Co czytacie, gdy nie biegacie :)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
det_gittes
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:14
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A ja po wysłuchaniu audiobooków Raymonda Chandlera teraz wziąłem się za papierowego Dashiella Hammetta, właśnie czytam Red Harvest - klimat podobny do tego, jaki czuć w świetnej adaptacji Piwowskiego "Kłopoty to moja specjalność" z Jerzym Dobrowolskim w roli Philipa Marlowa.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Leemonca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Czytam wszystko co mi wpadnie w ręce.

Ostatnio na przemian - sagę "Pieśń Lodu i Ognia" G.R.R. Martina - wspaniała odskocznia od "szarej rzeczywistości"
z "Anną Kareniną" Tołstoja - ehhh... to były czasy, oraz jednym tchem - "Biegiem przez życie" J. Skarżyńskiego - teraz "wysysam" informacje z poszczególnych jej rozdziałów :hej:

Poza tym wszelkie horrory S.King, Masterton, Koontz,

Niedawno przeczytałam "50 twarzy Greya" E.L.James - fajnie czytało się do połowy, później książka staje się przewidywalna. Pozostałych części nie chcę czytać... Ale... Pan Grey - ciekawa osobowość :hej:

W jaki sposób wybieracie lektury?? Na chybił - trafił, z polecenia... szperacie w księgarniach, bibliotekach?? Ja dużo czasu spędzam w bibliotece przeglądając autorów i tytuły... Może są jakieś ciekawe portale przedstawiające autorów i tytuły?
Ból jest przejściowy. Duma trwa wiecznie.
Autor nieznany

Blog
Komentarze
Endomondo
grastabakalator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czytam zawsze kilka książek na raz i zawsze z różnych, odległych od siebie galaktyk. Z racji biegania przekonałem się również do audiobooków. Polska oferta nadal jest skromna, ale mogę polecić Houellebecq Michel - Poszerzenie pola walki. Dobra lektura, choć styl autora nie każdemu może się spodobać.

Z papierowych, obecnie na półeczce leży:

Książe, Machiavelli
Przypowieść, Faulkner
Podróże między kobiecością a męskością, Chybicka
Od edukacji sportowej do olimpijskiej, Błajet
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Też niespodziewanie wciągnęła mnie saga Martina a zaczęło się od przesłuchania "Gry o tron" na mp3 podczas biegania - Gra była fajnie zrobiona bo w formie powieści dźwiękowej z wieloma rolami aktorskimi (świetny Braciak jako Tyrion), szkoda, że tak podano tylko ten tom ale czyta się też dobrze i mimo pokaźnych rozmiarów ksiąg idzie to szybciutko.
A czeka już na mnie głośne "Wyznaję" Cabree

A co do:
Houellebecq Michel - Poszerzenie pola walki - dobra pozycja niemniej daleko jej do najlepszych książek tego autora czyli "Cząstki elementarne" i "Platforma" - to klasyka współczesnej prozy europejskiej i te gorąco polecam
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Leemonca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja muszę wypróbować bieganie z książką... w formie mp.3 oczywiście :hej:
Ból jest przejściowy. Duma trwa wiecznie.
Autor nieznany

Blog
Komentarze
Endomondo
lepkareka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:48

Nieprzeczytany post

Czytam klasykę, czyli "Przygody dobrego wojaka Szwejka" :D
Maraton - 3:45

„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
Awatar użytkownika
mclakiewicz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja jestem jednym z tych, którzy podnoszą narodową średnią - około 50 książek rocznie papierowe i audio - wolę te pierwsze.
Ostatnio zaczytuję się w rosyjskich kryminałach Aleksandry Marininy o Anastazji Kamieńskiej. Autorka sama była milicjantką, więc są bardzo realistyczne - można poczuć klimat Rosji tuż po zmianie ustroju. Sama fabuła też jest dobra z zaskakującymi finałami.
BLOG KOMENTARZE

Obrazek

5 km - 23:49
10 km - 46:32
Półmaraton - 1:43:53
Maraton - 4:16:15
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Guy Grieve "Zew Natury. Moja ucieczka na Alaskę." oraz przewodniki o Kanadzie.

Ciągnie wilka do lasu :)
adimg19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:10:00

Nieprzeczytany post

Ostatnio były to "Gra o Tron" i "Starcie Królów" George'a R.R. Martina, a dziś na Kindle znalazł się pierwszy tom Nawałnicy Mieczy. Zabieram się za niego jak tylko skończę czytać "Żar" Dariusza Rosiaka. Polecam - otwiera oczy na temat pomocy charytatywnej dla Afryki i działań ONZ. Pokazuje, że ma to niewiele wspólnego z pomocą, a niejednokrotnie zebrane pieniądze służą do zakupu broni dla lokalnych kacyków i dyktatorów. W kolejce czeka też "Podręcznik przygody rowerowej" Anny i Roberta Maciąg - książka dla tych wszystkich, którzy planują dłuższe wyprawy rowerowe.

Polecam też "Bezsenność w Tokio" Marcina Bruczkowskiego - jak kogoś interesuje Japonia z punktu widzenia Polaka, który spędził tam z wieloma przygodami 10 lat. Książka napisana z ogromnym poczuciem humoru.
Obrazek
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja polecam "Niełatwy Dzień" Marka Owen'a. Świetna pozycja dla wszystkich, którzy lubią klimaty wojskowe, jednostki specjalne, tajne akcje itp. Książka napisana przez członka DEVGRU, który opisuje wiele operacji łącznie z zabiciem Osamy Bin Ladena (w sumie główny temat tej książki). Bardzo mi się podobała- 8/10. Czatuję obecnie na "Dogonić Kenijczyków", ale w empiku i księgarni, którą dziś odwiedziłem nie mieli niestety.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

mclakiewicz pisze:Ja jestem jednym z tych, którzy podnoszą narodową średnią - około 50 książek rocznie papierowe i audio - wolę te pierwsze.
Ostatnio zaczytuję się w rosyjskich kryminałach Aleksandry Marininy o Anastazji Kamieńskiej. Autorka sama była milicjantką, więc są bardzo realistyczne - można poczuć klimat Rosji tuż po zmianie ustroju. Sama fabuła też jest dobra z zaskakującymi finałami.
Będę musiał spróbować. Bardzo mi przypadły do gustu powieści Borysa Akunina też o policjantach rosyjskich, ale to jeszcze z czasów carskich :)
Krzysiek
Awatar użytkownika
Boberek_21
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1g16m38s

Nieprzeczytany post

No to nie bedę oryginalna - Saga Pieśni Lodu i Ognia (obecnie połowa Tańca ze Smokami cz.1 wiec już końcówka)
Oprócz tego jestem wielką fanką Harrego Pottera od lat najmłodszych (mam pierwsze polskie wydania czyli z czasów gdy o Potterze było cicho) i raz w roku lubię wrócić do Hogwartu.
Wstyd się przyznać ale i Saga Zmierzch mi się podoba (film już mniej)

Wojciechowska "Kobieta na Krańcu Świata",
Kryminały Chmielewskiej

W planach na ten rok mam Trylogie Tolkiena ale razem z Hobbitem i Silmarillionem.
Powiedz mi że coś jest niemożliwe a udowodnię Ci jak bardzo się mylisz!

Moje ENDOMONDO
Blogowo
Komentarze do moich wypocin
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Bezsenność w Tokio" jest nawet fajne, chociaż momentami trąci nieco grafomanią ;) Nie przeszkadza to aż tak bardzo, ale nie należy się tutaj spodziewać nie wiadomo jakiej reporterskiej roboty. Z książek o Japonii ciekawa jest też "Tatami kontra krzesła" Rafała Tomańskiego.

Ja ostatnio czytam "Urodziłam się dziewczynką". 7 pisarzy pisze o problemach kobiet w krajach takich jak Togo, Ghana, Sierra Leone czy Brazylia.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
szelma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mclakiewicz pisze:Ostatnio zaczytuję się w rosyjskich kryminałach Aleksandry Marininy o Anastazji Kamieńskiej. Autorka sama była milicjantką, więc są bardzo realistyczne - można poczuć klimat Rosji tuż po zmianie ustroju. Sama fabuła też jest dobra z zaskakującymi finałami.
Też lubię Marininę, aczkolwiek nie wszystkie książki trzymają poziom. Ja ostatnio robię sobie powtórkę z Chmielewskiej - tak dla porannej rozrywki w drodze do pracy :usmiech: A wcześniej był Douglas Adams mój ukochany i Dirk Gently's Holistic Detective Agency - jak komuś podpasowały klimaty Hitchhiker's Guide, to polecam i to :usmiech: Wątek zaklinowanej na schodach sofy jest przeboski :hej:
Awatar użytkownika
Doroteczka
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 58:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czytam właśnie sobie "Kafka nad morzem" H. Murakamiego. Potem czeka "Ostatni maraton" Piotra Kuryło, książka o kobietach Hitlera :)
Dalej, wyżej i na przekór!! http://bliczek.pl :)
ODPOWIEDZ