Jakie buty zamiast inov-8 trailroc 255 ?

human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej, jak w tytule: Jakie buty zamiast inov-8 trailroc 255 ? Pasują mi te laczki :hej: , ale cena niestety nie :ojnie:

Może ktoś się orientuje jaki dobrac model, markę o podobnej charakterystyce (bieżnik, drop itp.) tylko nie za 499zł, a na przykład za połowę?

Da się tak ? :tonieja:
PKO
filipsz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Też się rozglądam za czymś podobnym. Kilka m-cy temu postawiłem na Columbie Ravenous Lite. Świetny, mój ulubiony but; ale przy +35km na kamienistej naw. stopy dostają za mocno. Przydało by się z 5mm ochrony więcej pod piętą i kilka z przodu. Szukam czegoś elastycznego, bez usztywniającego systemu w środku podeszwy, w okolicach 20mm tył / 15mm przód, max 300g. Na razie na shortliście mam TNF Ultra Guide. ( niestety cena w eu ciągle w okolicach 100Ł )
Ostatnio zmieniony 16 mar 2013, 10:12 przez filipsz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

filipsz pisze:20mm przód / 15mm tył.
tak się nie da, chyba że coś samemu potniesz :usmiech:
A odpowiadając, opis buta pasuje do Brooks Pure Grit.
Najdłuższe dystanse jakie w nich zrobiłem to 25-28km, z czego 95% to las, w jednym miejscu, kawałek o długości ~400m, gdzie rosną wszystkie kamienie świata. Dają radę.
Trzeba uważać na mokrym bo bywają zdradliwe, chociaż w terenie nie ma to znaczenia.
filipsz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

"20mm przód / 15mm tył."
:chrap: machnąłem się.

Brooksy fajne, ( koncepcyjnie bliskie columbiom ) jednak bieżnik na góry dla mnie za słaby. Cena stosunkowo wysoka.
bartosz_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

filipsz pisze:Też się rozglądam za czymś podobnym. Kilka m-cy temu postawiłem na Columbie Ravenous Lite. Świetny, mój ulubiony but
Mam to samo, najlepsze buty w jakich biegałem :spoczko: Na szczęście nasz związek potrwa jeszcze kilka miesięcy a jesienią będę znowu szukał jak najbardziej podobnych butów w jakiś wyprzedażach (tak poznałem Ravenousy) :ojnie:
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kinvara TR. Nie za pół ceny ale jednak taniej.
Puma Faas 250T. Jeszcze taniej ale ciągle nie za pół ceny.

Za 250 zeta ciężko będzie. Musisz być gotowy na poświęcenia.

planetrunning.pl

T.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

merrell mix master

18mm -13mm, ok 250g, podobny bieżnik. w factory outlet w poznaniu niedawno za 200 (może 250, nie pamiętam)

dają radę.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
blaszko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a jakie buty byście polecili na bieżnię?
dołącz do mnie i używaj tylko torby ekologiczne świat będzie piękniejszy
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z kolcami :oczko:
a tak na serio, każde z niskim profilem i jak najmniejszą dawką amortyzacji
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pure Grit- podobne ale sporo sztywniejsze, 90% osób które znam, a ich używają mówią, ze słabo trzymają się terenu, a ja je bardzo lubie i uważam, że od wzorca przyczepności ( x-talon 212 - ale tylko w moim odczuciu) wiele nie odbiegają.

Colubmia Ravenous Lite- od trailroc mają sporo słabszy bieżnik, ja mam 245 i one są wg mnie bardzo przyczepne, a Columbie mają wytrzymałość mizerną, po 2 maratonach górskich i jakichś 800 km w zasadzie się rozpadają :D, ale nie narzekam bo bardzo lubię te buty.

Asics Fuji Racer zobacz- w outletach są po 230-260 PLN, a buty IMO są godne polecenia, trzymają się super, dość elastyczne, lekko twardawy zapiętek, ale generlanie maja klase

NB Minimus 110 - podobne do Ravneousa
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kulawy napisał o Merrell Mix Master. Chyba poza outletami już trudno dostępne, co dopiero w wersji 2 czy waterproof.
Za to nieskromnie dodam, że mam u siebie Mix Master Move, spełniają wszystkie warunki. Typowe buty do biegania naturalnego, 4 mm dropu i 19mm pod piętą, zero jakiegokolwiek niepotrzebnego wsparcia, ciekawy bieżnik i fajny wygląd. Zdjęcia zdecydowanie przekłamują.
filipsz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mix master bardzo ciekawe; wrzucam wersje move i tuff na listę.

Miał z ktoś Was na nogach Nike flex trail ? Niby bez szału bo i cena żadna rewelacja, tochę za wysokie, do końca nie wiem jak z wagą, ale fajnie się zwijają i wyglądają na naprawdę elastyczne.
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie za podpowiedzi.
Znalazłem jeszcze coś takiego jak adidas kanadia tr3 - biegał ktoś w tym ? Jak się mają do tych, które wymieniliście wcześniej ?
filipsz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wpadły mi w oko Faas 300 Tr. Poczytałbym jakiś test, bo zmieniony ( na badrdziej klasyczny ) sposób trzymania stopy może zniwelować największą wadę 250tek z jaką się spotkałem, zbyt luźno trzymającą cholewkę.
human pisze: Znalazłem jeszcze coś takiego jak adidas kanadia tr3 - biegał ktoś w tym ? Jak się mają do tych, które wymieniliście wcześniej ?
Kanadie są generalnie chwalone, ale to zupełnie inny but od Trailroca, którego wspominasz. Wyższy, cięższy, sztywniejszy, z większym dropem - krótko mówiąc agresywny trep na ciężki teren.
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:
Asics Fuji Racer zobacz- w outletach są po 230-260 PLN, a buty IMO są godne polecenia, trzymają się super, dość elastyczne, lekko twardawy zapiętek, ale generlanie maja klase
Hej, zdecydowałem się na Fuji Racer - wczoraj zrobiłem w nich pierwszy lekki trening i rzeczywiście trzymają się super, trochę bolały mnie stopy, ale to chyba po niedzielnym maratonie. Ogólnie fajnie trzymają się podłoża (piasek, drobne kamienie, leśne ścieżki). Sprawiają wrażenie mało wytrzymałych na kilometry :-) tzn. że się szybko rozlecą :-) - czas pokaże.
W niedzielę postaram się wyskoczyc na dłuższy trening i zobaczymy jak stopy to wytrzymają...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ