oddawanie krwi a forma startowa
- michalsky
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43:54
- Życiówka w maratonie: kiepska ;)
- Kontakt:
witam. moze znajdzie sie jakis bardziej doswiadczony biegacz, ktory wyjasni mi pewna kwestie. z gory zaznaczam ze nie szukam usprawiedliwienia, chce tylko wiedziec jaki wplyw oddanie krwi moglo miec na moja forme...
wczoraj przebieglem polmaraton w pile, przygotowywalem sie do niego bardzo solidnie przez ostatnie 4msc. chcialem po raz pierwszy zlamac magiczne dla mnie 1h40. niestety tak sie zlozylo, ze w poniedzialek przed biegiem musialem oddac krew dla znajomego w szpitalu. czy to zdarzenie moglo miec jakis wplyw na moja forme? przybieglem na mete 4 min po planowanym czasie
wczoraj przebieglem polmaraton w pile, przygotowywalem sie do niego bardzo solidnie przez ostatnie 4msc. chcialem po raz pierwszy zlamac magiczne dla mnie 1h40. niestety tak sie zlozylo, ze w poniedzialek przed biegiem musialem oddac krew dla znajomego w szpitalu. czy to zdarzenie moglo miec jakis wplyw na moja forme? przybieglem na mete 4 min po planowanym czasie
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Z własnego doświaczenia to raczej tydzień przed biegiem nie powinno mieć to żadnego znaczenia
raczej prawdopoddobne jest to, że popełniłeś inne błędy/pogoda itp
raczej prawdopoddobne jest to, że popełniłeś inne błędy/pogoda itp
TATA MIKOŁAJA i OLI
Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest
http://www.TTSzczecin.pl
Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest
http://www.TTSzczecin.pl
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Zawsze pewną rolę mogą odegrać osobiste predyspozycje ale jeśli dobrze się do oddania krwi przygotowałeś (jako biegacz dietę pewnie i tak masz porządną, dużo pijesz i się wysypiasz - a to podstawa przy oddawaniu krwi) i w dniu oddania dostarczałeś organizmowi odpowiedniej ilości kalorii i płynów a do tego unikałeś wysiłku fizycznego to nie powinno to mieć znaczenia.
Niektórzy nawet twierdzą, że 2-3 dni po mają dodatkowego powera od 'świeżej krwii' ale to tylko mit, choć samopoczucie i nastawienie jest najważniejsze
Niektórzy nawet twierdzą, że 2-3 dni po mają dodatkowego powera od 'świeżej krwii' ale to tylko mit, choć samopoczucie i nastawienie jest najważniejsze

- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Badania mówią, że upust krwi do 0,5 litra nie ma negatywnego wpływu na wydolność
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
WoW !!!!!!!! Michał jest z nami !!!!!!!!!
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Śmiałeś myśleć że was zostawiłem i pojechałem sobie hen hen daleko. INTERNET JEST WSZEDZIE!!!!
Jestem na biezaco.
Jestem na biezaco.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
ja geberalnie nie odczuwałem różnicy w bieganiu po oddaniu krwi aż do ostatniego razu - przez tydzień nie mogłem dojść do siebie - biegało mi się fatalnie - być może nałożyło się też na to zmęczenie ciężkimi treningami. Generalnie staram się, na wszelki wypadek, oddawać krew przynajmniej dwa tygodnie przed zawodami.
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: n
Witam mam 17lat skończone w lutym w szkole jest ogłoszenie o tym i kolega ze szkoły potrzebuje krwi wyczytałem w internecie ze za zgodą rodziców mogę oddać krew lecz mam zawody za tydzień 3km i za 2 tygodnie 5km to będzie moje pierwsze oddanie krwi czy grozi mi jakieś mocne osłabienie podczas biegu ??
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
qwerty17 pisze:Witam mam 17lat skończone w lutym w szkole jest ogłoszenie o tym i kolega ze szkoły potrzebuje krwi wyczytałem w internecie ze za zgodą rodziców mogę oddać krew lecz mam zawody za tydzień 3km i za 2 tygodnie 5km to będzie moje pierwsze oddanie krwi czy grozi mi jakieś mocne osłabienie podczas biegu ??
MichalJ pisze:Badania mówią, że upust krwi do 0,5 litra nie ma negatywnego wpływu na wydolność
było parę postów wyżej, a ten co to pisał to swegto czasu był ekspertem bieganie.pl od treningu, konkretny człowiek
Krzysiek
- malvina-pe.pl
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:46:40
- Życiówka w maratonie: 03:55:47
- Kontakt:
A jest nadal ten limit, że jak się waży poniżej 50 kg, to nie można oddać? 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:59
- Życiówka w maratonie: 2:38:40
- Kontakt:
będąc w mocnym treningu donacja kolosalnie obniża formę startową
-
- Rozgrzewający Się
Zleży czy oddaje się osocze, koncentrat krwinek czerwonych, a moze koncentrat plytek. Najbardziej na wydolność oddechową (VO2max) wplywa oddanie krwinek czerwonych (zwieraja one nosnik tlenu - hemoglobine). Efekt ten najbardziej nasilony jest w pierwszej dobie, w każdej kolejnej maleje. Ile dokładnie on trwa zależy od wielu czynników (infekcji, plci, wieku). Mówi się, że wydolność jest obniżona przez co najmniej tydzień.
kilka linkow do zrodel:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1711 ... t=Abstract
http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs ... Z0_HaJ7IWZ
kilka linkow do zrodel:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1711 ... t=Abstract
http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs ... Z0_HaJ7IWZ
Ostatnio zmieniony 23 maja 2013, 00:18 przez futomag, łącznie zmieniany 2 razy.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Co rozumiesz przez kolosalnie? jak mżesz podać jakieś dane (najlepeiej) liczbowe lub odczuciowe jak to było u Ciebie. Jestem ciekawy porównania z tym co napisał MMaurice pisze:będąc w mocnym treningu donacja kolosalnie obniża formę startową
Poznałem Michała i wiem, ze jeśli odwłał sie do badań to takie były i mu wierzę. Ciebie kojarze z forum i też zawsze sprawiasz wrażenie , że wiesz o czym piszeszMichalJ pisze:Badania mówią, że upust krwi do 0,5 litra nie ma negatywnego wpływu na wydolność

Krzysiek