Chapati

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1337
Rejestracja: 10 cze 2009, 16:59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odkąd zrobiłem sobie takie chlebki nic innego nie jem już na śniadanie. Rewelacja z dżemem. Sycące, zdrowsze niż pieczywo ze sklepu, proste i szybkie.
200gr mąki razowej
130-150ml wody
trochę soli

Zagniatamy, dzielimy na 3-4 kuleczki i wałkujemy. Układamy na lekko dymiącej patelni na sporym ogniu. Ciasto przygniatamy do patelni aby porobiły się bąbelki. Analogicznie dla drugiej strony. 10 minut roboty. Polecam, bo jest pyszne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1565
Rejestracja: 09 lut 2012, 12:07
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podpłomyk
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3196
Rejestracja: 05 lis 2006, 18:03
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Poznan

Nieprzeczytany post

Na pewno lepsza rzecz od przemysłowego chleba. Czy lepsza od własnoręcznie pieczonego chleba na zakwasie? Nie wiem.
The faster you are, the slower life goes by.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1337
Rejestracja: 10 cze 2009, 16:59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Na pewno lepsza rzecz od przemysłowego chleba. Czy lepsza od własnoręcznie pieczonego chleba na zakwasie? Nie wiem.
Tego nie porównuję. Wyszukałem coś co można zrobić w podobnym czasie co przygotowanie każdego innego śniadania. Szybko i smacznie.

Zachęcam do prób :oczko:
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3196
Rejestracja: 05 lis 2006, 18:03
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Poznan

Nieprzeczytany post

Fakt że kiedyś upiekłem sobie takie placki na czterogodzinny trening rowerowy i sprawiły się lepiej niż batony. Szedłem jak burza cały czas :).
W sumie nic dziwnego, skrobia cała jest przerabiana na glukozę, bez jakiejś zbędnej fruktozy itp. Tylko zapijać wodą i napierać :).
The faster you are, the slower life goes by.
camaieu89
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 48
Rejestracja: 20 mar 2012, 07:54
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawe... robiłam już chleb z drożdży i otrębów, więc Twój "przepis" z pewnością wykorzystam. Miła alternatywa dla owsianki :oczko:
hqvkamil
Wyga
Wyga
Posty: 145
Rejestracja: 16 kwie 2013, 19:14
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Bieszczady

Nieprzeczytany post

Na czym smażysz, na oliwie?
Profil Endomondo
Profil Strava


#bieganie #plywanie #szosa #skyrunning #ultrabiegi FAN!
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1337
Rejestracja: 10 cze 2009, 16:59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na niczym. Po prostu kładę na bardzo rozgrzaną patelnię teflonową.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1241
Rejestracja: 16 gru 2012, 17:18
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To już lepiej na stalowej. Teflonu nie bardzo należy rozgrzewać do wysokich temperatur.

Jak wałkujesz ciasto, przez folię czy z mąką na blacie?
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1337
Rejestracja: 10 cze 2009, 16:59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mąką na blacie :oczko:
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1241
Rejestracja: 16 gru 2012, 17:18
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za przepis! Sprawdziłem dziś na resztce ciasta od wege pizzy, na patelni żeliwnej.
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 576
Rejestracja: 12 lip 2012, 22:21
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Lokalizacja: Jastarnia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wygląda bardzo ciekawie. Sól obowiązkowa? Nienawidzę solić czegokolwiek. I sprawdzałeś ile czasu utrzymują względną świeżość?
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1337
Rejestracja: 10 cze 2009, 16:59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sól oczywiście nieobowiązkowa. Ja dodaję, bo lubię. Świeżości nie sprawdzałem, ponieważ robię tyle ile akurat chcę zjeść. Aczkolwiek wychodzą miękkie. Myślę, że 2 dni spokojnie wytrzymają.
kisiel1992
Wyga
Wyga
Posty: 65
Rejestracja: 03 gru 2012, 18:40
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A mąka orkiszowa pełnoziarnista nada się też ?
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1337
Rejestracja: 10 cze 2009, 16:59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kisiel1992 pisze:A mąka orkiszowa pełnoziarnista nada się też ?
Sprawdzałem już praktycznie na każdej. Dobre wychodzą. Najlepsze na mieszance razowej z żytnią 50/50. Orkiszowa będzie bardzo dobra :taktak:

PS: jak się doda kapkę oleju to nie trzeba później sypać mąki do wyrabiania ciasta. Nie będzie się przyklejać do stołu.
PS: chlebki takie mają dużo wartości odżywczych w postaci minerałów. Ostatnio nawet przestała mi drgać powieka. Pewnie uzupełniłem braki :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ