Komentarz do artykułu Co nas posuwa do przodu w maratonie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Spokojnie mógłbym się pod tym podpisać - jak dla mnie wszystko w temacie albo prawie wszystko, dobry tekst i potwierdzenie, które pomaga mi naładować się przed kolejnym cyklem a tu będzie potrzebna determinacja bo biegać planuje więcej i mocniej.... i szybciej :spoczko:
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
jbednarek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:03
Życiówka w maratonie: 4:16:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bardzo dobry tekst, brawo dla autora, swoją drogą przygotowując się do debiutu w maratonie byłem bardzo zaskoczony znaczną poprawą szybkości (bez robienia interwałów)
Wojtek87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tekst całkiem fajny, ale mi brakuje jednej bardzo ważnej informacji, a bardziej czynnika determinującego postęp.

TRENERA!!!
Moim zdaniem osoba biegająca poniżej 40 minut na 10km nie powinna już sugerować się planami treningowymi dostępnymi w Internecie. Według mnie powinniśmy skończyć z myśleniem, że kluby są dla zawodowców i szukać realnych trenerów, a nie tabelek. Gdyby amatorzy szukali wsparcia w klubach lekkoatletycznych to zdecydowanie poprawiłoby się finansowanie tych klubów, co natomiast wpłynęło by na dalszy ich rozwój.

Tabelka nie może ocenić mocnych i słabych stron biegacza, a potem dostosować trening.

Dorzuciłby jeszcze bieganie w grupie. Każdy kto biegał wie, że w grupie da się zrobić dużo cięższy trening co za tym idzie szybciej wskoczyć na poziom najlepszego w danej grupie.
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Bieganie w grupie powoduje raczej że dostosowując się do najmocniejszego biegamy za szybko i za mocno co może prowadzić do kontuzji albo przetrenowania....a trener?? jak nie biegasz 36 min na dyche to nawet na Ciebie nie popatrzy...chyba ze jest Twoim znajomym :oczko:

Jest jeszcze indywidualna cecha każdego biegacza, takie indywidualne predyspozycje..nie wiem jak to nazwać..instynktem zwycięzcy?? COŚ czego brak powoduje ze niektórzy biegacze nigdy nie pobiegna dychy w 40min czy np maratonu w 3godz....choćby nie wiem ile trenowali.....

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Awatar użytkownika
gonefishing
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41'25"
Życiówka w maratonie: 4h01'38"

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze:Jest jeszcze indywidualna cecha każdego biegacza, takie indywidualne predyspozycje..nie wiem jak to nazwać..instynktem zwycięzcy?? COŚ czego brak powoduje ze niektórzy biegacze nigdy nie pobiegna dychy w 40min czy np maratonu w 3godz....choćby nie wiem ile trenowali.....
Właśnie coś podobnego miałem napisać ale może to dobrze, że autor skupił się na rzeczach, na które mamy wpływ.
BLOG - KOMENTARZE
ULICZNE: 5km 20:03 10km 41:25 21,1km 1:34:52
PRZEŁAJOWE: 42,2km 4:01:38
Yassith
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Za 2 stowki miesiecznie popatrzy ;)

Zyj i pozwol zyc ;)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

W kwestii Trener na poziomie 40 minut to bym tego nie stawiał jednak jako punkt i konieczność- mi osobiście odpowiada bardziej wersja z artykułu czyli WIEDZA, bardziej rajcuje mnie połączenie pogłębiania tej wiedzy, stosowania różnych nowych dla mnie rzeczy, bawienie się tym i obserwacja na sobie jak to działa - to dla mnie się dopełnia i bez tego brakłoby mi motywacji i determinacji - samo latanie nie było by tak fajne a i satysfakcja połowiczna. Ale wiem, ze inni tak nie mają, tematyka ich nie interesuje, chcą mieć powiedziane co, kiedy i jak i tego chcą się trzymać, przykładem może być moja żona dla której ja jestem trenerem i na jej przykładzie wiem, ze taki wariant jest lepszy niż sztywne bieganie planu z netu bez zrozumienia.
Bieganie w grupie jest ok tylko ma tą wadę, że na to trzeba mieć czas, ja by swoje wybiegać muszę latać w wolnych chwilach i jeśli tych wolnych nie wykorzystam to mam pozamiatane - nie zrobię treningu, ciężko mi się nawet czasem umówić z drugą osobą na bieganie bo w sobotę mogłem wstępnie wyjść o 10 tej a wyszło o 16tej - też bywa. Niestety pewne rzeczy czas determinuje i wolałbym wybiegania robić w grupie czy w towarzystwie choćby drugiej osoby ale rzadko się tak udaje - ale to postrzegam na zasadzie co nas nie zabije to nas wzmocni.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wojtek87 pisze:Moim zdaniem osoba biegająca poniżej 40 minut na 10km nie powinna już sugerować się planami treningowymi dostępnymi w Internecie.
Dlatego ważne jest pogłębianie swojej wiedzy na temat treningu. Jak kogoś stać to trener jest świetnym pomysłem ale większość wybiera tą tańszą, papierową wersję.
Wojtek87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o trening w grupie to nie wiem czy kolega miał okazje biegać np. w 80 osobowej grupie podzielonej na 10 podgrup w tym końcówka pierwszej grupy była na poziomie ok. 15min/5km, a pierwsza osoba ok. 13:55.
Klubowicze biegający ten sam trening tylko w ósmej grupie biegali 3:30h-4:00h w maratonie i mieli takie samo zainteresowanie trenera jak Ci z pierwszej.

Ja miałem okazje biegać właśnie w takiej grupie i nie byłem przetrenowany, nie miałem kontuzji, a za to zrobiłem spory postęp. (byłem pierwszy w drugiej grupie, a potem ostatni w pierwszej)

Wydaje mi się, że jeśli kluby otworzyły się na amatorów to cała LA działała by prężniej. Przykład tamtego klubu 800 członków każdy płacił 250zł rocznie. Wystarczy policzyć. :)
Awatar użytkownika
BartoszW
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.59 w wieku 16lat

Nieprzeczytany post

Autor zapomniał dodać jeszcze % składu proporcji włókien mięśniowych ST i FT ... nigdy nie zrobimy ze sprintera maratończyka nawet jeśli obniżylibyśmy jego masę do warunków fizycznych maratończyka

zresztą jest jeszcze wiele czynników składających się na Vo2max
Jak na faceta z 4-cyfrowym IQ coś musiało jednak ujść mojej uwadze - to rzadko się zdarzało. Mogłem odcisnąć piętno na losach świata a odcisnę się na chodniku.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a ja się nie zgadzam ze zdaniem wojtka - po pierwsze, w literaturze mam więcej wiedzy niż u niejednego trenera; po drugie, trener, który by się mną zajął nie zrobiłby tego za darmo albo nie poświęcałby mi tyle uwagi ile sam sobie poświęcam.

a ja akurat w grupie biegać nie lubię i najcięższe treningi o wiele lepiej wychodzą mi samotnie.

nie mówię, że tak ma każdy, mówię tylko, że opcja z trenerem nie jest warta WIELKICH LITER I WYKRZYKNIKÓW!!!!

mnie obce jest takie myślenie sformalizowane, kolektywne i hierarchiczne.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Wojtek87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba nie wiem czy miałeś okazje kiedyś przez dłuższy czas trenować w grupie, ale nie mam zamiaru się sprzeczać.
Jeżeli chodzi o trenera to również nie wiem z kim miałeś do czynienia. Oczywiście wiedza trenerów bywa różna, ale to co ostatnio pojawia się w Internecie bywa równie szokujące.

Jeżeli chodzi o trenowanie samego siebie to niestety ambicja bywa przeszkodą do obiektywizmu potrzebnego podczas układania planu. Z trenerem również łatwiej o systematyczność która jest głównym czynnikiem. (zgodzę się z Bartkiem)

Jeżeli chodzi o włókna, talent itp itd to trzeba zwrócić uwagę na tytuł artykułu.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@Qba, tylko że trener ma po pierwsze wykształcenie w danym kierunku, a po drugie doświadczenie, obserwuje dziesiatki, a może i setki biegaczy. Trenując samemu nie widzisz co robisz źle, nie zawsze też wiesz co zrobić, aby poprawić wyniki. Nawet najlepsi sportowcy na świecie mają trenerów, a gro z nich przecież uprawia daną dyscyplinę x lat, zna swój organizm itp itd. Trener mimo wszystko jest potrzebny, aby to wszystko skorygować, zobaczyć jak to wygląda z boku. W przypadku amatorów jest też troche inaczej, wiadomo tutaj nie walczy się o każde sekundy na granicy ludzkich możliwości, ale w pewnym momencie tak jak ktoś stwierdził, żadne tabelki nie pomogą. One są dobre dla kogoś, kto chce złamać 45 czy 50 minut. Przy lepszych wynikach niekoniecznie muszą się sprawdzić.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie twierdzę, że trener nie pomoże, twierdzę, że wszystko w czym może pomóc trener można osiągnąć samemu.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ