Jak jeść? Wytrzymałość, kondycja, waga

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
abel
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Mam 18 lat i biegam od pół roku z Nike+ Running. Przebiegłem na razie 330 km.
Obecnie mam 173 cm wzrostu i ważę 58-59 kg.
Biegać zacząłem aby schudnąć i poprawić szybkość w piłce nożej, którą trenuje (teraz już amatorsko, ale gram co 2/3 dni + liga w niedziele).
Od miesiąca biegam 4 razy w tygodniu. Wszystko w porządku, lecz ostatnio zacząłem tracić siły. Nie mam siły aby kopnąć piłkę, dośrodkować nie mówiąc już o bieganiu. Jeszcze 2 tygodnie temu potrafiłem wyprzedzić każdego, a od kilku dni nie mam sił na nic.
Myślę, że jest to spowodowane dietą, przy okazji chciałbym się was zapytać co o tym sądzicie?

Śniadanie: 1 kromka chleba z serem lub szynką
II śniadanie: to samo + jabłko
Obiad: no tu jest więcej wariantów.
1. Schabowy + ziemniaki + surówka
2. Warzywa gotowane
3. Jajko sadzone + ziemniaki + kefir
4. Jakaś zupa
5. Placki ziemniaczane
Mniej więcej tak to wygląda.
Kolacja: Zupa z płatkami lub jakies 2 kromki chleba, nie jem dziennie kolacji tylko co 2 dni
W między czasie pomiędzy posiłkami zjem jeszcze jabłko i pomarańczę.

Od momentu jak biegam schudłem 4 kg. Ważyłem 62kg, a teraz 58kg. Wszystko okej, tylko czy dam rade biegać z takim sposobem żywienia i nie zasłabnę gdzieś po 5km. Co sądzicie?
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

No jak głodujesz to co się dziwić, że nie masz siły. Jak podwoisz to co jesz to siły wrócą.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

słaby nie jesteś od samego biegania, bo biegasz bardzo mało. 330 km na pół roku, to daje jakieś ~ 13 km tygodniowo średnio. to tyle co nic.
Go Hard Or Go Home
abel
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Oczywiście pomijam to, że zima była do kwietnia i biegałem wtedy kiedy były najlepsze warunki.
Na marginesie dodam, że te 330km zrobiłem w 47 biegach, na razie jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość :p
Albo zacznę więcej jeść, albo poczekam chwilę i może to osłabienie samo przejdze :D
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

abel pisze:iegać zacząłem aby schudnąć i poprawić szybkość w piłce nożej, którą trenuje (teraz już amatorsko, ale gram co 2/3 dni + liga w niedziele).
Od miesiąca biegam 4 razy w tygodniu.
Bez sensu, moim zdaniem. Przy wadze 62 kg miałeś BMI ok. 20.7, w tej chwili masz 19.4, czyli masz niedowagę. Widziałeś kiedyś dobrego cherlawego piłkarza ? Cherlaki biegają maratony :hahaha: Nie tędy droga. Musisz wyglądać bardziej jak sprinter, czyli Bolt. Przytyj i nabierz mięśni !
krunner
owiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

krunner, zobacz Oscara w Chelsea ;)
Swoją drogą, aż dziw, że nie zalecili mu zwiększenia masy szczególnie, że gra w PL.

Musisz jeść więcej i rozsądniej. Jest sama tematów na forum, ale żadne zbijanie wagi, wręcz konieczne abyś nabrał trochę masy mieśniowej. Tylko wszystko na spokojnie, żeby wraz ze zwiększeniem masy nie zatracił szybkości.
A wysypiasz się ostatnimi czasy?
abel
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No właśnie nie wysypiam sie w ostatnim czasie. Możliwe ze to jest spowodowane tym osłabieniem. Ogólnie to postanowiłem zostać na poziomie 58kg. Dzisiaj jak wrócę ide biegać i zobaczymy jak to będzie ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ