczę na siłowni, przez 1,5 roku trenowałem Muay Thai, czasami pływam i jeżdżę na rowerze. Biegać oczywiście też mi się zdarza, jednak nie robię tego w sposób regularny. Przez ostatnie 3 miesiące wykonywałem treningi typowo wytrzymałościowe (crossfitowe) i postanowiłem sprawdzić czy dzięki takiej formie treningów, przy nieregularnym bieganiu można przebiec "połówkę".
Za namową znajomego zapisałem się na półmaraton w Rudawie pod Krakowem: http://www.jurajskipolmaraton.pl/ (domyślam się, że większość z Was stwierdzi, że nie jest to najlepsza trasa jak na pierwszy w życiu półmaraton). Start 9 czerwca, więc czasu zostało bardzo niewiele. Przed zapisaniem poszedłem sprawdzić swoje możliwości - wynik: 15,7 km, 1,22h. I czułem się na siłach, żeby biec dalej.
Od wczoraj zacząłem przygotowania:
30 min ABS, następnie 10,5 km, 0,54h
Dzisiaj był trening obwodowy na siłowni.
Bardzo proszę o wskazówki dotyczące tego, jak rozplanować te 3 tygodnie. Mam do dyspozycji 7 dni w tygodniu, siłownię, saunę itd.