[quote="szelma"]
No jasne, subiektywnie jest, ale jednak z sileniem się na obiektywne rady dla początkujących. I jasne - nie o minimalach, więc tego wtrętu wcale nie musiało być. Jak już napisałam - abstrahując od jego śmieszności, nie widzę wartości wspominania o jakichś tajemniczych plejstoceńskich fundamentalistach (co brzmi dla osoby niezorientowanej co najmniej, jakby jacyś kudłaci biegali z maczugami, co nie) w kontekście wyboru pierwszych butów.
A ja dla odmiany widzę wartość tego wkrętu, tym bardziej, że jest wyraźnie wydzielony z treści art. Skoro są osoby biegający w butach minimalistycznych to można o tym wspomnieć. A co do osoby niezorientowanej (w temacie?, czy w temacie wyboru butów?) to nie powinno się zakładać, że takie osoby nie mają pojęcia o świecie i jedyne co zrozumieją to to, że biegając jak nic natkną się na kudłatych z maczugami.
Nie da się ukryć, że jest grupa ludzi biegająca lub zaczynająca bieganie w minimalach. I bardzo dobrze. Szkoda tylko, że część z tych osób wyznaje zasadę, że JEDYNE buty to minimal w których można biegać...
A na koniec mała obserwacja z niedawnego maratonu w Warszawie. Biegłem sobie spokojne rozbieganie z grupą na 4:30 i biegł kolega w butach z podeszwą o grubości mm gumy i każdym palcem w swoim domku. A niestety (na ok 32km) jego forma była daleka od doskonałej, wyglądał tak jakby zimą tylko myślał o treningach. Oczywiście nie ma to nic do butów!! Tak czy inaczej biegniemy, ludzie klaszczą, a po chwili kibic do drugiego kibica: "Widzisz, jakby sobie normalne buty kupił to by go nogi nie bolały".
Wiadomo, buty nic do tego nie mają (no chyba, że kontuzji się nabawił) chodzi mi o to, że widzimy Was, minimalistów, czy tego chcecie czy nie jakoś to oceniamy. Każdy na swój sposób, nie mniej, daleko od brodatych z maczugami
Dodam, że sam zszedłem z 12mm do 8mm, a nawet w tym roku już 4mm czasami. I być może będę dalej szukał. Ale to jest efekt zmiany potrzeb i odczucia przyjemności z biegu + świadomość co się ze mną dzieje jak biegnę, a nie moda i trend.
pozdrawiam Was, Wszystkich biegających :uuusmiech: