Otyły rozpoczyna trening.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Katharsys
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Za oknem słońce świeci, motywacji mam dużo i zmieniłem komputerowy tryb życia.

Co teraz?

Chciałbym zacząć biegać.

I moje pytanie brzmi: Czy w ogóle mogę?

Wiem, że biegać może każdy, nawet 250kg człowiek, lecz chodzi mi o kontuzje itd.

Nie jestem laikiem, jeśli chodzi o kondycję, bo można powiedzieć, że mam wyćwiczoną(cardio w miejscu - dom).
Czy jeśli zacznę biegać to jakich ewentualnych kontuzji mogę się spodziewać?
I drugie pytanie, a raczej ich zestaw(ponieważ nigdy nie biegałem, więc chcę sobie wszystko przygotować, ułożyć):
- Wiadomo, każdy ma inny gust muzyczny, ale z jaką muzyką najlepiej biegać, aby nie myśleć o zmęczeniu? Coś pomiędzy drum'n'bass a punk. Jakieś przykłady?
- Przeczytałem w miesięczniku MH, że przed bieganiem dobra jest L-Karnityna i kreatyna. Czy ktoś z was próbował?
- Lekkie buty do 160zł(jakie), czy zbierać na droższe?
- Co robić zaraz po treningu? Wchodzę do domu, łapię głębszy oddech, idę pod prysznic, czy jeszcze jakieś rozciąganie?
- Najlepszy sposób oddychania podczas biegania?
- Zielona herbata przed treningiem, czy kawa bez mleka?

Z góry przepraszam, za chaotyczne opisy, lecz spieszy mi się, a bardzo mi zależy na waszych poradach...

Pozdrawiam!

PS. Zapomniałem dodać, że celem biegania jest spalenie tłuszczu, ale to chyba wiadome :)
PKO
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powodzenia. I zachęcam do czytania portalu oraz forum. Na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :-)
Awatar użytkownika
adampl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej,
Jestem początkujący, biegam od około miesiąca i też mam parę zbędnych kilogramów ;)
Czy w ogóle mogę?
Jeżeli nie masz żadnych dolegliwości zdrowotnych i jesteś w wieku do 40 lat to śmiało możesz biegać. Jeżeli nie jesteś pewien swojego stanu zdrowia, to zrób EKG i skonsultuj swój pomysł z lekarzem.
Czy jeśli zacznę biegać to jakich ewentualnych kontuzji mogę się spodziewać?
Wszystkich związanych z aparatem ruchu, ale bez obaw jeżeli nie będziesz robić nic na siłę i będziesz biegać dopóki czujesz się komfortowo to nie musisz obawiać się kontuzji. Jeżeli po treningu albo następnego dnia będzie Ciebie coś lekko pobolewać to po prostu zrób sobie 1-2 dni przerwy.
Wiadomo, każdy ma inny gust muzyczny, ale z jaką muzyką najlepiej biegać, aby nie myśleć o zmęczeniu? Coś pomiędzy drum'n'bass a punk. Jakieś przykłady?
Ja słucham tego co lubię i na co w danej chwili mam ochotę. W tej chwili na mojej playliście mam O.N.A., Rihanna'e, Justina Timberlake'a ;)
Przeczytałem w miesięczniku MH, że przed bieganiem dobra jest L-Karnityna i kreatyna. Czy ktoś z was próbował?
Kreatyna jest raczej dla kulturystów, zastanawiam się jakie może mieć zastosowanie dla biegaczy. Z kolei L-kartyninę mam i stosowałem, ale ciężko mi ocenić jej działanie, nie widzę żadnych widocznych efektów. Moim zdaniem to strata pieniędzy. Lepiej wydać pieniążki na białko serwatkowe w celu suplementacji na rozwój i odbudowę mięśni. Efekty po stosowaniu białka są widoczne, szczególnie jeżeli połączysz bieganie z ćwiczeniami hantelkami.
Lekkie buty do 160zł(jakie), czy zbierać na droższe?
Ja kupiłem buty z porządną amortyzacją Nike Lunarglide+ 4 niestety kosztowały więcej niż 160zł. Nie wyobrażam sobie ze swoją nadwagą biegać w zwykłych butach bez amortyzacji, ale może się da, nie wiem. Ja wolę nie ryzykować zniszczenia stawów.
Co robić zaraz po treningu? Wchodzę do domu, łapię głębszy oddech, idę pod prysznic, czy jeszcze jakieś rozciąganie?
Ja się schładzam czyli po treningu maszeruję przez kilka, kilkanaście minut i gdy czuję sztywność w mięśniach albo jakiś ból to zatrzymuję się i rozciągam. Nie robię jakiegoś specjalnego rozciągania za każdym razem, ale zamierzam to robić gdy tylko będę bardziej intensywnie trenować.
Najlepszy sposób oddychania podczas biegania?
Ja oddycham normalnie przez nos i usta. Mam krzywą przegrodę i raczej nie wyobrażam sobie oddychać tylko przez nos. Oddychaj tak aby nie łapała Ciebie zadyszka.
Zielona herbata przed treningiem, czy kawa bez mleka?
Kawa bez mleka wypłukuje magnez, więc to nie najlepszy pomysł. Co do zielonej herbaty to warto ją pić przez cały dzień, wspomaga spalanie kalorii.
Awatar użytkownika
Katharsys
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi :)

Co do zielonej herbaty, to piję ją nieustannie, tylko tak pobocznie spytałem, czy ma jakiś specjalny wpływ na bieganie.

Co do butów, to mogę wydać trochę więcej.

A wiesz może, jakie zapotrzebowanie kalorii w czasie redukcji tłuszczu jest dla 114kg'owego, 180cm'owego 20 latka?

Wyczytałem w MH, że na spalenie, trzeba mieć ok 1000, więc spokojnie mogę podzielić 4 posiłki na 250 kalorii.

Ale czy to nie za mało?
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Katharsys pisze:Wyczytałem w MH, że na spalenie, trzeba mieć ok 1000, więc spokojnie mogę podzielić 4 posiłki na 250 kalorii.
Ale czy to nie za mało?
1000 kalorii dziennie? To jest głodowa dawka nawet jakbyś żadnego sportu nie uprawiał! MH jest wydawane dla zysku, i często można tam wyczytać różne dziwne rzeczy, bardzo dziwne. Według różnych kalkulatorów Twoje zapotrzebowanie kaloryczne to ok. 3500. Licz kalorie i pilnuj żeby bilans był ujemny, ale nie drastycznie bo nie będziesz miał siły nawet pobiegać.
Katharsys pisze:Lekkie buty do 160zł(jakie), czy zbierać na droższe?
Za 160zł bez problemu kupisz dobre buty.
Katharsys pisze:Co robić zaraz po treningu? Wchodzę do domu, łapię głębszy oddech, idę pod prysznic, czy jeszcze jakieś rozciąganie?
Tak jak kolega wyżej napisał, dobre jest jakieś schłodzenie, a potem rozciąganie.
Katharsys pisze:- Najlepszy sposób oddychania podczas biegania?
Najlepszy sposób - komfortowy :ble: Podejrzewam że jedynym komfortowym dla każdego jest oddychanie ustami, tak powinno się oddychać.
Awatar użytkownika
Katharsys
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może i jest wydawane dla zysku, ale co nie jest... A poza tym 10zł miesięcznie to dla mnie zerowy wydatek, więc nie ma problemu :)

A wiesz może, czy w Decatlonie byłyby jakieś buty do biegania za ~160zł?

I jakie zapotrzebowanie na ujemnym byłoby dobre? 3k? 2500?
Awatar użytkownika
adampl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

1000kcal to zdecydowanie za mało. Za pomocą jakiegoś kalkulatora możesz określić swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, na moje oko potrzebujesz około 2500kcal (przy założeniu, że nie ćwiczysz). Teraz powinieneś przyciąć z tego około 700-800kcal dziennie czyli zostaje 1700-1800kcal. Ogranicz spożycie węglowodanów do 200g dziennie i stopniowo zmniejszaj ich ilość o 10g co dwa tygodnie. Zwiększ ilość wartościowego białka czyli indyk, kurczak, jajka bez żółtek, serki wiejskie, twarogi itp. Zaopatrz się również w białko serwatkowe i po treningu pij shake'a.

Oczywiście taka ilość węglowodanów to za mało, żeby biegać maratony ale jeżeli chodzi o redukcje to nie ma lepszego sposobu niż przycięcie węgli. W moim przypadku taka dieta spowodowała spadek masy ciała o 18kg, bez ćwiczeń areobowych, biegania itp.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W MH na pewno nie było napisane, że trzeba przyjmować 1000 kcal dziennie. Najniższa wartość, jaką u nich przez całe życie widziałem to 2000 kcal jako minimum - a czytuję regularnie i pismo, i stronę internetową (na marginesie, pismo naprawdę trzyma poziom IMHO).
Zapewne (czytałem cały numer, pamiętam artykuł, ale nie na tyle dokładnie, by być pewnym) chodziło o dawkę kalorii o tysiąc mniejszą, niż potrzebujesz. Czyli jeśli potrzebujesz 4000, to 3000, a jeśli potrzebujesz 3000, to 2000 kcal. Jednocześnie sportem zwiększasz zapotrzebowanie, więc z 3000 wchodzisz na np. 3500, więc wystarczy, że zmniejszysz ilość spożywanych kcal jedynie o 500 (bo 3500-1000=2500, a 3000-2500=500). Trochę pokręciłem, mam nadzieję, że zrozumiałe.
Inna sprawa, że jestem wielkim wrogiem bilansu kalorycznego i na Twoim miejscu, zamiast nieustannie liczyć kalorie, po prostu wywaliłbym w diabły wszystkie słodycze, fast-foody, niezdrowe produkty - o ile jadłeś chociaż jeden taki produkt w ciągu dnia, samo wyrzucenie go to zysk co najmniej -200 kcal pochodzących prawie wyłącznie z cukrów prostych, sacharozy bądź niezdrowych tłuszczów. Jeśli jesz więcej takich dań, możesz zyskać ponad -1000 kilokalorii. Robi wrażenie, jak na jedną zmianę w jadłospisie, nie?

Kawa czy zielona herbata?
Dla Ciebie - zdecydowanie zielona herbata. Możesz jej pić bardzo dużo, i każda kolejna filiżanka będzie z korzyścią dla zdrowia i spalania tłuszczu. Nie jest to jednak tak, że kawy masz unikać całkowicie: ona podkręca metabolizm jeszcze bardziej, do tego naprawdę pomaga w biciu rekordów (ja np. mój w podciąganiu ustanowiłem po filiżance espresso ;D). Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać - wypłukiwanie magnezu to fakt, do tego możesz się uzależnić. Sądzę, że jedna filiżanka raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a pomoże.
Pamiętaj też o czerwonej herbacie. To ona jest największym sprzymierzeńcem w walce z kilogramami. Niezależnie od podkręcania metabolizmu, reguluje ona gospodarkę tłuszczową. Nawet, jeśli jedyną zmianą, jaką wprowadzisz, będzie kilka filiżanek herbaty czerwonej dziennie, schudniesz.

Kreatyna, L-karnityna?
Nie. W MH pisali, że przed treningiem warto, ale to tylko jeśli chcesz podkręcić osiągi. Twoim celem nie ma być podkręcanie osiągów, tylko zrzucanie kilogramów - do tego te suplementy nie są Ci potrzebne. W ogóle nie są nikomu, a przy odchudzaniu jeszcze bardziej. :D
Adam słusznie pisze, że białko serwatkowe to dobra sprawa - ale absolutnie nie kupuj suplementów z nim! Po co, kiedy takie bardzo wysokiej jakości białko masz w serku wiejskim (nie wybieraj lekkich), jogurcie naturalnym (nie wybieraj odtłuszczonych), serze żółtym (nie jedz go zbyt wiele, bo ma +/- 27 g tłuszczu/100 gramów; mimo to nie wybieraj odtłuszczonego), serze białym (analogicznie do reszty - nie daj się nabrać i nie kupuj sera białego bez tłuszczu). Te produkty są tak ważne jeszcze z jednego powodu - mają mnóstwo wapnia (zdaje się, iż ser żółty i jogurt naturalny najwięcej; ser biały niestety niewiele, co do serka wiejskiego, niestety nie jestem pewien). Wapń to Twój ogromny sojusznik w walce z tłuszczem: wszyscy próbują zredukować jego znaczenie tylko do budowy mocnych kości. Zapomina się o innych niemniej ważnych funkcjach, które sprawiają, że osoby jedzące duże ilości wapnia tracą więcej zbędnych kilogramów.

Mam nadzieję, że kilka kwestii rozjaśniłem, teraz czas na Ciebie: pokaż tłuszczowi, gdzie jego miejsce. :)

@Adampl - mimo wszystko staraj się nie wyliczać innym zapotrzebowania, bo to strasznie skomplikowana kwestia i naprawdę można się znacznie pomylić, IMHO. Ponadto, wiele osób ma skłonność do zaniżania zapotrzebowania na kalorie, a jak się do takiego zaniżonego zapotrzebowania zastosuje, metabolizm zwalnia, i zrzucać wagę jest ciężej. Jeśli już koniecznie by się miało liczyć, to w bardzo dużym przybliżeniu spoczynkowe zapotrzebowanie Autora na kilokalorie to 2700-3000 kcal przy braku aktywności fizycznej.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
adampl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:@Adampl - mimo wszystko staraj się nie wyliczać innym zapotrzebowania, bo to strasznie skomplikowana kwestia i naprawdę można się znacznie pomylić, IMHO. Ponadto, wiele osób ma skłonność do zaniżania zapotrzebowania na kalorie, a jak się do takiego zaniżonego zapotrzebowania zastosuje, metabolizm zwalnia, i zrzucać wagę jest ciężej. Jeśli już koniecznie by się miało liczyć, to w bardzo dużym przybliżeniu spoczynkowe zapotrzebowanie Autora na kilokalorie to 2700-3000 kcal przy braku aktywności fizycznej.
W swoim poście zasugerowałem użycie kalkulatora, więc czuję się niewinny :)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

;D Wybacz, uniewinniam. ;)
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Katharsys pisze: I moje pytanie brzmi: Czy w ogóle mogę?
Z tego co widziałem masz około 40 kg nadwagi, ja bym się jeszcze wstrzymał...może lepiej zacząć od marszów, roweru, pływania? Jeżeli jednak chcesz biegać od razu to najlepiej tylko w lesie, po miękkim podłożu.

Katharsys pisze:Czy jeśli zacznę biegać to jakich ewentualnych kontuzji mogę się spodziewać?
Przy tak dużej masie ciała wielu. Najbardziej narażone są na pewno w takim przypadku wszystkie stawy, ścięgna. Kontuzja można zdarzyć się każdemu, ale wiadomo że osoby początkujące są znacznie bardziej na nie narażone.

Katharsys pisze: - Wiadomo, każdy ma inny gust muzyczny, ale z jaką muzyką najlepiej biegać, aby nie myśleć o zmęczeniu? Coś pomiędzy drum'n'bass a punk. Jakieś przykłady?
Jak biorę na trening mp3 to słucham przeważnie hard rocka/heavy metalu albo power metalu. Przy takiej muzyce mi się najlepiej biega, bo jest chyba najbardziej energetyczna :usmiech: No, ale co kto lubi :usmiech:

Katharsys pisze: - Przeczytałem w miesięczniku MH, że przed bieganiem dobra jest L-Karnityna i kreatyna. Czy ktoś z was próbował?
Raczej L-karnityna. Ja stosowałem swego czasu - nie polecam. Moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Katharsys pisze: - Lekkie buty do 160zł(jakie), czy zbierać na droższe?
Za 160 zł można już coś dobrego znaleźć. Jeżeli zdecydujesz się na bieganie, to pamiętaj koniecznie o amortyzacji.
Katharsys pisze: - Co robić zaraz po treningu? Wchodzę do domu, łapię głębszy oddech, idę pod prysznic, czy jeszcze jakieś rozciąganie?
Ja robie rozciąganie zawsze na dworze. Przychodze do domu biore prysznic, jem coś i wskakuje pod kołdre na mniej więcej pół godziny :usmiech:
Katharsys pisze: - Najlepszy sposób oddychania podczas biegania?
Przez usta.
Katharsys pisze: - Zielona herbata przed treningiem, czy kawa bez mleka?
Zielona herbata najlepiej :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Katharsys pisze: Za oknem słońce świeci, motywacji mam dużo i zmieniłem komputerowy tryb życia.
Ważne, żeby starczyło Ci też motywacji jak za oknem będzie ciemno, a z niego będzie padał deszcz/śnieg/grad :) Ale brawo za porzucenie komputerowego trybu funkcjonowania :)

Katharsys pisze:Chciałbym zacząć biegać.
I moje pytanie brzmi: Czy w ogóle mogę?
Jak to się mówi chcieć to móc. Na pierwszy trening poszedłem ważąc niewiele mniej niż 120 kilogramów - dałem radę. Jest więc szansa, że i Tobie się uda.

Katharsys pisze:Czy jeśli zacznę biegać to jakich ewentualnych kontuzji mogę się spodziewać?
Ja bym radził unikać jakichkolwiek :)

Katharsys pisze: - Wiadomo, każdy ma inny gust muzyczny, ale z jaką muzyką najlepiej biegać, aby nie myśleć o zmęczeniu? Coś pomiędzy drum'n'bass a punk. Jakieś przykłady?
Najlepiej? Najlepiej to bez muzyki i wcale nie żartuję :)

Katharsys pisze: - Przeczytałem w miesięczniku MH, że przed bieganiem dobra jest L-Karnityna i kreatyna. Czy ktoś z was próbował?
Ja stosowałem Thermo Speed - też miało być rewelacyjne jeżeli chodzi o spalanie. I faktycznie gubiłem dużo i szybko. Z tym, że po odstawieniu... dalej gubiłem dużo i szybko. Żadnej różnicy nie było. Więc ja polecam zdrową dietę i dużo biegania i w ogóle ruchu.
Katharsys pisze: - Lekkie buty do 160zł(jakie), czy zbierać na droższe?
Zbieraj na droższe.
Katharsys pisze: - Co robić zaraz po treningu? Wchodzę do domu, łapię głębszy oddech, idę pod prysznic, czy jeszcze jakieś rozciąganie?
Rozciąganie, ćwiczenia siłowe, prysznic, posiłek.
Katharsys pisze: - Najlepszy sposób oddychania podczas biegania?
W moim przypadku ustami. Szczególnie podczas treningów specjalistycznych, gdzie zmęczenie jest naprawdę duże.
Katharsys pisze: - Zielona herbata przed treningiem, czy kawa bez mleka?
Zielona herbata, dużo i często :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ