Cel: 3km w 10minut

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
interceptor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

chce zaczac na powrot przygode z bieganiem mam 20lat 61kg przy 172cm wzrostu kiedys bieglalem troche w klubie ale to bylo jakos 3 lata temu, nie wiem jak zaczac pierwsze treningi dawno nic nie robilem moj poziom na ta chwile jest 3:05-10 na km na 10km mysle 42-44minuty chce oczywiscie osiagnac 3km w 10minut a potem jak bede mial motywacje to nawet w 9min prosze o jakas porade bo trenuje dopiero tydzien zrobilem 6 dni w tygodniu po 8-10km OWB1 tempo 5min tak spokojnie na lajcie a potem 4 przebieszki i do domu
PKO
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hej ho,

może napisz na początek jak sobie rozplanowałeś najbliższe tygodnie albo jak je widzisz, i ewentualnie potem ktoś Cię skoryguje

A radę odnoście treningu mogę dać jedną: ciesz się bieganiem ;)
interceptor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

to przez ten caly miesiac planuje biegac 6x w tygodniu po 8-10km + 4 przebieszki po 80m tempo spokojne 5min na kilo czasami 4:50 z wiatrem jak jakas prosta wyjdzie, w polowie maja zaczalbym nowy plan
pon: owb1 40' + sb+ SPR
WT: OWB1 20' rozgrzewka + 2 przebiezki na rozruch + 20-30min biegu 4min na kilometr + potem nie wiem czy konczyc czy cos dac
sroda: tutaj moze owb1 40' + sztanga albo jakies inne gowno na wzmocnienie nog
czwartek:OWB1 40'+ zabawa biegowa nie wiem jakie odcinki na poczatek ale wydaje mi sie ze po prostu szybki bieg przez 1 minute z 8 serii + SPR
piatek: to samo co w poniedzialek
sobota: przerwa albo OWB1 50-60'
niedziela: to samo co we wtorek owb2 z crossem
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie jestem zbyt doświadczony, jednak na twoim miejscu na początku (czyli jak by nie patrzeć w tym wypadku w okresie wprowadzającym) samo bieganie ograniczył bym do 3-4 razy na tydzień. Resztę czasu poświęcił bym na ogólne wzmacnianie mięśni (i nie tylko nóg ale całego ciała), rozciąganie i ćwiczenia koordynacyjne.

Niech ktoś mądrzejszy się wypowie :)
interceptor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no czaje czekam na wypowiedz kogos bardziej doswiadczonego ale dzieki za samo udzielanie sie a moglbys wymienic jakie cwiczenia wykonywac? ;d
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z rozciągania całe kompendium masz tutaj http://bieganie.pl/?cat=280.
A różne ćwiczenia siłowe i wiele innych ciekawych informacji znajdziesz tutaj http://www.bieganie.pl/?cat=2
Z ćwiczeń siłowych polecam szczególnie ćwiczenia stabilności ogólnej (też są przykłady na powyższej stronie).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ