Ile jajek można jeść?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:
Lisciasty pisze:To jeszcze jedna kwestia : obiło mi się o uszy, że jajka mają optymalne proporcje
zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów. Prawda li to?
Obrazek

Śmiem twierdzić, że "nie do końca" te proporcje są idealne. Przynajmniej jeżeli mowa o węglach :)
Na pewno mają optymalny skład białek i tłuszczów nasyconych i nienasyconych.
Jak widać węgle w rozwoju pisklaka są zbędne :)
PKO
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobra jajeczniczka z 6 jajek nie jest zła;)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak naprawdę to tego LDL też są dwa rodzaje i tylko jeden z nich jest zły ;) Poziom tego neutralnego podwyższa (w wielki skrócie) spożywanie tłuszczu, tego złego.... węglowodany ;)

21 jajek/tydzień to u mnie ostatnio minimum ;) Potrzeba spożywania BCAA w proszku drastycznie u mnie spadła ;)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ile chcesz tylko max 2 żółtka
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

ja ważę 62-63kg w porywach je po 10-15 jajek tygodniowo gotowanych.. cholesterol jak u niemowlaka. ;)
ojciec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10

Nieprzeczytany post

Ile jajek można jeść?

Wszystkie
ven.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ven. pisze:
klosiu pisze:Generalnie ilość cholesterolu we krwi nie ma związku z ilością cholesterolu zjadanego, więc tym aspektem bym się nie przejmował :).
możesz rozwinąć myśl? w takim razie z czym ma związek? (absolutnie nie złośliwie, naprawdę nie wiem).

Ja jako laska, ale ważąca 60 kg z hakiem ;), zjadam jakieś 8 jajek/ tydzień i zawsze na czczo. Jutro idę na badania to Wam powiem jakie to ma przełożenie na cholesterol ;)
no i wyszedł mi cholesterol 150. więc mogę się dalej zajadać jajami :bum:
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

ven. pisze:
ven. pisze:
klosiu pisze:Generalnie ilość cholesterolu we krwi nie ma związku z ilością cholesterolu zjadanego, więc tym aspektem bym się nie przejmował :).
możesz rozwinąć myśl? w takim razie z czym ma związek? (absolutnie nie złośliwie, naprawdę nie wiem).

Ja jako laska, ale ważąca 60 kg z hakiem ;), zjadam jakieś 8 jajek/ tydzień i zawsze na czczo. Jutro idę na badania to Wam powiem jakie to ma przełożenie na cholesterol ;)
a mozesz podac ile Ci wyszlo trójglicerydów i dobry cholesterol ?
tkobos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:17

Nieprzeczytany post

Jest wiele bzdurnych mitów żywieniowych i aż szkoda tracić siły, żeby wszystkim zaprzeczać, ale jeśli chodzi o jedzenie jajek, to może warto, bo to jeden z najlepszych produktów biorąc pod uwagę jego wartości odżywcze, ale również cenę i dostępność. Można jeść tyle jajek ile dusza zapragnie. Zawartość cholesterolu w produkcie nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Ja sam jadam 20-30 jajek tygodniowo (jak robię jajecznicę, to nie schodzę poniżej 6, a czasem zdarza się i 10). Dla statystyk podaję moje wyniki badań sprzed 2 miesięcy: LDL 2.63 mmol (górna granica 3.4), HDL 2.57 (górna granica 1.55), trójglicerydy 0.39 (przedział 0.40-1.70)
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ven. pisze:
ven. pisze:

Czyli logicznie rzecz biorąc 8 jajek na czczo obniża poziom cholesterolu ;)
A 150 to dość niski poziom, ja bym się tak nie cieszył :P
ven.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pit78 pisze:
ven. pisze:
ven. pisze:
Czyli logicznie rzecz biorąc 8 jajek na czczo obniża poziom cholesterolu ;)
A 150 to dość niski poziom, ja bym się tak nie cieszył :P
ulala! co mi grozi?! :trup:

u nas to chyba rodzinne tak swoją drogą- mama całe życie je jajka, masło, śmietanę,tłuste kiełbasy (nie poszła w ślady córki i nie jest niestety wege ;)) i w wieku 60 lat ma wciąż zaniżony cholesterol
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedy do ludzi w końcu dotrze, że cholesterol podnoszą nie mięso i jaja tylko węgle?
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ven. pisze:ulala! co mi grozi?! :trup:
Jak nic pójdziesz do piekła.
A tak poważnie to polecam książkę "Mity o cholesterolu". Tak w ramach "odtrutki" na wiedzę czerpaną z reklam i telewizji śniadaniowej.

Jako ciekawostkę dodam, że Lipitor zarobił dla Pfizera 125mld dolarów i znajduje się na 9-tym miejscu wśród najlepiej sprzedających się produktów w historii (wg magazynu 24/7 Wall Street)
ven.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pit78 pisze:
ven. pisze:ulala! co mi grozi?! :trup:
Jak nic pójdziesz do piekła.
Wujek google mi sprytnie podpowiada, że skutkiem niskiego cholesterolu moga być min. stany depresyjne i myśli samobójcze, tak więc wiesz.. lepiej nie krakać :bum:
pit78 pisze:A tak poważnie to polecam książkę "Mity o cholesterolu". Tak w ramach "odtrutki" na wiedzę czerpaną z reklam i telewizji śniadaniowej.
telewizji nie oglądam, ale i tak z chęcia dorwałabym książke- po tym co przeczytałam w podlinkowanym artykule (że 200 to sztucznie zaniżona granica), moje 150 oznacza, że chyba zainteresuje się tematem ;)

Kisio, poczułam się zbesztana ;) Co nie zmienia faktu, że nie mogę Ci z góry nie przyznać racji- w związku z moim przejściem na dietę niskowęglowodanową jakiś czas temu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ