Komentarz do artykułu Maratończycy a reakcje alergiczne - jak sobie z nimi radzić?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
mitro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To ciekawe, bo właśnie przez udział w maratonie podejrzewałem pojawienie się u mnie alergii.

Rok temu przebiegłem maraton na koniec maja, biegłem na 100%, zrobiłem świetną życiówkę. Jak po każdym maratonie, a szczególnie po takim, byłem mocno osłabiony. 1 czy 2 dni później poszedłem pobiegać i zaczął się katar... Myślałem, że to ogólne przeziębienie i osłabienie. Ale katar z każdym tygodniem nasilał się. Nigdy nie miałem żadnej alergii, ale zacząłem podejrzewać, że może to właśnie alergia spowodowana osłabieniem po maratonie. Poszedłem do alergologa i wyszło na to, że jestem uczulony na trawy i chwasty (a biegam wokół zalewu). Alergolog nie chciała słuchać, że to w ogóle może być wina osłabienia pobiegowego. A tu się dowiaduje czegoś nowego.

Przeszło mi jak przyszła zima, zobaczymy co będzie wiosną...
szyMarek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:45:03
Życiówka w maratonie: 3:49:51

Nieprzeczytany post

Unikać takich fajnych miejsc biegowych jak łąka, lasy, pola, góry? A nie wystarczy po prostu się odczulać? Jestem alergikiem do takiego stopnia, że na wiosnę nie mogłem wejść do parku poczytać książkę: kichanie, katar, oczy. I tak do późnej jesieni. Od dwóch lat co miesiąc jeden zastrzyk i po kłopocie. ZERO, NIC! Rower, bieganie, tarzanie się w trawie. Gorąco polecam leczenie a nie unikanie. Nieleczona alergia prowadzi do astmy.
Obrazek
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mitro pisze:Nigdy nie miałem żadnej alergii, ale zacząłem podejrzewać, że może to właśnie alergia spowodowana osłabieniem po maratonie.[...]
Przeszło mi jak przyszła zima, zobaczymy co będzie wiosną...
Skłonność do alergii można mieć, ale może się nie ujawnić. Coś jak z ćwiczonym lub nie talentem. To ćwiczenie to wystawanie się na czynnik, który wywołuje alergię. Pewnie bieganie wystawiało cię na alergen no i się alergia rozwinęła. I tak można przypuszczać, że bieganie nie przysłużyło się twojemu zdrowiu. ;) Mam tak samo.
Olalala
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:53:00
Życiówka w maratonie: 4:12:10

Nieprzeczytany post

Czy wie ktoś może, który lek przeciwalergiczny nie jest jednocześnie uspokajający?
NPA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie trzeba alergię leczyć. Czy alergię może wywołać wysiłek związany z maratonem - mój alergolog mówi, że nie. Jego zdaniem z alergią większość alergików się rodzi. Mylone są tylko jej objawy z innymi chorobami. Reakcja alergiczna to nie tylko opisane w art. objawy takie jak katar, łzawienie czy pokrzywka... Czasami jest to również złe samopoczucie, poddenerwowanie, podatność na infekcje (układ immunologiczny się nie wyrabia...) Tak więc objawy łatwo przeoczyć, a raczej przypisać czemuś innemu.
Gdy zacząłem mocniej trenować (zawody karate, planowany pierwszy maraton) przewentylowałem się tak mocno, że musiałem przez pewien czas zażywać wziewne sterydy aby uporać się z astmatycznym kaszlem. Po półtora roku intensywnego leczenia u, jak mi się wydaje łepskiego, lekarza jest zdecydowanie lepiej. Praktycznie nie choruję, mogę normalnie trenować (sterydy wziewne już odstawione - choć na nich trenowało się jeszcze przyjemniej :sss: ), łatwiej się relaksuję, lepiej wysypiam... W tym roku zaczynam odczulanie - czego wszystkim alergikom również życzę;-)

Z leków, które nie uspokajają polecić mogę telfexo. Jest tylko na receptę. Różne cetryzyny dostępne bez recepty raczej usypiają:-(
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

NPA pisze:Jego zdaniem z alergią większość alergików się rodzi.
Ja słyszałem, że sposób życia powoduje alergie np. zbyt czyste środowisko i układ immunologiczny nie ma z czym walczyć. A brak wroga powoduje, że głupiej. Choć pewnie jak z wieloma współczesnymi chorobami co lekarz to teoria.
Awatar użytkownika
Spinnaker
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41:28

Nieprzeczytany post

Mam alergię na trawy i zboża od urodzenia. Jestem po długoletnim odczulaniu, które zmniejszyło objawy i dolegliwości o około 70%. Podczas biegania w okresie pylenia w środku lasu, łąki itp. nic mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, gdy biegam praktycznie w ogóle nie odczuwam objawów alergii. Pozdrawiam alergików ;]
Obrazek
5km: 0:20:30.19 -5 Bieg Napoleoński -Szabda '14
10km: 0:41:28 - III Dycha Anny Wazówny - Brodnica 20.07.2014
Półmaraton: 1:40:08 - I AmberEXPO Półmaraton Gdańsk - 26.10.2014
inette72
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49.07

Nieprzeczytany post

po biegu w Warszawie - 21 kwietnia b.r. miałam problem ze swędzącą wysypką i opuchnięciem twarzy. Na razie czekam na wyniki testów, lekarz powiedział, że oprócz alergii na jakieś pyłki, zadziałać mógł czynnik zanieczyszczenia powietrza.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ