Jak często biegać?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
ozzyfan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Przepraszam jeśli temat się powtarza ale nie jestem w stanie przeczytać ponad 3 tys. wątków :)

Swoją przygodę z bieganiem zaczęłam od.. wczoraj :) 1 min biegu i 1 min marszu na zmiane i tak 7 razy. przyznam że bardzo mnie to zmęczyło zawsze bowiem miałam problemy z kondycją. Nie zniechęcam się jednak i nadal chcę biegać! Pytanie tylko ile razy w tygodniu? słyszałam ze maks 3-4 ale chciałabym szybciej zaobserwować efekty. Można więc częściej? Nie chciałabym przedobrzyć bo wiem że może to przynieść odwrotne skutki :usmiech:
PKO
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak dopiero zaczynasz tu jest plan dla Ciebie:

http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547

Początków nie przeskoczysz, co najwyżej możesz kontuzje załapać trenując zbyt często i intensywnie.

Wytrwałości życze !
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli następnego dnia po biegu będziesz się czuć dobrze i będziesz miała bardzo dużą ochotę na bieg, przy tak niedużym przebiegu/czasie treningu możesz biegać pięć razy w tygodniu, ale pamiętaj - podstawa to Twoje samopoczucie, jeśli danego dnia nie masz sił bądź chęci na trening: odpuść (byleby taka sytuacja nie miała miejsca codziennie).
Ważne jest też to, że w miarę wydłużania treningów (Twoim celem może być na razie pół godziny biegu) i zwiększania kilometrażu zmniejsz ilość treningów do czterech albo nawet trzech - żeby nie stało się to, o czym wspomniałaś w ostatnim zdaniu.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na początek 3-4 razy w tygodniu powinno wystarczyć. Z tym, że najlepiej abyś realizował jakiś plan - będziesz wiedział co masz robić każdego dnia. Z czasem myślę, że spokojnie możesz zwiększyć ilość dni treningowych jeżeli będziesz czuł taką potrzebę. Osobiście zaczynałem od 5 dni i po dzień dzisiejszy biegam 5 razy w tygodniu.

Pozdrawiam i powodzenia życzę. Niech nie zabraknie Ci motywacji :)
rufuz

Nieprzeczytany post

ozzyfan pisze:Witam. Przepraszam jeśli temat się powtarza ale nie jestem w stanie przeczytać ponad 3 tys. wątków :)

Swoją przygodę z bieganiem zaczęłam od.. wczoraj :) 1 min biegu i 1 min marszu na zmiane i tak 7 razy. przyznam że bardzo mnie to zmęczyło zawsze bowiem miałam problemy z kondycją. Nie zniechęcam się jednak i nadal chcę biegać! Pytanie tylko ile razy w tygodniu? słyszałam ze maks 3-4 ale chciałabym szybciej zaobserwować efekty. Można więc częściej? Nie chciałabym przedobrzyć bo wiem że może to przynieść odwrotne skutki :usmiech:
Szybciej to mozna sobie strzelic 50tke czystej :hahaha:
Cierpliwosc, systematycznosc oraz wytrwalosc inaczej sie chyba nie da :ble:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ