Sztuka chodzenia/biegania

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sprawa dotyczy sposobu stawiania nóg. Nie chodzi o stopy, tylko o kolana.
Zauważyłem, że podczas poruszania, przekładam nogę, nie do końca ją wyprostowawszy... Trudno to opisać... Rzecz w tym, że kiedy noga zostaje w tyle, mogę ją jeszcze bardziej wyprostować niż to robię. Wtedy oczywiście dłużej będzie w tyle. Mam nadzieję, że rozumiecie.
Nie wiem czy to jest normalne. Czy powinniśmy nogi prostować na maksa, czy takie lekko ugięte są w porządku? Czy ma to przełożenie na problemy zdrowotne z kolanami?
Dodam tylko, że dosyć nie wygodnie biega się tak prostując na maksa....
Co o Tym sądzicie ??
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
PKO
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ralphi a próbowałeś się nad tym nie zastanawiać,tylko biegać zupełnie naturalnie?
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No tak :) i naturalnie dla mnie znaczy nie prostować na maksa. Ale mam problemy z kolanami i szukam już na prawdę różnych sposobów.....
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Tedi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jedno z najważniejszych więzadeł w kolanie- krzyżowe przednie napina się maksymalnie właśnie przy pełnym wyproście. Podobnie jest z pobocznym przyśrodkowym i strzałkowym. Gwałtowne wyprosty prowadzą do ruchów szufladkowych, na skutek których więzadła się naciągają, nadrywają, zrywają..... Proponuje biegać spokojnie na ugiętych nogach bo to zmniejsza obciążenie dla stawów (nie tylko kolanowych). A co do pełnego wyprostu w kolanie nogi zakrocznej- dochodzi do niego tylko w czasie bardzo szybkiego biegu.
Tedi
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

:) Jeszcze raz dzięki Tedi. Takie rzeczowe odpowiedzi, to jest to, co Ralphi lubi najbardziej.
Chociaż wydawało mi się, że to właśnie ugięte nogi obciążają stawy kolanowe...
Tedi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to źle ci się wydawało, ugięte nogi obciążają kochane mięśnie a nie stawy:)
Tedi
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

:) Dzięki
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ