Waga z pomiarem tłuszczu za ~100pln

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
RuCl3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!

Czy wagi za około 100pln są wiarygodne, jeśli chodzi o sprawdzanie zawartości tkanki tłuszczowej? Nie chodzi mi specjalnie o bezwzględny wynik, czy to będzie 20% czy 30% to nie ma takiego wielkiego znaczenia. Liczy się dla mnie, by pozwalała obserwować wiarygodnie spadek bądź wzrost, powiedzmy w ramach tygodniowych, na podstawie codziennych pomiarów i ich analizy.

Jeśli tak, czy może ktoś polecić jakiś sprawdzony model?

Z góry dzięki!
PKO
matrix_991
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Są o kant dupy dokładne :)

Kup sobie kolego fałdomierz jak chcesz jako tako pomierzyć fat. Metoda i tak niedoskonała, ale lepsza niż waga.
RuCl3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki! Myślałem, że może jakaś dyskusja się wywiąże, ale widać wszyscy są zgodni :P
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

RuCl3 pisze:Dzięki! Myślałem, że może jakaś dyskusja się wywiąże, ale widać wszyscy są zgodni :P
Tu nie ma nad czym dyskutować. Za porządną i, co najważniejsze, dającą wiarygodne wyniki wagę trzeba słono zapłacić.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Problem z tego typu wagami, które puszczają przez ciało impuls elektryczny jest taki, że są mało dokładne a każde odwodnienie czy zbyt duże nawodnienie sprawia, że pomiar jest przekłamany:)
owiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Eddie pisze:Problem z tego typu wagami, które puszczają przez ciało impuls elektryczny jest taki, że są mało dokładne a każde odwodnienie czy zbyt duże nawodnienie sprawia, że pomiar jest przekłamany:)
Do tego odnosił się post użytkownika fnowak77.

A tak poza tematem, to która właściwie będzie najdokładniejsza waga? Taka starego typu u lekarza (z odważnikami) czy jakaś turbomaszyna?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

owiec pisze:
Eddie pisze:Problem z tego typu wagami, które puszczają przez ciało impuls elektryczny jest taki, że są mało dokładne a każde odwodnienie czy zbyt duże nawodnienie sprawia, że pomiar jest przekłamany:)
Do tego odnosił się post użytkownika fnowak77.

A tak poza tematem, to która właściwie będzie najdokładniejsza waga? Taka starego typu u lekarza (z odważnikami) czy jakaś turbomaszyna?

Chyba mylisz pojęcia. Tutaj nie chodzi o to czy ta waga poda Ci dokładnie ile ważysz czy nie, bo to oferuje praktycznie każda waga łazienkowa. Nam w tym temacie chodzi o wagę która przeprowadzi analizę składu ciała. I do tego już jest potrzebna solidna waga, której niestety za 100 złotych się nie kupi.

Podsumowując - dokładną masę ciała poda Ci praktycznie każda normalna, tania waga. Analizę ciała lepiej przeprowadzić u jakiegoś dietetyka lub w innym miejscu gdzie dostępny jest profesjonalny sprzęt.
owiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiem, że tutaj chodzi o wagę, która umożliwi pomiar tłuszczu, a nie zwykłą łazienkową.

A zapytałem, bo kolega ważąc się w domu przed wyjściem i po godzinie na siłowni (pijąc tylko trochę wody) miał wyniki różne o 1,5 kilograma. Dlatego byłem ciekaw gdzie można się zważyć będąc pewnym, że się waży tyle ile wskazuje urządzenie. ;)

[Dlatego napisałem "poza tematem"]
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I z tego wnioskujesz, że waga wskazuje źle? Przecież to raczej poszlaka na to, że dobrze! Przecież utrata 1,5l wody po godzinnym wysiłku to nic nadzwyczajnego i nic dziwnego, że waga wskazała 1,5kg mniej!
owiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy ja napisałem, że mniej? Wręcz przeciwnie, waga wskazywała więcej...
Poza tym, rozumiem, że mógłby utracić wodę wykonując przez dłuższy czas jakieś aeroby, ale wykonując ćwiczenia siłowe utrata wody będzie mniejsza. Chyba, że się źle wnioskuję.
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

owiec pisze:A czy ja napisałem, że mniej? Wręcz przeciwnie, waga wskazywała więcej...
OK, napisałeś "miał wyniki różne o 1,5 kilograma" - to nieprecyzyjne sformułowanie, zrozumiałem, że wskazywała mniej, bo to, że więcej, to byłoby dziwne. I w sumie - jest :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ