ZACZYNAM ....z niczym;)

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:W tym samym czasie na forum pojawi się cała masa zapalonych "brzusznych kulturystów" z zapytaniem jak zrobić sobie sześciopak przed latem :D
Nawet nie tyle jak ile w jakich butach :)

Moje doświadczenia z polarem nie są aż tak negatywne. Może to przyzwyczajenie z wielu lat turystycznych? Problemem nie jest samo włókno, bo to syntetyk niechłonący wody, ale spora miąższość i pluszowa faktura materiału. Woda z deszczu czy stopionego śniegu czy pot mogą się gromadzić między włoskami. Nie jest to duży problem wg mnie przy cieńszych polarach (rodzajów polara jest sporo, w tym takie wcale niepluszowe) zakładanych na odzież termoaktywną. Mówię o górze, bo od dołu chyba zwykle wystarczy 1 warstwa?

Polar nie nasiąka jak ciężka gąbka z bawełny - której sugeruję powiedzieć "jestem na nie" oprócz gorących dni. Jest mi też z reguły dużo za gorąco we wszelkich wiatrówkach, nawet oddychających wypasach z goreteksu. Są jeszcze różne bajery typu windstopper, softshell itd. ale nie posiadam. I poprawka na to, że jako chłop mam chłopską termoregulację (minus 10 bez skarpetek itp.).

Na względnie bezwietrzne, wysokie kilka - niskie kilkanaście C powyżej zera istnieje jeszcze lanserska opcja: malowniczy T-shirt (syntetyk) na termoaktywny długi rękaw.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Gryzzelda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jesli chodzi o ubranie, to chyba lepiej po porstu sie jakos ubrac i samemu sprawdzic. Kazdy jest inny i niektorzy biegaja w ktorkich spodenkach przy -5 a innym bedzie zimno przy +10 :oczko:
Awatar użytkownika
szelma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Otóż to - trzeba popróbować.

Co do polaru - zależy, w rzeczy samej, od rodzaju oraz od warunków atmosferycznych. U mnie polar sprawdza się tylko z czymś przeciwdeszczowym na wierzchu, a więc nie jako opcja do biegania :)
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hrabianka pisze:Dziś strzał w 10 :)

Biegało się ekstra, moja trasa bez śniegu, także fajnie było przyśpieszyć.

Na trasie niestety brak jeszcze pierwszych zwiastunów wiosny:
- ani przebiśniegów,
- ani nowych biegaczy,
- ani krokusów....

pozdrawiam
Ja widziałam w tym tygodniu pierwsze przebiśniegi. :uuusmiech:
Awatar użytkownika
szelma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie koło pracy już od dwóch tygodni krokusy widać :) A w ogródku coś zielonego mi wylazło z tajemniczych cebulek tam zasadzonych - ciekawe, co z tego będzie :ble:
aliceliddell
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hassy pisze:
maly89 pisze:W tym samym czasie na forum pojawi się cała masa zapalonych "brzusznych kulturystów" z zapytaniem jak zrobić sobie sześciopak przed latem :D
Nawet nie tyle jak ile w jakich butach :)
Ha, na ten moment czekałam! Kiedy wiosną wszyscy zaczną się dopiero zbierać z kanapy, a ja będę już po kilku ładnych tygodniach biegów ;) Opłacało się wyjść na pierwszy trening 29. grudnia :D
Hrabianka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Miałam dzisiaj zrobic sobie przerwe, ale wyskoczyłam na 5km.
Niestety piszczele mnie pobolewają. Rany!!! jesienia jak biegałam zadnych kontuzji nie miałam,
w styczniu zrobiłam sobie przerwe - teraz robie wszystko to samo i z rociaganiem i raczej biegam tak samo,
no moze dluzsze dystanse - i jakas parszywa kontuzja wrrrrr

Wczoraj widziałam dwóch samobójców na srodku zalewu - łowili sobie ryby,
przyspieszyłam tempa bo nie chciałam byc swiadkiem tragedii, a i z tel kom nie biegam.

Dzisiaj piekne słoneczko - do tego jakże wspaniale pasujący kawałek Steva Jablonskiego - "My Name is Lincoln"

A tak z ciekawosci ile warstw teraz ubieracie?

JA przykładowo dzisiaj - top sportowy z wszytym biustonoszem, dosc cienka bluzka na długi rekaw i na to bluza zapieta po sama szyje.
No majtki, skarpetki, spodnie dresowe i buty of course :)
Obrazek
Awatar użytkownika
szelma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie wczoraj było +5, ale wilgotno i wiał zimny wiatr. Więc miałam: stanik, koszulkę termoaktywną z długim rękawem, na to kurtko-bluza; do tego długie legginsy (dość grube), rękawiczki, czapka. I buff - zapomniałam o buffie :)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 13:41 przez szelma, łącznie zmieniany 1 raz.
aliceliddell
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja też mam takich wędkarzy u siebie, na szczęscie to tylko taki staw osiedlowy, więc właśnie zawsze się zastanawiam, czy jak akurat będę biegła, to ktoś tam wpadnie i już oczami wyobraźni planuję ewentualną akcję ratunkową ;)

Co do warstw, to dopóki było na minusie, to już miałam ustalone, co i jak, a teraz znowu testuję.
Ostatnio najlepsza opcja to stanik biegowy (czyli dość zabudowany)+bielizna termiczna na długi rękaw+wiatrówka lub bluza (termiczna) gdy nie wieje.
Umnie świetnie się sprawdza kominiarka, bo nie lubię, jak mi cokolwiek "zawiewa", ostatnio wyszłam bez i było niefajnie. Natomiast na czapkę z kominiarką już jest trochę za ciepło, więc jak bardzo wieje, to biorę ewentualnie nauszniki.

Na dół kupiłam sobie leginsy z termaxu (ktoś tu kiedyś na forum polecał) i jeszcze nadal są dla mnie ok, bo jestem zmarźluchem. Niestety kupiłam trochę za duże, więc podciągam je prawie pod pachy (może i dobrze, bo ciepło mi w plecy i nic nie podwiewa) ;)
Awatar użytkownika
polcia2000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też się powoli szykuję na biegi na świeżym powietrzu, nie mam typowego ubioru dla biegaczy bo nie opłaca się teraz kupować ciepłych rzeczy a poza tym ciężko coś kupić na słonice :echech: , cały czas myślę czy koszulka i bluza wystarczy :niewiem: nie mam żadnej wiatrówki ani cienkiej kurtki a polar mam za gruby. Boję się choroby ale trzeba będzie powoli coś działać :taktak:
"Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od jednego kroku"
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

polcia2000 pisze:A założenie grubej bawełnianej bluzy lub polar na koszulkę termoaktywną może być?
Nie! Bo co z tego, że koszulka odprowadzi pot skoro ten zostanie i tak na bluzie.

strasb pisze:
Ja widziałam w tym tygodniu pierwsze przebiśniegi. :uuusmiech:
W Gdańsku póki co tylko PrzebiSpecki :)

Obrazek
Hrabianka pisze: A tak z ciekawosci ile warstw teraz ubieracie?
Koszulka termoaktywna + bluza i jest gorąco jak nigdy :) Na dole klasycznie bokserki + leginsy :) Tylko ja jak to ja - rękawice nawet przy +15 mogę nosić więc i teraz w nich biegam :)

I tak jeszcze na koniec dla podtrzymania dobrego humoru coś co rzuciło mi się w oczy dosłownie przed chwilą :)

Obrazek
Awatar użytkownika
franklina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: planowana na 2015 r!

Nieprzeczytany post

hej ho :hej:
ale żeście sie rozpisali :ble: i nowe nicki widze i w ogóle tloczno jakoś-tylko starych wyjadaczek mało :hahaha: :hejhej:

co do ubioru to mysle ze indywidualna sprawa ale jak ja w listopadzie stawialam pierwsze kroki to tez kolezanki podpytywałam co moge a czego nie powinnam,czy moge majtki zwykłe,czy czarne a moze lepiej w minusowej temp odpuscic?no to były raczej takie tendencyjne pytania :hej: ja tez jestem raczej zmarżluchem i nawet dzisiaj przy +4 nie wyskoczyłabym w legginsach 3/4 (których defacto nie mam :hej: ) i do tej pory nosze rekawiczki.Malo tego :długie legginsy termo+dresowe spodnie na to!!! :taktak:

a dzisiaj wypada mi bieg ale...ALE...nie chce mi sie :ojoj: :ojoj: :ojoj: :ojoj: :ojoj: znalazalm trzy powody zeby nie iść i stwierdziłam ze nie bede sie zmuszac bo moze akurat mi to potrzebne?
1.jest zimny wiatr :ojoj:
2.musze oklepac Małego bo chory
3.ćmi mnie gardło :wrrwrr:
Poza tym jestem zmęczona,wczoraj i dzisiaj na 6-16 pracowałam :ble: :ble: takze czuje sie usprawiedliwiona :spoczko: ładnie sie wymigalam,co nie?

A co U Was???

Co robicie jak macie gorszy dzien,dosiega Was zniechecenie i dołek?Ustepujecie? czy wbrew wszystkiemu wychodzicie potruchtac?
ja zauwazyałm ze jak nie mam nastroju a zmusze sie na bieganie to mknie mi się rewelacyjnie :uuusmiech: i trase wybieram dłuzszą...A jak jestem nastawiona na extra wyniki to z reguly wracam ze standardem :ojoj:

pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

franklina pisze:do tej pory nosze rekawiczki.Malo tego :długie legginsy termo+dresowe spodnie na to!!!
Tak jak ja! Tak jak ja! A już myślałam że jestem jedyna na świecie...
franklina pisze:Co robicie jak macie gorszy dzien,dosiega Was zniechecenie i dołek?Ustepujecie? czy wbrew wszystkiemu wychodzicie potruchtac?
Ja jednak wychodzę. Jak nie wyjdę, to do złego samopoczucia dokładam sobie jeszcze poczucie winy i w efekcie żałuję, że zostałam w domu.
o
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

franklina pisze: Co robicie jak macie gorszy dzien,dosiega Was zniechecenie i dołek?Ustepujecie? czy wbrew wszystkiemu wychodzicie potruchtac?
ja zauwazyałm ze jak nie mam nastroju a zmusze sie na bieganie to mknie mi się rewelacyjnie :uuusmiech: i trase wybieram dłuzszą...A jak jestem nastawiona na extra wyniki to z reguly wracam ze standardem :ojoj:

pozdrawiam
Nic tak nie pomaga w poprawie nastroju wydostaniu się z dołka jak bieganie :) Dlatego jak się nie chce wyjść na trening i w ogóle wszystko jest na nie to... koniecznie trzeba iść pobiegać. Tylko wtedy nie nazywam już treningiem, za przeproszeniem, zlewam tempo, pulsy, zegarki, dystanse i po prostu biegnę :) Resztę zrobią już endorfiny :)
Awatar użytkownika
franklina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: planowana na 2015 r!

Nieprzeczytany post

wilma-teraz przynajmniej wiem co miałas na mysli piszac o poczuciu winy :ojoj: srednio sie teraz czuje.Nie lepiej -bynajmniej :jatylko: teraz u nas pada to staram sie sobie wmówić ze moze i nawet dobrze,ale...FUCK :sss: mogłam pobiec!!!!Chociazby krócej ale WYJSĆ z domu :wrr: tym bardziej ze jutro planuje z kolezanką piwko po pracy...echh...dupa blada po całosci :ojoj:

No nic-dalam ciała :lalala: ale w sobote sie poprawie :hej: mam nadzieje
Obrazek
ODPOWIEDZ