Adidas Energy Boost
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A mnie irytuje fakt, że adidas nie potrafi zrobić buta do biegania. Za obojętnie jaką cenę. Nie ma w ofercie żadnego modelu, który nadaje się właśnie do biegania. Komfortowego, bez usztywnień, bez minimalizmu, bez nadętej filozofii. Po prostu miękkiego papcia szukam w stajni adidasa i nie mogę znaleźć.
- Andyql
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:05
Ryszard nie ma złego zdania o tych butach. On tylko przypuszcza , że są złe.Sylw3g pisze:Kilka stron wstecz:A widziałeś użytkownika boostów który byłby niezadowolony?Kupiłem Boost'y za 580. Kilka uwag po 20 km.
1. Nie mam pojęcia jak w tym będzie można biegać w lecie. W butach jest bardzo ciepło. Brak struktury siatkowej na wierzchu, gęsty materiał ściśle okalający stopy,...
2. W przypadku zalamania wodą, będzie kłopot. O ile w butach których góra ma strukturę siatki, woda wpadnie i przeleciał o tyle w Boost'ach, but zatrzyma wodę. Góra jest gruba, mięsista i jak gąbka zatrzyma wodę.
3. Ja biegałem wolno, ok. 5:45/ km ale szybcy zawodnicy, oczekując na oddanie energii mogę się lekko wku....ić. W mojej, subiektywnej ocenie, te buty raczej zabierają energię. Tak jak klasyczne buty z mocną amortyzacją.
Moja koleżanka twierdzi, że kilkoma soczystymi kopniakami, za całkowitą darmochę, może mi przydać więcej energii niż nowa technologia Adidasa. I pewnie ma rację.
Od długiego czasu borykam się z kontuzją i potrzebowałem butów z dobrą amortyzacją do biegania po asfalcie. Zauważyłem, że konstrukcja spodu daje wrażenie specyficznego "przetaczanie" stopy. To pozytywna cecha.
1. Zimą biega się dobrze. Latem nie powinno być gorzej. Materiał 'oddycha". Ja czuję każdy zimny powiew wiatru.
2. Zalałem. Woda wpadła i przeleciała. Przyjemny chłodek przez moment.
3. Jak te buty zabierają energię to lepiej zająć się koleżanką . Amortyzacja jest dobra . Ale własnie to niesamowite wybicie stanowi o wyjątkowości tego buta. Mi wystarczyło 20 kroków by się tym cieszyć. I po 100 km nie jest inaczej.
4. Ten but może i powienien być "strzaskany" opiniami biegaczy preferujących buty lekkie i/lub minimalistyczne.
Oni są na innym etapie. To tak jakbym wyśmiewał minimale bo mają niewystarczająca amortyzację.
Uważam, ze pojawiło się fajne "żelazko" i tyle w temacie. Kto chce niech płaci.
- Andyql
- Zaprawiony W Bojach
Bo pewnie dopiero but adidasa powstający we współpracy z Tobą byłby dobry. Tyle, ze z tego co udało mi się poczytac, jestes jak ekskluzywny, przepraszam za słowo , szewc. Robisz genialne obuwie na miarę, indywidualnie "pod stopę" . A oni robią masówkę.yacool pisze:A mnie irytuje fakt, że adidas nie potrafi zrobić buta do biegania. Za obojętnie jaką cenę. Nie ma w ofercie żadnego modelu, który nadaje się właśnie do biegania. Komfortowego, bez usztywnień, bez minimalizmu, bez nadętej filozofii. Po prostu miękkiego papcia szukam w stajni adidasa i nie mogę znaleźć.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Miękkość, elastyczność, czy podatność, to cechy dzięki którym produkt elitarny mógłby zaistnieć w masówce. Tu nie ma przeszkód. Przeszkodą jest filozofia.
- Andyql
- Zaprawiony W Bojach
Nie znam się na filozofii. Gdyby świat był normalny, ludzie na wszystkich kontynentach biegaliby w "yacoolach". Albo w dobrych adidasach. I nie jestem partnerem do takich rozważań. Bo to trochę tak jakby papież Yacool przypadkiem zaszczycił rozmową faceta który parę razy w tygodniu sprząta w kościele Kiedy akurat ma trochę czasu. Za mało wiem. Ale nie trudno zauważyć , ż e adidas jest skuteczny w tym co robi. Nawet jeśli nie umie albo nie chce zrobić dobrych butów. McDonald`s też nie jest światowym potentatem dlatego, że udało im się zrobic najlepsze frytki za Ziemi ale dlatego , ze posiadają nieruchomości w najbardziej atrakcyjnych punktach tysięcy miast ...yacool pisze:Miękkość, elastyczność, czy podatność, to cechy dzięki którym produkt elitarny mógłby zaistnieć w masówce. Tu nie ma przeszkód. Przeszkodą jest filozofia.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
papież yacool zmusza do myślenia. A to może niektórych zaboleć.
- Andyql
- Zaprawiony W Bojach
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Myślenie ma znaczenie tylko wtedy kiedy świat o nim wie . Gdzie mogę kupić myślenie ? Nie mogę. Dlatego kupuję boosta ...
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Myślenie ma boleć, bieganie ma boleć... Kurna, chyba lepiej mlasnąć pizzę z browarkiem, leżąc do góry wentylem na kanapie. To chyba nie powinno boleć :]yacool pisze:papież yacool zmusza do myślenia. A to może niektórych zaboleć.
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To może skończyć się wielorybem i zadławieniem własną treścią.Lisciasty pisze:(...) leżąc do góry wentylem na kanapie. To chyba nie powinno boleć :]
- Andyql
- Zaprawiony W Bojach
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:52:14
Jeśli potrzeba bardziej znanych autorytetów w sprawie tuningowania Adidasa, to może Gordon Pirie:
Clearly, this should be the job of the shoe manufacturers, and I discussed this problem
with Adi Dassler, the late founder of Adidas, as early as 1959. He agreed with my
evaluation of the shape of running shoe heels (but, sadly, I still find it necessary to
customise Adidas shoes).
Gdyby Pirie żył, nadal musiałby biedak przerabiać buty tej firmy, żeby móc w nich biegać.
Clearly, this should be the job of the shoe manufacturers, and I discussed this problem
with Adi Dassler, the late founder of Adidas, as early as 1959. He agreed with my
evaluation of the shape of running shoe heels (but, sadly, I still find it necessary to
customise Adidas shoes).
Gdyby Pirie żył, nadal musiałby biedak przerabiać buty tej firmy, żeby móc w nich biegać.
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Cywilizacja miała dać człowiekowi kupę wolnego czasu i brak trosk o codzienne pierdoły. A okazuje się, że samemu trzeba wybudować/wyremontować dom/mieszkanie (bo spartolą), świniaka trzeba swojego hodować albo kupić mięcho od wujka ze wsi, na medycynie znać się też trzeba (bo smarkniesz raz-drugi, a znachor wypisuje antybiotyk), buty też trzeba sobie samemu strugać... Do d. z taką cywilizacją, trzeba uciec do Kenii, tam będzie mniej więcej tak samo, za to taniej i cieplej
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
-
- Zaprawiony W Bojach
jest naprawdę wiele butów, które tuningu nie wymagają
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Prawda, ale to jest wątek adasia i tu nie jest już tak wszechstronnie.