Pómaraton Jurajski w 3 tygodnie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
martian2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!

Na początek coś o mnie: mężczyzna, lat 25, 179cm, 79kg, fmi 12,2%. Nie jestem zaprawionym biegaczem!
Od 4 lat regularnie ćwiczę na siłowni, przez 1,5 roku trenowałem Muay Thai, czasami pływam i jeżdżę na rowerze. Biegać oczywiście też mi się zdarza, jednak nie robię tego w sposób regularny. Przez ostatnie 3 miesiące wykonywałem treningi typowo wytrzymałościowe (crossfitowe) i postanowiłem sprawdzić czy dzięki takiej formie treningów, przy nieregularnym bieganiu można przebiec "połówkę".

Za namową znajomego zapisałem się na półmaraton w Rudawie pod Krakowem: http://www.jurajskipolmaraton.pl/ (domyślam się, że większość z Was stwierdzi, że nie jest to najlepsza trasa jak na pierwszy w życiu półmaraton). Start 9 czerwca, więc czasu zostało bardzo niewiele. Przed zapisaniem poszedłem sprawdzić swoje możliwości - wynik: 15,7 km, 1,22h. I czułem się na siłach, żeby biec dalej.

Od wczoraj zacząłem przygotowania:
30 min ABS, następnie 10,5 km, 0,54h

Dzisiaj był trening obwodowy na siłowni.

Bardzo proszę o wskazówki dotyczące tego, jak rozplanować te 3 tygodnie. Mam do dyspozycji 7 dni w tygodniu, siłownię, saunę itd.:) Odżywiam się zdrowo, ale w tej kwestii także liczę na wasze rady.
PKO
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Mierzysz w jakiś konkretny czas czy tylko chcesz przebiec ?
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
martian2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chciałbym dobiec do mety:) Fajnie by było zmieścić się w 2h.
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wynik: 15,7 km, 1,22h.
Spokojnie dobiegniesz i to raczej poniżej 2h.
Proponuję w tą niedziele ok 9 machnij sobie 20 km tym samym tempem co wtedy. Zabierz trochę izotonika albo wody i co 5 km parę łyków, aby poćwiczyć przed zawodami. W ostatnim tygodniu odstaw siłownie i saunę.
Na zawodach planuję zającować koledze na czas < 2h więc zapraszam do wspólnego biegu.

Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli na treningu dałeś radę przebiec blisko 16km,to połówke na zawodach też dasz radę.
Coś pomiędzy 1:45-1:50.Crossfit dobrze przygotowuje kondycyjnie,tłuszczu nie masz tak dużo.
Proponuję nie biegać za dużo.Będzie to dla organizmu za duży szok i o kontuzje łatwo.
W ten weekend i następny dłuższe wybieganie 17-19km w spokojnym tempie i do tego trzy razy w tygodniu krótsze
biegi ok.8-12km.z przebieżkami(raz może być tempówka albo interwał).
Na 5 dni przed Jurajskim odstawiłbym siłownie.
Powodzenia!Napisz jak Ci poszło. :bum:
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

sosik pisze:Na zawodach planuję zającować koledze na czas < 2h
A tym kolegą jestem ja :)
Martian2, zapraszamy, w grupie raźniej. Paweł to dobry taktyk, przypilnuje tempa, żebyś się nie "zarżnął" na początkowych podbiegach. Jakby co, to szukaj nas na starcie, ja lecę z nr 33.
martian2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi! Potwierdziliście tylko to, co sam mniej więcej zaplanowałem:

3x 8-12 km
1x >15 km
2x trening obwodowy na siłowni
+ codziennie ok. 20 min ABS

A jeżeli chodzi o odżywianie? Obciąć węgle w ostatnim tygodniu, a w sobotę naładować? I jaki posiłek polecacie w dniu "połówki"?

Bardzo prawdopodobne, że będę Was szukał na starcie!
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja w środę i w czwartek obcinam węglowodany i zjadam więcej białka. W piątek i w sobotę ładuję węgle. Jak na razie u mnie sprawdza się świetnie. Zwłaszcza sobotnie spaghetti :hejhej:

martian2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na sobie jeszcze nie próbowałem, ale na pewno zadziała. Chyba większość biegaczy tak robi. Już się nie mogę doczekać soboty przed biegiem hehe
A co z żelkami energetycznymi?

Zabieram się za ABS i idę biegać. Jak wrócę to zdam relacje.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ABS nie codziennie. Ćwiczysz cztery lata na siłowni i nie wiesz, że mięśni nie należy ćwiczyć codziennie? Brzucha także - brzuch regeneruje się szybko, ale też się regeneruje, a nie od razu po treningu jest świeży.
Ale tak poza tym - widać, że masz moc i że wiele lat porządnego wysiłku kondycyjno-siłowego dały Ci potężną bazę. Myślę, że bez problemu pokonasz półmaraton i to z satysfakcjonującym Cię czasem. Pamiętaj tylko o regeneracji i swobodnym tempie większości treningów (subiektywnie wolne lub subiektywnie średnie, nigdy subiektywnie szybkie). Przy czterech treningach tygodniowo pod półmaraton, jeden powinien stanowić wybieganie, dwa takie typowe, średnio-lekkie treningi (możesz urozmaicać, np. poprzez bieg po pagórkowatym terenie bądź lekkie, kilkunastosekundowe przyspieszenia w trakcie) i maksymalnie jeden mocny akcent - tempówka albo ostre interwały.
Myślę, że przy takim doświadczeniu z aktywnością fizyczną możesz mierzyć w wynik lepszy, niż 2 h. ;)
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
martian2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za dobre słowa.
Uwierz mi, że przez większość swojej kariery na siłowni ćwiczyłem brzuch tak jak pozostałe partie mięśniowe, czyli raz w tygodniu ciężki trening, a nie tysiące brzuszków. Nie jestem z tych co myślą, że od codziennego katowania brzucha schudną i zrobią 6cio pak.
Ja już swój mam:) Teraz ćwiczę brzuch 15 min dziennie 5 razy w tygodniu, dla poprawy wytrzymałości, bo sam wiesz jak w bieganiu ważne są także mięśnie brzucha.

Dzisiejszy trening:

- 15 min ABS
- 11,5 km, 57 min
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, świetnie wiem, ale to nie usprawiedliwia treningu codziennego.
5 razy w tygodniu już od biedy może być, ale jednak pod wytrzymałość proponuję 4 (np. pon., śr., pt., nd.). Cieszę się, że Twój trening na brzuch był sensowny i przemyślany!
Wbrew pozorom, wytrzymałości w brzuchu nie należy wyrabiać przez jak najczęstsze treningi, a przez inną formę tych treningów, skoncentrowaną na dłuższej, nieprzerwanej pracy. Bardzo dobrym pomysłem będzie podstawowa izometria utrzymywana przez minutę czy dwie - mostki na przedramionach, mostki boczne.

Treningi Ci wychodzą naprawdę "że hoho!", już się nie mogę doczekać, co będzie za trzy miesiące. :)
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
martian2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mój trening brzucha wygląda tak:
- podciąganie kolan do klatki piersiowej w zwisie na drążku,
- standardowe crunche,
- rowerek,
- mostek,
- mostki boczne,
- spięcia
- rozciąganie mięśnie brzucha.

Nadal uważam, że taki trening wykonywany 15 min, 5 dni w tygodniu bardziej pomoże niż zaszkodzi:)

Dzisiaj 3 dzień przygotowań do "połówki". Za 3 miesiące mogła by być dobra forma. Zobaczymy jak będzie za 3 tygodnie:d
martian2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj miał być trening obwodowy na maszynach, ale wyszło inaczej. Zrobiłem bardzo fajny trening crossfitowy. Całość (rozgrzewka + trening właściwy + stretching) zajęła mi ok. 75 min.

Jutro 3 trening biegowy. Myślałem żeby skrócić dystans i zrobić interwały. Jakieś propozycje?
martian2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wczoraj zrobilem 10 km w 53 min. Na poczatku spokojny bieg z predkoscia 11km/h przez 10 min, nastepnie interwaly 11 i 15 km/h tez 10 min. Pozniej to juz kombinowalem z predkosciami. Biegalem na biezni, bylo goraco i duszno.
Dzisiaj "rest day". Za chwile wybieram sie na basen polezec w jacuzzi:d
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ