Poczatki biegania ale wiedza mała:)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 1.09.53
- Życiówka w maratonie: brak
nie wiem czy moje czytanie ze zrozumieniem jest doskonale to jak kolano mnie boli to mam bandazem mocno kostkę zawinąć??
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Zależy, co Ci wyszło w teście.
Jeśli nierównomierność przewodzenia mięśniowego w nogach (jedna reagowała szybciej, druga wolniej), to tak. Obie kostki, bo dążymy do równowagi, i nie masz, tylko możesz, a być może pomoże (jeśli to w tym tkwił problem, bo problem może też tkwić bezpośrednio w środku kolana), a poza tym to tak.
Jeśli nierównomierność przewodzenia mięśniowego w nogach (jedna reagowała szybciej, druga wolniej), to tak. Obie kostki, bo dążymy do równowagi, i nie masz, tylko możesz, a być może pomoże (jeśli to w tym tkwił problem, bo problem może też tkwić bezpośrednio w środku kolana), a poza tym to tak.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Rozgrzewający Się
jakieś rady do kolki ?:)
i
i
- skuzniak
- Wyga
- Życiówka na 10k: 54:08
- Życiówka w maratonie: 4:36:50
- Kontakt:
Hej,
jak paliłeś to trzymaj się biegania! Mnie już nie raz kusiło, żeby sobie pofolgować i zapalić, ale przez to, że biegam zawsze się rozmyślałem. Podwójna korzyść. Lepiej być uzależnionym od biegania, niż od fajek!
jak paliłeś to trzymaj się biegania! Mnie już nie raz kusiło, żeby sobie pofolgować i zapalić, ale przez to, że biegam zawsze się rozmyślałem. Podwójna korzyść. Lepiej być uzależnionym od biegania, niż od fajek!
- skuzniak
- Wyga
- Życiówka na 10k: 54:08
- Życiówka w maratonie: 4:36:50
- Kontakt:
Jak mam kolkę (na szczęście coraz rzadziej), to po prostu biegnę. Wcześniej pomagały mi głębokie wdechy. Zresztą kolka z czasem mija - przeczekać i będzie dobrze.Piotrek899 pisze:jakieś rady do kolki ?:)
i
-
- Rozgrzewający Się
możne ktoś doradzić co do biegania jeszcze na zbicie masy jakieś ćwiczenia bo narazi to chaotycznie wygląda powiedzmy najlepiej domowe nie wymagające pójścia na siłownie 

- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Cierpliwość i konsekwencjaPiotrek899 pisze:możne ktoś doradzić co do biegania jeszcze na zbicie masy

-
- Rozgrzewający Się
ok ok rozumiem
tylko czy jesli czuje sie ze jest kondycja biegać 4/5 razy w tygodniu czy jednak co drugi dzien

- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Nie, Mały. Bieganie i siłownia to wspaniałe sposoby na spalanie tłuszczu, obydwa.Ćwiczenia są ważne, ale one głównie wzmacniają mięśnie, a nie spalają tłuszcz
Bieganie to przede wszystkim spalanie w czasie rzeczywistym. Siłownia to przede wszystkim wyższy metabolizm.
Bodajże każde 0,45 kg mięśni to dodatkowe 50 (100? Kurczę, nie pamiętam) spalonych kcal więcej ze względu na sam metabolizm spoczynkowy. Regeneracja mięśni zżera mnóstwo kalorii, również z tłuszczu.
A na marginesie, to intensywne, wielostawowe ćwiczenia siłowe też dużo dają. Minuta to nawet 28 spalonych kcal! Uwzględniając długie przerwy między seriami, i tak rachunek jest całkiem okej.
Inna sprawa, że ja też polecam bieganie na spalanie tłuszczu, bo to najzwyczajniej w świecie świetna sprawa!

"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Rozgrzewający Się
no tak racja ja mam siłownie w pracy wiec nie trzeba mi innej:)
-
- Rozgrzewający Się
hmm biegam juz 2 miesiac ale pytania sa wiec pytam ktos poleci buty dla poczatkujacego na twrada nawieszchnie ?
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
W kwestii butów wybierz się po prostu do dobrego sklepu biegowego, gdzie sprzedawca bez problemu pokaże Ci kilka modeli spośród których będziesz mógł wybrać. Najważniejszy jest komfort, a tutaj niezastąpiona jest możliwość przymierzenia buta.
-
- Rozgrzewający Się
wybrałem sie i zakupiłem nike downshifter 5 mam nadzieje ze to dobra inwestycja:)