Początkujący biegacz, wybór butów.

rserwatka97
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam 16 lat, ok. 178cm wzrostu i ważę ok. 65kg. Zabieram się do zaczęcia biegania i chce zakupić odpowiednie do tego buty. Mój budżet ogranicza się do 100 złotych i jak na razie nie chce na to wydawać więcej, być może kiedy się w to wciągnę zainwestuje w coś porządniejszego ale na razie chce tylko tyle na to wydać. Głównie mój dystans będzie się ograniczał do dróg asfaltowych, gdyż w odległości ok 1km od mojego domu znajduje się tzw "siłownia pod gołym niebem" z której mam zamiar korzystać oraz długa asfaltowa aleja obok. Z tego co mi wiadomo niedługo w lidlu ma być oferta z butami, ale nie jestem zbytnio przychylny do "marketówek" zatem prosiłbym kogoś znającego się na rzeczy o rade przy wyborze pierwszych butów :)

Pozdrawiam
PKO
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak nie wiesz czy się wkręcisz w bieganie a masz tylko 100zł to nic innego jak kalenji ekiden 50 lub 75 z decathlonu lub właśnie crivity z lidla.
rserwatka97
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam więcej ale nie chce przeznaczać za dużo, bo może być tak jak mówisz, że się nie wkręcę ;) Dziękuje za propozycje, jakby ktoś miał jeszcze inne to bardzo chętnie sprawdze :)
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

to są najlepsze opcje na początek, sam zaczynałem biegać w ekdenach z deacathlonu, polecam
PB: 10 km - 39:50; 21,097m -01:29:39; 42,195m- 3:22:12
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Za te pieniądze możesz wybierać tylko między Lidlem a Decathlonem. BTW całkiem dobry stosunek ceny do jakości.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tych dwu polecam Ekideny w Decathlonie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możesz też wziąć pod uwagę jeszcze takie rozwiązanie, aby zainteresować się bieganiem w butach lekkich, elastycznych (bez systemu usztywnień), płaskich i mało amortyzowanych (cienka podeszwa). Znajdziesz info tu na portalu i forum pod hasłami "bieganie naturalne" czy "bieganie/buty minimalistyczne". Do tego należy podchodzić stopniowo i ostrożnie, ale skoro i tak jesteś początkującym biegaczem i tak czy siak powinieneś się rozbiegać stopniowo i ostrożnie (a także cel Twojego biegu jest 1 km od domu) to masz niepowtarzalną okazję od razu wdrażać się do tego stylu biegania nie katując się przy tym. Jeśli będziesz chciał spróbować to początki możesz robić w butach teoretycznie wcale nieprzeznaczonych do biegania. Znam osoby truchtające w tenisówkach Benettona, lekkich trampkach, butach "na rafę" dla wodniaków itp. pomysłach. Może pod wieloma względami ustąpią "fachowym" butom minimalistycznym (które kosztują sporo więcej niż chcesz przeznaczyć), ale przy spokojnych i krótkich biegach na początek mogą być wystarczające. A jak Ci się odwidzi to te buty będziesz miał na miasto, działkę, wakacje czy imprezę :)
rserwatka97
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czytałem już o tym bieganiu minimalistycznym, lecz nie brzmi to dla mnie mimo wszystko zachęcająco, wole na początek spróbować ze zwykłymi adidasami z amortyzacją (jaka jest taka jest), bo bieganie w zwykłych tenisówkach wspominam jako raczej niewygodne :P Może kiedyś, kto wie! W sobote się wybieram do lidla po crivity, napiszę tu jak się będą spisywały, dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ważniejsze od butów jest to, jak Ty będziesz biegał. Znajomy biega w Crivitach wszystko: od półmaratonów po asfalcie do górskich biegów ultra. W lecie i w zimie. I niezmiennie je sobie chwali.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
rserwatka97
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No i pomaranczowe crivity zakupione, teraz troche potestuje i za jakis czas napisze swoje spostrzeżenia ;)
Masele
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Nie chcąc zakładać nowego wątku zapyta tutaj.
Chce kupić sobie pierwsze buty do biegania. Bieganie też chcę rozpocząć. Szukam, oglądam te buty i nie wiem sam co jest dobre a co nie.
Znalazłem takie buciki, chętnie bym nabył
http://www.decathlon.pl/wave-fortis-sre ... 36527.html
mam zamiar biegać po różnych nawierzchniach stopę mam chyba naturalną.

Uważacie, że są ok ? jak na początek
dzięki za odp.
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli Cie stać na takie buty, i w razie jakby Ci się odechciało biegać nie byłoby Ci żal pieniędzy jakie wydałeś na nie to tak, są dobre.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masele, ja bym na Twoim miejscu poszukał butów, które będą miały mniej podeszwy pod piętą. Buty z grubą piętą zachęcają do lądowania na niej, co nie wychodzi na dobre.
Jeśli jednak z jakiegoś powodu chcesz mieć buty typu tych Mizuno, to przede wszystkim przejdź się do sklepu i je przymierz. Różne stopy lubią różne buty. Niektóre buty, mimo że dobre, nie będą dobre dla ciebie. No i podstawowa zasada: kup buty 0,5 nr. większe.
rserwatka97
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Crivity spisują się świetnie choć biegam w nich praktycznie po każdej powierzchni, naprawde każdemu początkującemu je polecam :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ