przymierzam się powoli do zakupu nowych butów, zdaję sobie sprawę, że przez internet nie jesteście w stanie podać mi idealnej recepty, ale chciałbym się przygotować przed pójściem do sklepu, chociażby po to żeby nie wciśnięto mi czegoś co ładnie wygląda, dużo kosztuje, a jakościowo jest bublem.
Zaczynając bieganie niemal zupełnie "na czuja", kupiłem po przecenie Nike Dual Fusion st2 ( http://www.freerunau.com/nike-dual-fusi ... -p-44.html ). Biega mi się w nich bardzo dobrze, są dla mnie wygodne. Przed ich zakupem biegałem kilka razy w "halówkach"

Co do mojej "specyfikacji" to: 180cm, 73-74kg (stale spada, docelowo pod koniec czerwca chcę ważyć 68-70 i tę wagę już utrzymywać), obecnie biegam koło 40km/tydzień (teraz systematycznie zwiększam do 50-60 - zobaczymy jak będzie szło), orientacyjnie 60% po asfalcie, 30% po lasach i pozostałe 10% inne nawierzchnie (głównie twarde: chodnik, kostka). Startowałem póki co w jednej połówce, planuję w tym roku jeszcze na pewno jedną dyszkę i jesienią kolejną połówkę, w przyszłym roku pewnie zaliczę 4-5 startów (dyszki i połówki), ale to chyba jeszcze nie ten etap żeby kupować osobne "startówki".
Słabo znam się na pronacji/supinacji. W dzieciństwie miałem płaskostopie, ale chodziłem na ćwiczenia korekcyjne i nosiłem wkładki, dzisiaj tylko jak chodzę w jakichś zupełnie płaskich butach to mam wrażenie że lekko stopa mi ucieka do środka. W teście z odciskiem stopy na kartce wyszedł mi kształt neutralny (zdaję sobie sprawę z niedoskonałości tego testu). Dodam, że mam dość szeroką stopę, wszelkie buty narciarskie, rolki, łyżwy, zawsze mnie cisną po bokach, kiedyś usłyszałem że Nike robi najszersze buty. Ile w tym prawdy nie wiem, ale to było moje jedyne kryterium przy wyborze pierwszych butów i akurat w moim przypadku się sprawdziło, jednak nie upieram się przy Nike, nie przywiązuję zbytniej wagi do marki.
Górna granica cenowa to 400zł, najchętniej jednak zmieściłbym się w 300 :P. Chyba, że może polecicie zakup dwóch par butów np. szosówek i terenówek, wtedy rozważyłbym większy wydatek.
Pozdrawiam,
MW