Witam, mam 16 lat, ok. 178cm wzrostu i ważę ok. 65kg. Zabieram się do zaczęcia biegania i chce zakupić odpowiednie do tego buty. Mój budżet ogranicza się do 100 złotych i jak na razie nie chce na to wydawać więcej, być może kiedy się w to wciągnę zainwestuje w coś porządniejszego ale na razie chce tylko tyle na to wydać. Głównie mój dystans będzie się ograniczał do dróg asfaltowych, gdyż w odległości ok 1km od mojego domu znajduje się tzw "siłownia pod gołym niebem" z której mam zamiar korzystać oraz długa asfaltowa aleja obok. Z tego co mi wiadomo niedługo w lidlu ma być oferta z butami, ale nie jestem zbytnio przychylny do "marketówek" zatem prosiłbym kogoś znającego się na rzeczy o rade przy wyborze pierwszych butów
Mam więcej ale nie chce przeznaczać za dużo, bo może być tak jak mówisz, że się nie wkręcę Dziękuje za propozycje, jakby ktoś miał jeszcze inne to bardzo chętnie sprawdze
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Możesz też wziąć pod uwagę jeszcze takie rozwiązanie, aby zainteresować się bieganiem w butach lekkich, elastycznych (bez systemu usztywnień), płaskich i mało amortyzowanych (cienka podeszwa). Znajdziesz info tu na portalu i forum pod hasłami "bieganie naturalne" czy "bieganie/buty minimalistyczne". Do tego należy podchodzić stopniowo i ostrożnie, ale skoro i tak jesteś początkującym biegaczem i tak czy siak powinieneś się rozbiegać stopniowo i ostrożnie (a także cel Twojego biegu jest 1 km od domu) to masz niepowtarzalną okazję od razu wdrażać się do tego stylu biegania nie katując się przy tym. Jeśli będziesz chciał spróbować to początki możesz robić w butach teoretycznie wcale nieprzeznaczonych do biegania. Znam osoby truchtające w tenisówkach Benettona, lekkich trampkach, butach "na rafę" dla wodniaków itp. pomysłach. Może pod wieloma względami ustąpią "fachowym" butom minimalistycznym (które kosztują sporo więcej niż chcesz przeznaczyć), ale przy spokojnych i krótkich biegach na początek mogą być wystarczające. A jak Ci się odwidzi to te buty będziesz miał na miasto, działkę, wakacje czy imprezę
Czytałem już o tym bieganiu minimalistycznym, lecz nie brzmi to dla mnie mimo wszystko zachęcająco, wole na początek spróbować ze zwykłymi adidasami z amortyzacją (jaka jest taka jest), bo bieganie w zwykłych tenisówkach wspominam jako raczej niewygodne :P Może kiedyś, kto wie! W sobote się wybieram do lidla po crivity, napiszę tu jak się będą spisywały, dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
Ważniejsze od butów jest to, jak Ty będziesz biegał. Znajomy biega w Crivitach wszystko: od półmaratonów po asfalcie do górskich biegów ultra. W lecie i w zimie. I niezmiennie je sobie chwali.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Nie chcąc zakładać nowego wątku zapyta tutaj.
Chce kupić sobie pierwsze buty do biegania. Bieganie też chcę rozpocząć. Szukam, oglądam te buty i nie wiem sam co jest dobre a co nie.
Znalazłem takie buciki, chętnie bym nabył http://www.decathlon.pl/wave-fortis-sre ... 36527.html
mam zamiar biegać po różnych nawierzchniach stopę mam chyba naturalną.
Uważacie, że są ok ? jak na początek
dzięki za odp.
Masele, ja bym na Twoim miejscu poszukał butów, które będą miały mniej podeszwy pod piętą. Buty z grubą piętą zachęcają do lądowania na niej, co nie wychodzi na dobre.
Jeśli jednak z jakiegoś powodu chcesz mieć buty typu tych Mizuno, to przede wszystkim przejdź się do sklepu i je przymierz. Różne stopy lubią różne buty. Niektóre buty, mimo że dobre, nie będą dobre dla ciebie. No i podstawowa zasada: kup buty 0,5 nr. większe.