Chapati
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Odkąd zrobiłem sobie takie chlebki nic innego nie jem już na śniadanie. Rewelacja z dżemem. Sycące, zdrowsze niż pieczywo ze sklepu, proste i szybkie.
200gr mąki razowej
130-150ml wody
trochę soli
Zagniatamy, dzielimy na 3-4 kuleczki i wałkujemy. Układamy na lekko dymiącej patelni na sporym ogniu. Ciasto przygniatamy do patelni aby porobiły się bąbelki. Analogicznie dla drugiej strony. 10 minut roboty. Polecam, bo jest pyszne.
200gr mąki razowej
130-150ml wody
trochę soli
Zagniatamy, dzielimy na 3-4 kuleczki i wałkujemy. Układamy na lekko dymiącej patelni na sporym ogniu. Ciasto przygniatamy do patelni aby porobiły się bąbelki. Analogicznie dla drugiej strony. 10 minut roboty. Polecam, bo jest pyszne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Podpłomyk
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Na pewno lepsza rzecz od przemysłowego chleba. Czy lepsza od własnoręcznie pieczonego chleba na zakwasie? Nie wiem.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tego nie porównuję. Wyszukałem coś co można zrobić w podobnym czasie co przygotowanie każdego innego śniadania. Szybko i smacznie.klosiu pisze:Na pewno lepsza rzecz od przemysłowego chleba. Czy lepsza od własnoręcznie pieczonego chleba na zakwasie? Nie wiem.
Zachęcam do prób

- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Fakt że kiedyś upiekłem sobie takie placki na czterogodzinny trening rowerowy i sprawiły się lepiej niż batony. Szedłem jak burza cały czas
.
W sumie nic dziwnego, skrobia cała jest przerabiana na glukozę, bez jakiejś zbędnej fruktozy itp. Tylko zapijać wodą i napierać
.

W sumie nic dziwnego, skrobia cała jest przerabiana na glukozę, bez jakiejś zbędnej fruktozy itp. Tylko zapijać wodą i napierać

The faster you are, the slower life goes by.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Na czym smażysz, na oliwie?
- mungo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 3:23:50
- Kontakt:
Wygląda bardzo ciekawie. Sól obowiązkowa? Nienawidzę solić czegokolwiek. I sprawdzałeś ile czasu utrzymują względną świeżość?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
A mąka orkiszowa pełnoziarnista nada się też ?
-
- Zaprawiony W Bojach
Sprawdzałem już praktycznie na każdej. Dobre wychodzą. Najlepsze na mieszance razowej z żytnią 50/50. Orkiszowa będzie bardzo dobrakisiel1992 pisze:A mąka orkiszowa pełnoziarnista nada się też ?

PS: jak się doda kapkę oleju to nie trzeba później sypać mąki do wyrabiania ciasta. Nie będzie się przyklejać do stołu.
PS: chlebki takie mają dużo wartości odżywczych w postaci minerałów. Ostatnio nawet przestała mi drgać powieka. Pewnie uzupełniłem braki